cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 maart 2022 door Willem J. Ouweneel

Een maximale ambtstermijn voor ambtsdragers: goed idee?

Groot nieuws uit mijn eigen dorp: Houten! De Gereformeerde Gemeente alhier heeft besloten de zittingstermijn voor ambtsdragers (predikanten, ouderlingen, diakenen) niet langer dan vier jaar te laten zijn! Eigenlijk is dat niet erg nieuw, want het is geheel in de geest van de Dordtse Kerkorde (1619). De gedachte achter deze beperking tot vier jaar wordt gevormd door de drie argumenten die Calvijn voor ambtstermijnen heeft aangedragen: (a) het voorkomen van tirannie en hiërarchie in de kerk [doordat elke machtsuitoefening nooit langer dan vier jaar duurt], (b) het versterken van de invloed van de gemeente op de regering van de kerk [doordat zoveel mogelijk mannen een keer aan bod komen], en (c) het openbaar laten komen van de verschillende krachten en gaven die schuilen in de gemeente.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
- Snelgroeiende stichting legt typisch eigentijdse dwaling bloot: het welvaartsevangelie
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooie bijdrage br.Ouweneel. Als U mij toestaat plaats ik er een kanttekening bij. De persoonlijkheid van een ambtsdrager draagt bij aan het welslagen van zijn bediening.

Er zijn er die al vele jaren hun ambt volbrengen, waarin pastorale en andere kwaliteiten worden onderkend en bevestigd. Het gaat minder goed als ze die kwaliteiten missen, maar ze ook niet delegeren naar mensen die ze wel hebben. Nog maar eens kijken wat Efeze 4 zegt over bedieningen. als we toepassen wat daar staat, zou dat de gemeente zeer ten goede komen.