cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 september 2019 door Patrick Simons

Volgens ds. Piet van Midden wordt de gelijkenis van de verloren zoon vaak verkeerd uitgelegd

Piet van Midden merkte onder jongeren dat de Bijbel, in welke vertaling dan ook, totaal onbekende taal bevat. Daarom besloot de predikant en docent Hebreeuws om de Groeibijbel te schrijven, een bijzondere verhalende Bijbel waarin de mooiste en belangrijkste verhalen uit de Bijbel opnieuw worden verteld. Daarbij vindt hij de Joodse context ontzettend belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat zelfs tal van bekende verhalen uit de Bijbel een heel andere betekenis krijgen. Cvandaag sprak met hem over de Bijbel, de grondtalen en verschillende Bijbelverhalen.

Wie de verhalen in De Groeibijbel leest, wordt regelmatig verrast. Zelfs verhalen die je als christen in je jeugd tientallen keren hebt gehoord, kunnen een verrassende betekenis hebben of toch iets anders in elkaar steken dan je altijd dacht. Een goed voorbeeld daarvan is het verhaal van de verloren zoon. Veel predikanten voorgangers vertellen bijvoorbeeld dat de zoon spijt had en daarom terug ging naar zijn vader. “Dat staat er helemaal niet”, begint de docent Hebreeuws. “Als jij dat zo denkt, ben je slachtoffer van heel veel dominees die daarover hebben gepreekt. Er staat helemaal niet dat hij spijt heeft. Wat is zijn motief in dit verhaal? ‘De knechten van mijn vader hebben genoeg en ik ga hier dood van de honger. Ik ga naar mijn vader terug.’ Dát is zijn motief. Het motief staat erbij! Dat is gewoon de maag, honger.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden en de Bijbel
- Dominee Piet van Midden is 'veroordeeld' tot geloven: "Ik heb serieus geprobeerd ermee te stoppen"
- Dominee Piet van Midden hekelt gemakzucht predikanten: “Ik krijg soms maagzuur als ik hoor hoe sommigen met Bijbelteksten omgaan”
- Dominee Piet van Midden ziet Bijbelteksten die elkaar tegenspreken: "Bijbel is niet bedoeld om alles exact te laten kloppen"
- Dominee Piet van Midden vindt Openbaring één van de meest toegankelijke Bijbelboeken: "De Bijbel eindigt zoals het ook begon"
Meer over Piet van Midden en de Bijbel »

Klik hier om de Groeibijbel te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Eens een boef altijd een boef? Is dat waar het in deze gelijkenis om gaat? Ik ben het daar niet mee eens om twee redenen:

1. De verloren zoon kwam tot zichzelf waarop zonde-en schuldbesef kwam: "ik heb gezondigd de hemel en tegen u" en 2. De vader zelf verkondigde dat deze zoon "dood was" en nu "weer leeft".