cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
John Lapré en Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 juli 2020 door Willem J. Ouweneel

Ouweneel reageert op brief John Lapré: 'Als gelukkig getrouwde hetero heb ik makkelijk praten'

Relaties tussen homofiele personen van hetzelfde geslacht noemde Willem Ouweneel onlangs in zijn rijtje 'veelvoorkomende theologische dwalingen in christelijk Nederland'. John Lapré heeft als homoseksueel een relatie met een andere man en voelde zich aangesproken door de opmerking van Ouweneel. Het tweetal start deze week op CIP.nl een briefwisseling. In zes brieven kijken Lapré en Ouweneel in elkaars hart. Vandaag reageert Ouweneel op de openingsbrief van Lapré.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid John Lapré.

Word ook lid

Hallo John,

Dank voor de vriendelijke openingsbrief die je hebt geschreven! Ik zie ernaar uit met jou van gedachten te wisselen, hoewel ik er tegelijkertijd tegenop zie; dat zul je wel begrijpen.

Na die ene ontmoeting destijds hebben we elkaar nooit nader leren kennen. Als mens bedoel ik. Sommigen zien jou misschien allereerst als ‘homo’, maar dat is net zo mal als dat mensen mij allereerst als ‘hetero’ zouden zien. We zijn allereerst mensen, en in ons geval zelfs broeders in Christus. In die hoedanigheid beginnen we deze gedachtewisseling.

Sommigen zien jou misschien allereerst als ‘homo’. We zijn allereerst mensen, en in ons geval zelfs broeders in Christus.

Ik ben dankbaar dat je happy was met eerdere uitlatingen van mij over homoseksualiteit. En nu stuitte je op die paar regels over dit onderwerp in mijn column over die tien ‘dwalingen’. Ik geef toe, John, dat was nogal kort door de bocht. Dat heb je als je tien thema’s even in een paar regels probeert samen te vatten. Let wel, het stuk ging over theologische dwalingen. Het ging niet primair om de homo-broeder of -zuster die worstelt met zijn of haar seksuele gevoelens. Het ging mij om de manier waarop sommige mensen homorelaties theologisch proberen te verdedigen. En daar komt dat begrip ‘wishful thinking’ om de hoek kijken. Dat komt nóg twee keer in het stuk voor, en wel bij de alverzoeningsleer en de vernietigingsleer. In alle drie gevallen kan men niet duidelijk afleiden wat de Bijbel erover leert – de Bijbel spreekt niet over de homofiele medemens – en ‘dus’ doet men een beroep op wat men over God meent te weten. Een vierde voorbeeld is ‘de vrouw in het ambt’. Steeds hoor je: ‘Ik kan mij niet voorstellen dat God (iemand eeuwig zou straffen, of iets tegen homorelaties of de vrouw in het ambt zou hebben).’ Dat is de ‘dwaling’. Men ontwerpt zich eerst een God naar eigen smaak en voorkeur, en dan trekt men uit dat zelfontworpen Godsbeeld allerlei conclusies.

Je hebt volkomen gelijk, John, de Bijbel zegt niets voor of tegen relaties van liefde en trouw tussen mensen van gelijk geslacht. Dat moet ons heel voorzichtig maken om al te krasse uitspraken te doen. Toch schrijf je ook: ‘ik geloof dat het bijbelse huwelijk het huwelijk is tussen een man en een vrouw’. Dat is de normale orde der dingen. De geslachtsorganen zijn in de eerste plaats ontworpen opdat mensen zich zouden voortplanten. God schiep de mens in twee edities: mannelijk en vrouwelijk, opdat de mens zich zou ‘vermenigvuldigen’ (Gen. 1:26-28). Daarom heb ik ook moeite met mensen die trouwen en besluiten geen kinderen te ‘nemen’ (anders dan om medische redenen). Maar los daarvan: als je zelf zegt dat het bijbelse huwelijk een man/vrouw-huwelijk is, ben je dan toch niet bezig de Bijbel naar je eigen verlangens toe te praten (om jouw eigen woorden te gebruiken)?

Het is als seks vóór het huwelijk: we willen zo graag, en daarom kunnen we ons niet voorstellen dat God er iets op tegen zou hebben…

Laat ik eerlijk zijn, John, ik vind het lastig om met jou over dit thema te discussiëren. Niet om theologische redenen, maar omdat ik zelf al 51 jaar een gelukkig getrouwde hetero ben. Ik heb makkelijk praten. Maar wat moet ik zeggen tegen iemand die homogevoelens heeft en vurig verlangt naar – inderdaad – een ‘relatie van liefde en trouw met iemand van hetzelfde geslacht’? Ik heb de vraag al vaak gekregen, dat snap je. Soms heb ik tegen zo iemand gezegd: ‘Ik ga jou niet vertellen wat jij “moet” doen of laten. Ik kan alleen zeggen dat, als ik geboren was met homofiele gevoelens, ik de kracht zou wensen te ontvangen een celibatair leven te leiden.’ Maar zelfs dát antwoord kan mijzelf natuurlijk niet echt bevredigen, want ik bén nu eenmaal geen homo. Misschien is het wel net zo onmogelijk zulke dingen te zeggen als te zeggen: ‘Als ik een vrouw was, dan…’

Toch blijft staan dat ik homorelaties niet kan inpassen in wat de doorgaande lijn van de Bijbel is als het om het huwelijk gaat. En eigenlijk ben je het daar in principe mee eens. Maar in de praktijk… Dáár ligt de moeilijkheid. Daar belanden we in een ethisch ‘niemandsland’, waar de meningen zeer uiteengaan. En waar ‘wensdenken’ wel degelijk een rol kan spelen. Het is als seks vóór het huwelijk: we willen zo graag, en daarom kunnen we ons niet voorstellen dat God er iets op tegen zou hebben…

Hier laat ik het in eerste instantie even bij, John. Ik ben benieuwd naar je reactie!

Gods zegen!

Willem J. Ouweneel

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Briefwisseling homoseksualiteit
- John Lapré schrijft brief aan Ouweneel: 'Ik was verbaasd over je column'
- Slotbrief Ouweneel aan John Lapré: ‘Welkom om een kop koffie met Gerdien en mij te komen drinken’
- Ouweneel reageert op vervolgbrief John Lapré: 'Laten we niet elke bijbeluitleg relativeren'
- Vervolgbrief John Lapré aan Ouweneel: 'Een relatie is zoveel meer dan seks alleen’
- Laatste brief John Lapré aan Ouweneel: ‘Met theologische revolvers kunnen we de ander overhoop schieten’
Meer over Briefwisseling homoseksualiteit »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Ik ben jullie dankbaar voor deze open briefwisseling. Ga door!