cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Rob Vreugdenhil
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 februari 2023 door Jeffrey Schipper

Wordt het 'vrijheid-blijheid' in de kerken? Ds. Vreugdenhil licht kerkorde fusiekerk toe

“Als de ene kerk ervoor kiest om kinderen toe te laten aan het avondmaal, is het niet zo dat een andere kerk daarin mee moet gaan. Daar gaat de desbetreffende kerkenraad zelf over.” Op 1 mei 2023 is het zover. Vanaf dat moment vormen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) en Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) samen één kerkverband. Wat hebben dit fusieproces en de nieuwe kerkorde tot gevolg? Ds. Rob Vreugdenhil gaf vorige week namens de Regiegroep Hereniging uitleg in de Jeruzalemkerk te Urk.

Eind jaren 60 van de vorige eeuw kwam het tot een breuk binnen de GKv. Daaruit ontstonden de latere NGK. Al in de jaren 70 werd er toenadering tot elkaar gezocht. Sinds een decennium, en op sommige plaatsen al veel langer, zijn de contacten tussen veel plaatselijke kerken uit de twee kerkverbanden steeds intensiever geworden. Zo ontstonden er tientallen samenwerkingsgemeenten. In 2017 werd het besluit genomen om daadwerkelijk over te gaan tot een hereniging. Vorig jaar is dat geconcretiseerd: op 1 mei 2023 gaan de NGK en de GKv samen de Nederlandse Gereformeerde Kerken vormen. Dit gaat gepaard met een nieuwe kerkorde die door ds. Vreugdenhil in vier punten wordt toegelicht.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Citaat: …”Dat wil zeggen dat een predikant ‘die een openbare of in een ander opzicht ernstige zonde begaat, geschorst kan worden’.”Dat klinkt erg veilig! Maar valt een homoseksuele levenspraktijk nog onder zonde in het nieuwe kerkverband? Of werd dat eigenlijk al bij de Gkv door de vingers gezien op de diverse plekken en is dat juist niet 1 van de raakvlakken die bindt met de NGK