cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Christenunie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 december 2020 door Geerten van Breugel

ChristenUnie komt met verkiezingsprogramma: "Hoopvolle agenda voor Nederland ná corona"

In een tijd waarin veel partijen sociaal-economisch naar links opschuiven, zet ook de ChristenUnie (CU) een stevige sociale agenda neer voor de komende vier jaar. In het concept-verkiezingsprogramma 'Kiezen voor wat echt telt' pleit de partij voor een 'zorgzame samenleving' en hogere salarissen van onder meer de leraren, zorgmedewerkers en de politie. "Een hoopvolle agenda voor het Nederland ná corona", aldus lijsttrekker Gert-Jan Segers.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid
"De grens wekt onterecht de suggestie dat elke abortus daarvoor wel gerechtvaardigd is"

Eerder bracht de de christelijke partij al naar buiten dat ze ervoor pleit de anticonceptiepil op te nemen in het basispakket. Hierdoor zou het aantal abortussen naar beneden gebracht moeten worden: nu wordt een abortus wel vergoed, in tegenstelling tot anticonceptie. De CU zet ook in op het terugdringen van de 24-wekengrens: tot dan mag een abortus worden uitgevoerd. 'Deze grens is te hoog, het wekt onterecht de suggestie dat elke abortus daarvoor wel gerechtvaardigd is.'

Een maatschappelijke dialoog is noodzakelijk voor het invoeren van nieuwe wetten over medisch-ethische dillema's, zo is te lezen in het verkiezingsprogramma. Wel zegt de partij al dat het gebruik van 'experimenteerembryo's' een no go is voor de ChristenUnie, net zomin als het gebruik van restembryo's voor IVF. Er moet dan ook onderzoek worden gedaan naar behandelmethoden waarbij deze embryo's niet overblijven. Vaccineren mag niet onder dwang, al moet de overheid haar burgers wel stimuleren zich te laten inenten.

"Vaccineren mag niet onder dwang, al moet de overheid haar burgers wel stimuleren zich te laten inenten"

Aanpassing artikel 23
Het afgelopen jaar werd door diverse partijen met een schuin oog gekeken naar het afschaffen van artikel 23, de vrijheid om een school met een eigen identiteit op te richten. Dit mag niet worden aangepast, stelt de ChristenUnie: 'Ouders moeten in heel Nederland kunnen kiezen voor een school die past bij hun opvoeding of overtuiging.'

Sociaal is het sleutelwoord in het programma van de CU. De partij pleit (naast het verhogen van salarissen van cruciale beroepen) voor het afschaffen van het huidige toeslagenstelsel, een hoger minimumloon (verhoogd met 10 procent), 1 miljard euro voor seniorenwoningen en meer geld voor ontwikkelingssamenwerking. Ook de basisbeurs voor studenten moet weer ingevoerd worden. Daarbij moet er meer geld aan defensie gespendeerd worden.

Rekeningrijden
Fractievoorzitter Segers zal in de komende maanden ook voor groene maatregelen staan. Zo trekt de ChristenUnie 30 miljard uit voor groene elementen in haar 'investeringsagenda' en pompt ze daarmee geld in nieuwe sporen, stations, klimaat en een schone energievoorziening. Ook is ze voor een kilometerprijs voor personenauto's en is wat de CU betreft Lelystad Airport definitief van de baan.

Veel punten uit het verkiezingsprogramma zijn vrijwel identiek aan die van vier jaar geleden. Toch lijkt de CU, net als veel andere partijen, de coronacrisis aan te grijpen als een nieuw 'ijkmoment'. Het verkiezingsprogramma wordt op 30 januari definitief vastgesteld door de leden van de ChristenUnie op haar partijcongres.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Lees het volledige verkiezingsprogramma van de CU

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
De laatste keer heb ik op CU gestemd. Ik ben flink teleurgesteld in CU, dat zij met D66 in in kabinet zijn gestapt.

Ondanks de afspraken, houdt D66 hier niet aan. D66 proberen hun normen en waarden door te voeren.

De afschaffing van de toeslagen zoals CU wil, lijdt tot meer armoede. Volgensde laatste berichten lijdt 9% van de Nederlandse bevolking onder de armoedegrens, (1,53 miljoen mensen). Hopelijk komt er een politieke partij, die ook doet, wat zij in hun partijprogramma hebben staan