Marokkaanse christenen zetten zich in voor slachtoffers aardbeving

Nieuws4 oktober 2023 4 minuten Dirk van Genderen | Christianity Today
Marokko aardbeving
Shutterstock

In Marokko wonen niet heel veel christenen, maar toch zijn ze er. En ze bieden hulp na de verwoestende aardbeving van enkele weken geleden, waarbij rond de 3000 mensen om het leven kwamen. Enkele mooie initiatieven van Marokkaanse christenen kwamen aan bod via Christianity Today.

Op zo’n 560 kilometer van de historische stad Marrakesh vandaan, die ook geraakt werd door de beving, bevindt zich een gemeente, beter gezegd: een huisgemeente. De huiskerkdienst duurde deze keer veel langer dan normaal. Youssef Ahmed, één van de leiders van deze Tanger Northern Church, stelde onder meer: "We vragen over het algemeen niet waarom een ramp hen, de slachtoffers is overkomen. Maar als het jou, mij overkomt, wil je wel Gods antwoord weten op de vraag waarom."

"Vrij om christen te zijn"
Hoewel Marokko alleen de islam en het jodendom als binnenlandse religies erkent, zeggen lokale christelijke gelovigen dat de regering hen over het algemeen toestaat rustig in hun huizen God te aanbidden. Maar ze staan daarbij wel onder toezicht. "Als je geen overlast veroorzaakt, ben je gewoon vrij om christen te zijn", aldus Ahmed.
Hij merkt op: "Wij weten niet waarom deze aardbeving hier plaatsvond. Kwam het door een grote zonde? Wij weten het niet. Was het een test net als bij Job? Wij weten het niet. Het enige wat we weten, is dat God het heeft laten gebeuren en dat Zijn wegen rechtvaardig zijn. Wij blijven op Hem vertrouwen."

"Het enige wat we weten, is dat God het heeft laten gebeuren en dat Zijn wegen rechtvaardig zijn. Wij blijven op Hem vertrouwen."

Deze huisgemeente maakt deel uit van de 36 tellende ‘Union of Christian Churches’, die Ahmed in 2020 heeft opgericht. Na de aardbeving zijn leden van deze gemeenten met hulpgoederen naar het aardbevingsgebied gereisd. Maar toen ze bij de getroffen dorpen in het Atlasgebergte aankwamen, werd hun de doortocht versperd door wegblokkades. Ze trokken vervolgens naar Marrakesh, waar massa’s mensen in de buitenlucht kampeerden uit angst voor nieuwe schokken. Daar hebben ze, met vele anderen, lakens, water en voedsel uitgedeeld.

Een geestelijke boodschap delen
Eén van de Marokkaanse christenen die zijn getroffen landgenoten probeert te helpen, is Rachid Imounan. Hij doet dat vanuit de zuidelijke stad Agadir, 240 kilometer ten zuidwesten van het epicentrum van de beving. Als leider van een lokaal netwerk van ongeveer 150 christenen werkt hij samen met zijn gemeenschap om voedsel, kleding en medicijnen uit te delen en om gewonden in het stadsziekenhuis te bezoeken. Waar mogelijk probeert hij een ‘aangename geestelijke boodschap’ door te geven over de verlossing.
"Dit is wat de Bijbel ons leert", stelt hij, "samen zijn in vreugde en verdriet. We hebben niet veel, maar we hebben wel de geestelijke kracht."

"Dit is wat de Bijbel ons leert", stelt hij, "samen zijn in vreugde en verdriet. We hebben niet veel, maar we hebben wel de geestelijke kracht."

Het aantal christenen in Marokko wordt geschat op rond de 30.000, op een bevolking van ruim 38 miljoen. Verder is er ook nog een expatgemeenschap van mensen uit het buitenland die in Marokko worden. Naar schatting zijn onder hen 10.000 protestanten en 30.000 rooms-katholieken.
De eerder genoemde Youssef Ahmed meldt verder dat ook de internationale kerken van Tanger, Casablanca en Marrakesh zich bij de hulpverlening hebben aangesloten. Ook People in Mission International (PMI), een christelijke Latijns-Amerikaanse organisatie die in moslimlanden werkt, biedt hulp. Samen met veel andere collega’s hebben ze een basiskamp opgezet om noodvoorraden uit te delen en geld in te zamelen om de ontheemden te helpen.

"De handen en voeten van Jezus"
"We proberen de handen en voeten van Jezus te zijn, om Zijn liefde te belichamen", aldus een PMI-veldcoördinator, die om veiligheidsredenen anoniem wenst te blijven. "Wat de hulpverlening vanuit de kerken betreft, zien we dag-na-dag meer eenheid, naarmate expats en lokale gelovigen beter samenwerken."
"De kerk in Marokko is niet geregistreerd", vertelt Adam Rabati, de voorzitter van de Unie van Marokkaanse Christenen, een groepering van 65 huiskerken. "We zijn altijd afgewezen door onze families en door de conservatieve samenleving."
In de Ranglijst Christenvervolging staat Marokko op plaats 29, omdat de wet verbiedt "het geloof van een moslim aan het wankelen te brengen".

"Wij leven ons geloof in het geheim en aanbidden ondergronds. Maar misschien trekt de aardbeving sommige christenen wel uit hun schulp."

Komen christenen nu uit hun schulp?
Layla, de 25-jarige dochter van een dominee, deelt de mening van Rabati. Als student vond ze het vervelend dat ze de koran en de islamitische gebedsrituelen uit het hoofd moest leren, terwijl niemand haar vertelde over het echte geloof. "Het Marokkaanse christendom is erg zwak", zegt ze over de impact van het niet erkend worden van het christelijke geloof. "Wij leven ons geloof in het geheim en aanbidden ondergronds. Maar misschien trekt de aardbeving sommige christenen wel uit hun schulp."

Layla’s huis in Casablanca trilde, maar liep gelukkig geen materiële schade op. Om veiligheidsredenen noemt ze haar achternaam niet, evenmin de naam van haar organisatie, maar samen met andere christenen heeft ze voedsel, kleding, tenten en andere benodigdheden uitgedeeld. Overal waar ze komt, wordt ze geconfronteerd met de sterfelijkheid van de mens.
"Het is belangrijk voor ons als christenen om een positieve impact te hebben op onze samenleving", merkt Layla op, "en om de wereld te laten zien wie Jezus is".

Bovenstaand artikel verscheen via Christianity Today in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#306 Jeffrey, Tabitha en Matthijs over geld verdienen in christelijk Nederland
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

massadoop
Positief nieuws

141 mensen op één dag gedoopt in Amerikaanse megakerk

In een Amerikaanse megakerk werd onlangs een dienst georganiseerd waarin 141 mensen werden gedoopt. Bovendien namen tijdens deze samenkomst tientallen mensen het besluit om Jezus Christus te volgen. Dit meldt de Christian Post. De dienst werd georgan

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP wil dat Nederland antisemitische migranten gaat weren

De SGP wil dat antisemitische migranten voortaan Nederland niet meer binnenkomen. Dat is de strekking van de Kamervragen die kersvers Kamerlid Diederik van Dijk stelde aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz.  Wat Van Dijk

Prof. dr. Maarten Wisse
Nieuws

Maarten Wisse stopt als PThU-rector: "Mijn stijl van leidinggeven past niet goed"

Prof. dr. Maarten Wisse stopt per 1 februari 2024 als rector van de PThU. Dat heeft hij vandaag aangekondigd. "Mijn stijl van leidinggeven past niet goed bij de manier van besturen die nu binnen de PThU gevraagd wordt." De raad van toezicht van de PT

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Het Evangelie is geen zoeklicht om de fouten van anderen mee op te lichten

Toen ik de gelijkenis van de wijze en de dwaze meisjes (Matteüs 25:1-13, red.) doorlas moest ik weer denken aan het van voorjaar van 2020. Die gekke coronatijd toen er zoveel onrust was: dat mensen bang waren dat er niet genoeg eten meer zou zijn in

Minne Veldman
Video

Luister naar deze prachtige koraalbewerking van 'Stille nacht, heilige nacht'

'Stille nacht, heilige nacht', het is misschien wel één van de meest bekende en geliefde kerstliederen ter wereld. Organist Minne Veldman bracht dit lied middels een prachtige koraalbewerking ten gehore op het Bätz-orgel in de Evangelisch-Lutherse ke

Canada
Nieuws

Canadees Lagerhuis neemt unaniem motie aan: Christelijke feestdagen niet discriminerend

Christelijke feestdagen zoals Kerst en Pasen zijn niet discriminerend. Dat is het duidelijke uitgangspunt van het Canadese Lagerhuis. Zij reageren daarmee op een recent rapport van een mensenrechtencommissie in de Canadese regering. Daarin werden ker

Albert van der Heide
Column

Zien is de meest genoemde taal waarin God spreekt

Gods spreken is niet alleen in woorden. De Bijbel leert ons ook dat God ons wil laten zien. Sterker nog; zien is in het Woord van God feitelijk de meest genoemde taal waarin God spreekt. Profeten werden in het Oude Testament letterlijk zieners genoem

Opperrabbijn Jacobs
Video

Terugkijken: Opperrabbijn Jacobs over de betekenis van Chanoeka

Donderdagavond 7 december begint Chanoeka, het feest van het licht. Dat zijn altijd feestelijke dagen, maar dit jaar met een donkere rand, want in Israël woedt een hevige oorlog. Wat is de betekenis van Chanoeka voor ons, juist in deze tijden van lij

Meerartikelen

podcast Heilige Grond
Podcast

Wat hebben profeten tot ons te zeggen? Jaap Dekker en Robin ten Hoopen in gesprek

In tijden van crisis krijgen de Bijbelse profeten nieuwe zeggingskracht, ze bieden hoop. Maar die hoop is iets anders dan zoete geruststelling of optimisme. We worden gedwongen de confrontatie met onszelf aan te gaan. In deze aflevering van de podcas

AFD
Nieuws

Duitse aartsbisschop wil rechtse kiezers weren uit kerkelijk ambt

Wat kardinaal Reinhard Marx, de aartsbisschop van München, betreft worden rechtse kiezers buiten de kerkelijke ambten gehouden in de Rooms-Katholieke Kerk. Hij doelde daarmee vooral op aanhangers van de Duitse politieke partij Alternative für Deutsch

NGK Doetinchem
Nieuws

Ds. Jac. Ophoff aanvaardt beroep NGK Doetinchem

De Nederlandse gereformeerde kerk in Doetinchem verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. Jac. Ophoff heeft het beroep aanvaard en neemt binnenkort afscheid van de Opstandingskerk in Zwolle. De kerk in Doetinchem was vacant in verband met het vertrek van

New Wine Zomerconferentie
Nieuws

Thema New Wine Zomerconferentie 2024: Leef!

Het thema voor de New Wine Zomerconferentie 2024 is: Leef! Dat maakte New Wine-directeur Bart Visser afgelopen week bekend. De conferentie is volgend jaar van 20 tot en met 26 juli op Landgoed Velder in Liempde. New Wine, een vernieuwingsbeweging van

duitse taxi
Nieuws

Duitse taxichauffeur riskeert boete vanwege Bijbeltekst op auto

Een Duitse taxichauffeur krijgt mogelijk een boete opgelegd door de autoriteiten omdat hij op de achterkant van zijn taxi een Bijbeltekst heeft staan. De daarvoor bevoegde instantie beschuldigt hem van ‘ontoelaatbare religieuze reclame’ en heeft de t

Sera Noa
Nieuws

Zangeres Sera Noa heeft een belangrijke boodschap: "Stop met vergelijken!"

Volgens zangeres Sera Noa is het heel belangrijk dat we als christenen stoppen met vergelijken. "Focus je vooral op wat God over jou zegt. Als je je identiteit in God vindt, kan al het andere je gestolen worden." Sera zegt in onderstaand videofragmen

Gerard en Lydia de Groot
Boekfragment

Christenen mogen leren om de sleutels van Gods Koninkrijk te gebruiken

Ons handelen in de geestelijke realiteit heeft maar één belangrijk doel: Het zichtbaar maken van de Koning en Zijn Koninkrijk in en door ons leven heen. Mattheüs 16:19 zegt: ‘En Ik zal u de sleutels van het Koninkrijk der hemelen geven; en wat u bin

brand bethelkerk
Nieuws

Man (36) opgepakt vanwege brand in Rotterdamse Bethelkerk

De Rotterdamse Bethelkerk werd woensdagavond opgeschrikt door een grote brand. Er vielen gelukkig geen slachtoffers bij die brand, maar het kerkgebouw van de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Rotterdam-Overschie is voor het grootste gedeelte vernieti

Marlon Winedt
Interview

Dr. Marlon Winedt: "Paulus legde bom onder geïnstitutionaliseerde slavernij"

De Antilliaanse theoloog Marlon Winedt deed onderzoek naar de Filemonbrief en dan met name naar de rol die slaaf Onesimus daarin vervult. Wat heeft die brief van Paulus ons als christenen vandaag de dag te zeggen over slavernij en ons verleden? Hoe k

tentoonstelling
Nieuws

CU Arnhem wil foto van jongen (6) met ontbloot bovenlijf op LHBTI-tentoonstelling verwijderen

In het centrum van de stad Arnhem vindt op dit moment een fototentoonstelling plaats voor de LHBTI-gemeenschap. Op een van de foto’s is een transseksueel samen met zijn zesjarige broertje te zien, allebei met een ontbloot bovenlichaam. De ChristenUni

mike bickle
Nieuws

Vermeend slachtoffer Mike Bickle deelt schokkende details maar kerkleiding ziet geen bewijs

Een van de vermeende slachtoffers van de oprichter van het International House of Prayer in Kansas City, Mike Bickle, is met haar verhaal naar buiten gekomen. Ze stelt onder meer dat hij haar het hof maakte toen ze nog maar 19 jaar was en dat er spra

Turijn
Nieuws

Klimaatactivisten verstoren kerkdienst in Turijn

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben afgelopen weekeinde een katholieke mis in de Italiaanse stad Turijn verstoord en onderbroken. Ze besloten het podium te pakken en voor te dragen uit enkele werken van paus Franciscus over het klimaat.