cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 augustus 2019 door Patrick Simons

Dominee Piet van Midden hekelt gemakzucht predikanten: “Ik krijg soms maagzuur als ik hoor hoe sommigen met Bijbelteksten omgaan”

Piet van Midden merkte onder jongeren dat de Bijbel, in welke vertaling dan ook, totaal onbekende taal bevat. Daarom besloot de predikant en docent Hebreeuws om de Groeibijbel te schrijven, een bijzondere verhalende Bijbel waarin de mooiste en belangrijkste verhalen uit de Bijbel opnieuw worden verteld. Daarbij vindt Van Midden de Joodse context ontzettend belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat zelfs tal van bekende verhalen uit de Bijbel een heel andere betekenis krijgen. CIP.nl sprak met hem over de Bijbel, de grondtalen en verschillende Bijbelverhalen. Vandaag deel 3.

Wie de Groeibijbel openslaat zal direct merken dat het overgrote deel bestaat uit Oudtestamentische verhalen. Is dat vooral een praktische keuze? “Ja en nee”, antwoordt de docent Hebreeuws. “Ik ben natuurlijk van huis uit vooral gericht op de Hebreeuwse taal. Daardoor ben ik bij de theologie natuurlijk oudtestamenticus geworden. Het is simpelweg ook zo dat het Nieuwe Testament veel minder boeken heeft die ook nog eens veel dunner zijn. Het grootste boek zijn Hebreeën en Lukas, denk ik. Daarnaast zijn heel veel teksten natuurlijk grotendeels hetzelfde, met name voor jongeren. Johannes, Markus of Lukas is voor hen één pot nat. Dat is overigens niet zo hoor, maar ik ga niet twee keer hetzelfde verhaal vertellen uit twee verschillende evangeliën.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden en de Bijbel
- Volgens ds. Piet van Midden wordt de gelijkenis van de verloren zoon vaak verkeerd uitgelegd
- Dominee Piet van Midden is 'veroordeeld' tot geloven: "Ik heb serieus geprobeerd ermee te stoppen"
- Dominee Piet van Midden ziet Bijbelteksten die elkaar tegenspreken: "Bijbel is niet bedoeld om alles exact te laten kloppen"
- Dominee Piet van Midden vindt Openbaring één van de meest toegankelijke Bijbelboeken: "De Bijbel eindigt zoals het ook begon"
Meer over Piet van Midden en de Bijbel »

Klik hier om de Groeibijbel te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Vriendelijk zijn... ik denk het toverwoord. Open, eerlijk, hartelijk... Dat ontbreekt nogal eens!