cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Herman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Herman van Wijngaarden

In de kerk lijkt het huwelijk de enige manier om gelukkig te worden

Voor een jongerenconferentie was ik uitgenodigd om een workshop te houden. Ter plekke bladerde ik het programmaboekje door, benieuwd waar de andere workshops over gingen. Tot mijn verrassing was er ook een workshop ‘voor singles’. ‘Wat goed’, dacht ik, ‘dat ze daar aandacht aan besteden.’ Maar al gauw veranderde mijn enthousiasme in een lichte teleurstelling. De centrale vraag van deze workshop bleek niet te zijn hoe je leeft als single, maar hoe je zo snel mogelijk single-af kon raken…

Nou is er op zich niks mis met die vraag. Ik kan me heel goed voorstellen dat het jongeren bezighoudt hoe je een geschikte levenspartner vindt met wie je uiteindelijk kunt trouwen. Dat is een verlangen waar de Bijbel positief over spreekt. Maar téveel kom ik in de kerk de gedachte tegen dat het huwelijk de norm voor iedereen is. Single-zijn is in principe een tijdelijke fase op weg naar het huwelijk. Of anders is het iets voor mensen die het niet lukt om aan een partner te komen. ‘Oók mooi, hoor!’, maar toch second-best. Plan B als plan A niet lukt.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Huwelijk
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
- Erica begon onvoorbereid aan haar huwelijk: "We hadden heel wat teleurstellingen kunnen voorkomen"
- Huwelijkscoach Bram luidt de noodklok over het christelijke huwelijk
- Te vroege seks is gevaarlijk voor je (latere) huwelijk
- Waarom trouwen veel christenen op jonge leeftijd?
Meer over Huwelijk »

Herman van Wijngaarden
- Herman van Wijngaarden: "Ik ben homo én ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens"
- Drie misverstanden over seks die je wellicht nog nooit gehoord hebt
- Herman van Wijngaarden schrijft open brief aan single homo's: "Men begrijpt ons niet meer en wíl ons niet meer begrijpen"
- Eerlijk gesprek over homoseksualiteit op refoscholen is bijna niet meer mogelijk
- "In het Nieuwe Testament heeft Jezus het meer over geld dan over seksualiteit"
Meer over Herman van Wijngaarden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooi artikel! Het is inderdaad verkeerd om de toepassing van Gen. 2: 18 alleen te beperken tot het huwelijk. Calvijn was een van de vele uitleggers die de tekst ruimer toepasten. ‘Eenzaamheid is niet goed’, schreef hij. Het is voor niemand goed om helemaal alleen te zijn. God heeft ons als sociale wezens gemaakt. Vriendschap is een kostbaar geschenk van God. (Een christen-homo mag God er daarom vrijmoedig voor danken, wanneer hij iemand gevonden heeft, met wie hij schouder aan schouder door het leven kan gaan in een niet-seksuele relatie.)