Elias haatte Joden, tot hij ontdekte dat hij zelf Joods is

Levensverhaal13 februari 2024 5 minuten Israël en de Bijbel
Elias
Israël en de Bijbel

Elias groeit niet op als moslim, maar als Palestijns christen. Hij weet niets over zijn ouders, alleen dat hij als tweejarig jongetje door zijn vader naar de Westbank is gebracht. In het weeshuis leert hij dat de kerk nu Israël is en dat de Joden bij God hebben afgedaan. Op school leert hij dat je Joden mag (moet) haten. “Die haat zat heel diep”, vertelt Elias, “een goede Jood was voor mij een dode Jood en ik was zeker een terrorist geworden.”

Het leven in het weeshuis is zwaar: “Naast een streng regime met veel stokslagen, word ik ook seksueel misbruikt. Al snel haat ik ook de christenen.” Voor Elias staat God voor vernedering en een verkeerd soort liefde. Echte liefde voor Jezus ziet hij wel terug bij de priesters uit Latrun die elke week komen zingen. Dus als hij de kans krijgt om daarnaartoe te worden overgeplaatst, grijpt hij die met beide handen aan. 
Alles is anders daar: Christus staat echt centraal. Eén ding is hetzelfde, want ook hier wordt Elias door een priester misbruikt. Het zet een dikke streep door zijn vertrouwen in mensen: “Naar mijn beleving waren Jezus’ volgelingen ronduit slecht. In die tijd haatte ik iedereen, en mezelf nog het meest.” 

Naar Israël
Op zijn dertiende vlucht Elias weg naar het ‘grote boze Israël’. Hij komt terecht in Haifa in het katholieke House of Grace, een opvang voor voornamelijk daklozen en verslaafden. Daar wacht hem een enorme schok, want Joden en Arabieren wonen hier samen! Zijn kamergenoot is een Israëli: “De eerste week heb ik nauwelijks geslapen, omdat ik doodsbang was dat de Jood ’s nachts mijn keel zou doorsnijden.” 

Geleidelijk landt bij Elias het besef: Joden zijn niet alleen maar slecht en moordenaars. En ook: klopt het wel wat mij is verteld over hen en de God van Israël? 

Bekijk het verhaal van Elias:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Ben jij jahoed?
Elias is 16 jaar als hij samen met een vriend als tolk zijn ID-kaart gaat ophalen. Bij controle van de kaart worden de ogen van zijn vriend almaar groter. “Ben jij jahoed (Arabisch voor Joods)?” vraagt hij verbaasd. “Nee, natuurlijk niet, zegt Elias geschrokken, “ik ben Palestijns.” De ambtenaar belooft het uit te zoeken en de fout te corrigeren. “Als we weer komen, draait ze alleen het beeldscherm om en wijst naar mijn moeders naam: Sarah Cohen. Hoe Joods wil je het hebben! Volgens de Israëlische en rabbijnse wet was ik, Elias Maron, de Palestijnse Arabier van de Westbank, Joods!” 

Zijn kamergenoot is een Israëli: “De eerste week heb ik nauwelijks geslapen, omdat ik doodsbang was dat de Jood ’s nachts mijn keel zou doorsnijden.” 

Na de eerste schok, bedenkt Elias dat zijn identiteitskaart niets meer is dan een noodzakelijk papiertje. Diep in zijn hart blijft hij een Palestijn, maar dan nu wel één zonder geloof in God. Want het verlaten zijn door zijn moeder én zijn vader en de ‘liefdevolle’ opvang in het weeshuis hebben hem verhard: “Ik kon niet meer geloven in God als liefhebbende Vader!” 

Een jood in Ramallah?
De jaren verstrijken. Elias ontmoet zijn vrouw, een Arabische christen. En dan is er op een dag post van de IDF: een oproep voor militaire dienst! Elias: “In Ramallah was er geen leuker tijdverdrijf dan stenen gooien naar de Israëlische soldaten. Wie raakte de meeste? En nu moest ik zelf in dienst!”
Elias kocht een ketting met een heel groot kruis eraan. Een Arabier, in Ramallah opgegroeid, alleen Arabischsprekend en ook nog katholiek; dat zou ze wel afschrikken, dacht hij.
Het liep anders. De druzische legerbeambte bekeek Elias’ ID-kaart en zei: “Jij zegt Joods te zijn, alleen Arabisch te spreken en te zijn opgegroeid op de Westbank? Denk jij dat we dom zijn bij de IDF? Wáár in Ramallah kun je overleven als Jood?” De officier gaf Elias de keuze: als deserteur naar de gevangenis of in dienst. 

Een warm bad
Hoewel hij eerst erg bang is, ervaart Elias de IDF als een warm bad. Nog nooit had hij ergens bij gehoord: “Nu had ik een land, een vlag en werd ik met respect behandeld. Ik voelde me sterk; al kwam dat vooral door mijn geweer!” In de IDF leert Elias om te gaan met de Israëli’s. “Soms werd ik zelfs gevraagd voor de minjan (vereiste minimum van tien Joden voor een dienst). Ik werd steeds meer een Israëliër én een Jood.” 

"Midden op straat schreeuwde ik het uit: God, neem mijn leven, of wat dan ook, maar doe iets!" 

Maar in het leger leert hij ook om de Palestijnen te haten. In 1984 tijdens de Eerste Libanonoorlog vecht hij tegen de PLO-terroristen. Elias: “Het was een verschrikkelijk bloedbad. Van de 120 soldaten uit mijn unit overleefden er maar vier.” 

Elias maakt in 1987 van dichtbij de Eerste Intifada mee, met de bomaanslagen en vele doden. “Ik wist dat de bomaanslagen het gevolg waren van leugens”, zegt Elias, “die ik zelf ook jarenlang had geloofd!” 

In Ramallah staat hij tegenover zijn oude schoolmaten: “Vaak maakten ze met de hand een snijbeweging langs hun keel. Voor hen was ik een verrader. Hetzelfde overkwam me in Gaza. Maar het kon me niets schelen: ik was Joods én sterk!” 

Trauma
Na drie jaar zwaait Elias af en beginnen de nachtmerries. “Als je iemand doodt, dan sterft er echt iets in je. Ik had zoveel mensen gedood en zien sterven”, vertelt Elias, “Ik voelde me schuldig en vroeg me af waarom ik nog leefde”. Om te vergeten gaat Elias heroïne gebruiken, en hij stort uiteindelijk helemaal in. Hij wordt gediagnosticeerd met een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). 

In het afkickcentrum leert hij wie God echt is, en hoort hij over vergeving, genade en de onvoorwaardelijke liefde van de Heere Jezus.

Ondanks zijn ziekte en verslaving trouwt Elias en krijgt hij drie kinderen. “Maar ik was een mislukking als echtgenoot en als vader. Na talloze afkickpogingen gaf mijn vrouw het op en scheidde ze van mij. Ik was niet te helpen.” 

En dan heeft Elias niets meer; alleen nog zijn drugs: “Het leven op straat was verschrikkelijk. Al mijn geld ging op aan heroïne. En op een dag had ik zelfs daarvoor niet meer genoeg. Met heftige afkickverschijnselen wilde ik alleen nog maar dood. Midden op straat schreeuwde ik het uit: God, neem mijn leven, of wat dan ook, maar doe iets!” 

"Volgens de Israëlische en. rabbijnse wet was ik, Elias Maron,. de Palestijnse Arabier van. de Westbank, Joods!". 

Overwinning
De Heere hoort Elias, want al de volgende dag komt hij Freddy, een bekende uit het weeshuis tegen. Van hem hoort hij over House of Victory (Overwinning), een afkickcentrum van Teen Challenge. 

Vandaag kan Elias vol overtuiging zeggen dat hij een liefhebbende Vader heeft, en dat Jesjoea echt alle haat kan wegnemen.

Elias heeft niets meer te verliezen en meldt zich aan bij het centrum. Hier leert hij wie God echt is, en hoort hij over vergeving, genade en de onvoorwaardelijke liefde van de Heere Jezus. En die liefde ziet Elias ook terug in het gedrag van alle medewerkers: “Ze waren oprecht geïnteresseerd in Elias Maron, de Arabische Jood.” 

Vandaag kan Elias vol overtuiging zeggen dat hij een liefhebbende Vader heeft, en dat Jesjoea echt alle haat kan wegnemen. Maar ook dat Hij de Enige is Die vrede kan bewerkstelligen tussen de Palestijnen en Israël. Niet de IDF, niet Hamas en ook niet premier Netanyahu; alleen de Messias. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#316 Olga en Eric over een buitenechtelijke relatie en de kracht van vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. A.C. Uitslag
Video

CGK-predikant legt uit waarom Urk onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest

“Op Urk zijn wij Israël-minded. Iedere keer als er een conflict uitbreekt, kiezen we onvoorwaardelijk de kant van Israël. Israël is immers het oude verbondsvolk. Wie God liefheeft, krijgt dat volk ook lief”, aldus ds. A.C. Uitslag. De christelijke ge

verwoeste kerk
Nieuws

Schrikbarende toename christenvervolging in India

“Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst. De nieuwe eerste minister, Vishnu Deo Sai, spr

Kerk
Nieuws

Oekraïense priester dood aangetroffen nadat hij door Russische troepen werd vastgehouden

In het Oekraïense dorpje Kalanchak is het stoffelijk overschot aangetroffen van de 59-jarige priester Stephan Podolchak. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke is vermoedelijk door het toedoen van het Russische leger om het leven gekomen. Podol

Opperrabbijn
Column

De zegen en de vloek van sociale media

In zijn nieuwste dagboek gaat opperrabbijn Jacobs onder meer in op de zegen en de vloek van sociale media. Daarnaast gaat hij in op het incident in Middelburg waarbij hakenkruizen op een synagoge werden gespoten. De opperrabbijn betwijfelt of het om

Jalil Mashali
Nieuws

Christelijke taxichauffeur krijgt megaboete na plakken bijbelvers op voertuig 

Een christelijke taxichauffeur uit het Duitse Essen is onlangs door lokale autoriteiten op de bon geslingerd. Reden hiervoor is een sticker met een bijbelvers die de man op zijn voertuig plakte. Als de taxichauffeur weigert de sticker te verwijderen,

Mozambique
Nieuws

Islamitisch geweld in Mozambique neemt toe: Ook kerken en christenen doelwit

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden d

Ron van der Spoel
Video

In deze video behandelt Ron van der Spoel de zegenbede uit Numeri 6

Iedere zondag sluiten we onze kerkdienst af met de zegen en vaak is dat die uit Numeri 6: 'De Heere zegent u en behoede u. De Heere doet Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. De Heere verheft Zijn aangezicht over u en geve u vrede.' Deze z

ds. W. Pieters
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Ik geloof dat Jezus voor mij gestorven is, maar telkens slaat de angst toe'

'In Romeinen 6:16 gaat het over de twee soorten slaven. Of de slaaf van zonde tot dood, of van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid. Kan het zijn dat je je allebei die slaven voelt en bent (nee, toch?) Ik geloof dat Jezus ook voor mij gestorven is, m

Meerartikelen

André van Grol
Verdieping

Heviger vervolging leidt tot forse groei aantal christenen

De vervolging van christenen zal dit jaar verder toenemen. Wat zijn de trends en verwachtingen voor 2024? Digitale controle van bijvoorbeeld Chinese christenen is een van de zorgelijkste ontwikkelingen. Als eerste trend noem ik de doorgaande radicali

Ds. D.M. Heikoop over het verlangen naar God
Video

Ds. Heikoop bespreekt herkenbare geloofsvraag van dichter Psalm 42

Waarom is God nu niet nabij? Deze vraag kan heel herkenbaar zijn. Zo ook voor de dichter van Psalm 42. Hij voelt een afstand tot God en mist Gods nabijheid. In deze Psalm verwoord de dichter zijn verlangen om weer dicht bij Hem te zijn. Ds. D.M. Heik

Leo Fijen
Nieuws

KRO-NCRV-gezicht Leo Fijen presenteert zijn laatste Geloofsgesprek

Na ruim 14 jaar en 700 gesprekken voert Leo Fijen aanstaande zondag zijn laatste Geloofsgesprek. Het KRO-NCRV-gezicht presenteerde sinds januari 2010 het bekende zondagochtendprogramma waarin katholieken openhartig over hun geloof spreken. Het zondag

Adieu God?
Nieuws

Nieuw seizoen van ‘Adieu God?’ met Caroline van der Plas en John van den Heuvel

EO-presentator Tijs van den Brink trapt het dertiende seizoen van Adieu God? af met BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. Een nieuw seizoen met diepe gesprekken over geloof, ongeloof en alles wat daar tussenin zit. Andere gasten die hun verhalen de

Bevindelijke prediking
Recensie

Het boek ‘Bevindelijke prediking’ laat diversiteit aan visies op bevinding zien

De reacties op het boek 'Bevindelijke prediking' worden over het algemeen als ‘vriendelijk vrijblijvend’ getypeerd. Maar mogen bevindelijke preken op de snijtafel worden gelegd van zelfreflectie en wetenschap? Zo ja, dan komen er drie vragen aan de o

Johannes de Vries en Miriam Atya
Video

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power. De Vries is sinds vorig jaar werkzaam voor Stichting Present Nederland, nadat hij jarenlang werkte als hoofd voorlichting namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Atya

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom eten en drinken we samen tijdens het avondmaal?

Op de televisie wordt verslag gedaan van een staatsbezoek. Buitenlandse diplomaten zijn in ons land te gast, en worden vorstelijk ontvangen. De vriendschap tussen beide landen wordt gevierd met een staatsbanket, een officiële maaltijd met de belangri

Anne van der Bijl
Boekfragment

Vuur de kanonnen van de Heer niet af met het buskruit van de duivel

Ben jij klaar om de confrontatie aan te gaan met de reus die God in jouw leven toelaat? Misschien weet je dat niet zeker totdat je tegenover hem staat. Toch zijn er een aantal dingen die erop wijzen dat je er klaar voor bent.  De echte strijd tegen G

Casey Tait
Interview

Casey Tait verhuisde naar Jeruzalem: "Ik wilde begrijpen waarom Israël belangrijk is voor God"

In Jeruzalem leeft een jonge vrouw met een bijzonder verhaal en roeping. De Amerikaanse Casey Tait verruilde de uitgestrekte vlaktes van North Carolina voor het Midden-Oosten, en heeft haar thuis gevonden in Israël. Een land dat nu verscheurd wordt d

prof. dr. Henk van den Belt
Preekverslag

Prof. dr. Van den Belt over bloedwraak in de Bijbel: “De wortel van de doodslag leeft ook in ons hart”

“De moord van Kaïn op Abel was geen vlaag van verstandsverbijstering. Het heeft een diepe wortel: concurrentiestrijd en het gevoel de mindere te zijn”, maakt prof. dr. Henk van den Belt duidelijk. Naar aanleiding van de moord van Kaïn op Abel in Gene

Leah
Nieuws

Zes jaar na haar ontvoering inspireert dit Nigeriaanse christelijke meisje nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hope

Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp is Jezus de enige 'foto' die we van God hebben

"Je zou kunnen zeggen dat Jezus de enige foto is die we van God hebben ontvangen", merkt Wilkin van de Kamp op in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' De bekende christelijke auteur en spreker merkt op dat Jezus exact toont hoe