cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerk corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 december 2020 door Jeffrey Schipper

Zo reageren christenen op invoering van strenge lockdown

Het kabinet heeft besloten een strenge lockdown in te voeren om een eind te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Veel Nederlanders reageerden in aanloop naar Kerst hevig teleurgesteld op dit nieuws. CIP.nl zet reacties uit christelijk Nederland op een rijtje.

Kees van der Staaij, leider SGP: Indringende toespraak van de premier. We hadden gehoopt op een andere Kerst dan nu. Maar de diepste kern van Kerst blijft staan: de herdenking van Jezus' komst naar deze wereld. Lockdown of niet: Hij is ons nabijgekomen!

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid
De diepste kern van Kerst blijft staan: de herdenking van Jezus' komst naar deze wereld. Lockdown of niet: Hij is ons nabijgekomen!

Gert-Jan Segers, leider ChristenUnie: We beleven voor deze Kerst donkere dagen en moeten opnieuw een lockdown in. Het is voor velen van ons zwaar. Maar nu we licht aan het eind van de tunnel zien, komt het aan op hulp aan elkaar en hulp van de overheid. Hoe dan ook, het gaat Kerst worden.

Rik de Jong: Natuurlijk gaat onze kerk ook gewoon dicht, hoe pijnlijk ook in december, maar stop eens met bij ieder pakket maatregelen gespeeld verbaasd en verontwaardigd doen dat de grondwet nog steeds bestaat.

Jan-Jaap van Peperstraten, priester: Er is geen vaccin tegen alles wat ons geestelijk bedrukt: maar er is wel een arts, en Hij is ook het geneesmiddel.

Els van Dijk, directeur Evangelische Hogeschool: Wat jammer dat we de school toch weer moeten sluiten. Studenten hebben het juist zo naar hun zin hier! Maar eerst nog een feestelijke dag vol presentaties van studenten!

Robert Plomp, blogger: Ik wens jullie allen voor de komende weken: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, vertrouwen, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Maarten Wisse, theoloog: Bij primair onderwijs is er geen medische reden om scholen dicht te doen. De regering onderschat wat het met ouders doet die moeten werken en thuis de kinderen lesgeven en bezighouden.

Kerst 2020: In die tijd kondigde premier Mark Rutte een decreet af dat alle inwoners van het rijk zich aan een lockdown moesten houden. En zie, zij kochten alles online, want er was voor hen geen plaats in de winkelstraat.

Marijn Vlasblom: Kerst 2020: In die tijd kondigde premier Mark Rutte een decreet af dat alle inwoners van het rijk zich aan een lockdown moesten houden. Ieder moest naar de plaats waar hij vandaan kwam. En zie, zij kochten alles online, want er was voor hen geen plaats in de winkelstraat.

Arjen ten Brinke, voorganger: Zojuist met gezin na persconferentie vergadering gehad. Was goed overleg hoe we tot in ieder geval 19 januari de sfeer een beetje gezellig kunnen houden in huis. Gaat denk ik met vallen en opstaan maar WE GAAN ER ALLEMAAL VOOR!

Dorina Nauta, theoloog: Ik hunker naar goed nieuws in deze dagen: naar het licht aan het einde van de tunnel! #lichtvandewereld #kerst

Alexander Veerman, predikant: Voor onze kerk verandert er niet zoveel. We hadden al zo veel mogelijk ingezet op digitale vieringen, en dat blijven we doen. Blijf omzien naar elkaar #nietalleen

Maarten van Nieuw Amerongen, voorzitter SGP Leiden-Leiderdorp: De lange rijen bij tamelijk onbeduidende winkels (de Rituals) is wel symptomatisch voor het lege en vooral ongeduldige consumentisme. We leven in een rijk land, we hebben een fantastisch sociaal stelsel en je kunt bijna alles bestellen. CHILL OUT PEOPLE!

Jan Hartman: Gecondoleerd, ondernemers. Als "oud ondernemer", voel ik met jullie mee. In de periode dat de banken vielen, werd ik op de valreep getroffen. Daarom durf ik het woord gecondoleerd gebruiken, het is net of je bedrijf is overleden, een deel van je leven. Geloof me na deze tijd komt er een ander tijd. Echter ga niet door met het ondernemerschap als je nog meer in de ellende dreigt te komen, stop vroegtijdig. Ik wens jullie heel veel sterkte, wijsheid, maar bovenal blijf gezond.

Voor onze kerk verandert er niet zoveel. We hadden al zo veel mogelijk ingezet op digitale vieringen, en dat blijven we doen.

Ludie Postmus: Het is begonnen: 'the great reset'. De energietransitie ging niet snel genoeg, maak de mensen dus nog banger met een virus, en ze leveren hun vrijheid probleemloos in.

Jurjen Bus: Mensen, wat lees ik een wantrouwen en achterdocht. De wetenschap en de regering zijn niet foutloos maar proberen uit deze crisis te komen. Alle boosheid tot haat toe is niet uit de gezindheid van Christus. Er komt geweld en anarchie uit voort. Echt onze samenleving kan dit aan als we rustig en eensgezind zijn.

Hans van der Zwan: Bizarre vertoning. We worden totaal geconditioneerd: Met mondkapjes moeten we het kuddegedrag uitstraling geven, terwijl die niet werken. En de angst is de katalysator om te "smeken" om dé injectie. Een vaccinatie die experimenteel is. Dit is de ultieme crisis om een maatschappij te veranderen naar "Chinees" model.

Irma Snijders: Dat er mensen zijn die nog steeds blijven geloven dat de overheid het goede met ons voorheeft en dat alle maatregelen zullen helpen om het virus te laten verdwijnen, is voor mij onbegrijpelijk! Ik kan daar met mijn verstand niet bij (vanaf februari al). Denk na lieve mensen , ga op onderzoek uit...

Zwaan van Dam: Als we ons massaal aan de regels hadden gehouden was dit niet nodig geweest, dus stop je hand maar in je eigen broekzak allemaal.

Peter Fransen: Totaal van het padje af. Maar dat wisten we al wel. Al die kinderen die weer thuis komen te zitten. Plus alle andere schade die dit toebrengt. Ongelofelijk.

Ik kan er oprecht met mijn hoofd niet bij dat zoveel mensen kennelijk denken dat het allemaal een complot is en dat we massaal de vernieling in worden geholpen.

Hannie den Oudsten: Welke zichzelf respecterende ondernemer laat zijn/haar bedrijf ruïneren door de overheid?!? Voor een virus wat tot op heden nog steeds niet is gevalideerd. En lockdowns wereldwijd tonen aan dat een lockdown geen enkele zin heeft en dat de meeste besmettingen -net zoals bij elk virus het geval is- gewoon thuis plaatsvinden. Wel typisch dat de overheid ons als vee in onze huizen drijft dan, hè. Deze overheid mag van mij de het grofvuil gezet worden met ingang van gisteren.

Gerard Voois: Ik had gehoopt op een andere toespraak, negen maanden geleden hoorde we het, we moeten het samen oplossen, maar zonder Gods hulp kan dat nooit.

Hans Mekenkamp: Er is in de laatste tijd zoveel gebeden en zie wat er allemaal heeft gebracht. Straf van God? Ook talrijke Godsvruchtige mensen hebben een verschrikkelijke dood gehad. We moeten ons allemaal aan de regels houden. Kerkgang alleen digitaal.

Ruud Smit: Stop met het steunen van deze regering die alleen voor de mammon gaat. Zorg dat de gemeente weer gewoon kan samenkomen en de Here God als kerk kan eren.

Anneke van der Linden: Dit draait toch allang niet meer om corona, het is een politiek machtsspel, zaai angst, neem mensen hun vrijheid af zodat ze straks smeken om het vaccin, want ja alleen een vaccin kan ons redden... toch?

Lida van Rijn: Ik hoop op een "kerst" waarop Jezus Zijn bruid haalt, ik wil naar huis. En voor iedereen die denkt dat onze verlosser in december is geboren: onderzoek alle dingen en behoudt het goede.

Dat er mensen zijn die nog steeds blijven geloven dat de overheid het goede met ons voorheeft en dat alle maatregelen zullen helpen om het virus te laten verdwijnen, is voor mij onbegrijpelijk!

Wim Pluimers: Ik kan er oprecht met mijn hoofd niet bij dat zoveel mensen kennelijk denken dat het allemaal een complot is en dat we massaal de vernieling in worden geholpen. Denk je nu echt dat het in Belgie, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, en ga zo maar door anders is? Daar zijn de maatregelen toch vergelijkbaar? Je gelooft toch niet echt dat Rutte de geschiedenis in zou willen gaan als de premier die Nederland belazerd heeft? Wie dat denkt is wat mij betreft oprecht niet goed bij zijn hoofd...

Henk Boekee: Storend vind ik dat de hoop gevestigd is in een vaccin, moet onze hoop niet bij Hem zijn die de zonde der wereld op hem opgenomen en zegt hebt goede moet Ik heb de wereld overwonnen? We kunnen wel politiek correct blijven maar feit is wel dat God dit in Zijn hand heeft en ons hierin bestuurt. Bekeren als natie zal de enige oplossing zijn. Vele voorbeelden van het volk Israël staan genoeg in de Bijbel waar na bekering God de tegenspoed had verholpen.

Martjan Waverijn: Heb eens wat meer respect voor de redenen waarom deze maatregelen genomen zijn, al zijn ze niet leuk. Voor de kwetsbare onder ons doen we het, voor alle hardwerkende zorgmedewerkers, en ja... ook voor onszelf te beschermen.

Renate Bout ten Brinke: Laten we positief blijven, met elkaar en voor elkaar. Wat hebben we het ondanks alles nog goed hier. Samen komen we hier doorheen.

We kunnen de wereld stil leggen, je kan inenenten, je kan van alles doen. Maar als het je tijd is dan is het je tijd. Dan is alleen de vraag ben je bereid om Hem te ontmoeten.

Wouter Noordhof: Alles moet kapot. De kleine ondernemer hoort daar ook bij. Alle macht moet in handen van de coorperate states. Met name de tech en farmaceutische bedrijven. Die nu zoveel verdienen en macht verkrijgen dat ze op de puinhopen hun nieuwe wereldorde kunnen ontrollen. Dit is geen complottheorie. Dit is de realiteit.

Elsbeth Van Oort: Men kwikt God beschikt. Dat heb ik in de laaste jaar wel geleerd. Ik ken 5 personen die overleden zijn. Allemaal tussen de 18 en 30 jaar. Geneen is overleden aan covid. We kunnen de wereld stil leggen, je kan inenenten, je kan van alles doen. Maar als het je tijd is dan is het je tijd. Dan is alleen de vraag ben je bereid om Hem te ontmoeten.

Davina Broese van Groenou: Onze Hoop is Jezus Christus, deze wereld ligt in diepe kille duisternis.

Lees ook: Druk op kerken neemt toe na lockdown; gaan ze vrijwillig op slot?

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

world economic forum! Ga daar eens kijken, gewoon doen. En dan nog eens om je heen kijken, kan een interessant beeld geven.