cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 februari 2023 door Willem J. Ouweneel

GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)

In 2018 schokte Reinier Sonneveld veel orthodoxe gelovigen met zijn boek Het vergeten evangelie, waarin hij een pleidooi hield voor de aloude christelijke verzoeningsleer die omschreven wordt met de term Christus Victor, ‘Christus Overwinnaar’, en wel Overwinnaar over de Godvijandige machten: zonde, dood en duivel. Deze leer was al verdedigd door zeer bekende orthodoxe kerkvaders als Irenaeus, Athanasius en Augustinus. In de elfde eeuw bracht Anselmus een (toentertijd) nieuwe benadering naar voren, die bekend staat als ‘verzoening door voldoening’. Met name doordat Calvijn deze lijn ging volgen, werd dit dé bekende verzoeningsleer in het protestantisme. Maar in de 20e eeuw kwam er ook weer nieuwe belangstelling voor de Christus Victor-benadering, bijvoorbeeld in charismatische kring.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Waarom Willem Ouweneel met Israël binnenkort een groot feest viert
- Wat kunnen evangelischen van de traditionele kerken leren?
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heel goed en verhelderend artikel! Inderdaad: de rechtvaardiging was niet het doel; het is ‘slechts’ het fundament voor discipelschap en de navolging van Christus door de kracht van de Heilige Geest (die een gerechtvaardigde heeft mogen ontvangen).

Dat de mens met God verzoend moet worden en verzoend kan worden door persoonlijk geloof in het verlossingswerk van Jezus Christus, én dat Jezus Overwinnaar is over satan en daardoor het Koninkrijk van God “is begonnen door te breken” (Mark. 1:15) horen m.i. onlosmakelijk bij elkaar.