cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
robert plompt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 april 2020 door Patrick Simons

Robert Plomp ziet christenen op hypocriete wijze balanceren tussen twee culturen

Woon jij op de plaats van je eigen keuze? Doe je het beroep waar je zelf voor gekozen hebt? Hebben je ouders een levenspartner voor je uitgezocht of moesten ze akkoord gaan voor je kon trouwen? Kijken anderen je beschuldigend aan omdat je broer crimineel is? Wonen de ouderen van je familie bij hun kinderen of kleinkinderen? Hangt jouw identiteit en status af van de identiteit van je naaste familie? Waarschijnlijk antwoord jij op de bovenstaande vragen vooral met 'nee' en dat is revolutionair! Nooit eerder hadden mensen zoveel keuzevrijheid en oog voor persoonlijk welzijn als wij.

Een bekend voorbeeld uit een samenleving waar niet het individu maar de groep centraal staat is eerwraak. Een broer vermoordt zijn zus vanwege haar ongeoorloofde relatie die de eer van haar naaste familie op het spel zet. Door intern orde op zaken te stellen wordt de status van de groep hersteld. Het welzijn van het individu is ondergeschikt.
Er zijn ook mooie kanten aan die groepscultuur. Voor ouderen wordt goed gezorgd, die gaan niet naar een tehuis maar wonen bij hun kinderen. De eer van de familie staat juist te kijk als er niet goed voor de ouderen wordt gezorgd. Daarom blijven kinderen in de buurt van hun ouders wonen. De eigen status hangt af van de status van de familie. Niemand is een 'ik', er is alleen een 'wij'.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Als je traditie echt serieus wilt nemen moet je bij de roomsen zijn. De reformatie brak met die traditie, maar is na 500 jaar weer een traditie in zichzelf geworden. Met een gapend gat van 15 eeuwen kerkgeschiedenis. De reformatie stond voor het lezen van de bijbel zonder de traditie. Het positieve daarvan is dat de traditie niet bijbel vervangt. Maar de keerzijde is dat wij als gelovigen nauwelijks houvast hebben. Het is dan balanceren tussen "niet oordelen" en "alles moet kunnen". God liefhebbende boven alles en onze naaste als ons zelf.