cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
VanVlastuinVanWessemKoornstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 februari 2023 door Silvan Bruinstroop

Wat heeft opwekking Asbury tot christelijk Nederland te zeggen? Drie voorgangers geven antwoord

Bijna twee weken lang vond er een massale opwekking plaats op de Amerikaanse universiteit van Asbury. Tienduizenden gelovigen, bekende predikanten en belangstellenden kwamen bij elkaar om God groot te maken. De opwekking leidde zelfs tot wereldnieuws. Cvandaag vroeg spreker Martin Koornstra, pastor Sebastiaan van Wessem en prof. dr. Wim van Vlastuin wat hen het meest opviel. En hebben wij ook de opdracht om een dergelijke opwekking in ons land op gang te brengen?

Wat viel prof. dr. Wim van Vlastuin het meest op aan de massale opwekkingsbeweging in Asbury? “Het valt mij op dat er zeven jaar van gebed en vasten aan deze beweging vooraf zijn gegaan. Het is dus niet een plotselinge emotionele opwelling. Degenen die hebben opgeroepen tot gebed, waren diep doordrongen van de geestelijke en morele nood van Amerika. Daarbij oordeelde men dat de kern van het morele verval in Amerika in de kerk van Amerika lag. Men sprak uit dat de lauwheid van de kerk te maken had met het gebrek aan concentratie op Christus alleen. Met name basketbal werd genoemd als een afgod die christenen van God afvoert. Deze analyses zijn ingebed in een het diepe besef dat alleen God in staat is om een ingezonken kerk te doen herleven. Een opwekking is niet maakbaar, maar het is een geschenk van de Heilige Geest.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Gods daden in het verleden zijn een bemoediging voor het heden en Gods daden in andere delen van de wereld zijn dat evenzeer. We laten ons al te gemakkelijk inpakken door sociologische tendensen die ‘voorspellen’ dat het christelijk geloof steeds meer terug zal lopen in de westerse wereld. Wie zegt dat? Wie bepaalt dat?