Mijn frustratie kwam vaak voort uit onrealistische verwachtingen
Het leven is als een smaakpalet, met zowel zoete als zure momenten. Frustratie kan je als een bittere smaak overvallen, en als je niet oppast, kan het je hele leven - en dat van mensen om je heen - verpesten. Maar er is een manier om die zure smaak om te zetten in iets zoets - door je frustratie in inspiratie om te leren zetten.
Misschien herken je het wel: de dagelijkse frustraties van het verkeer, deadlines die maar niet gehaald worden, mensen die niet voldoen aan je verwachtingen. Het is verleidelijk om in deze zure gevoelens te blijven hangen, om te klagen en anderen de schuld te geven.
Wat als je in plaats daarvan de confrontatie met de frustratie aangaat? Wat als je jezelf afvraagt waarom je je zo voelt? Wat als je eerlijk naar jezelf kijkt en erkent dat frustratie een signaal is dat er iets moet veranderen?
Zo begon mijn eigen reis van zuur naar zoet. Ik stond oog in oog met mijn frustraties en besloot te begrijpen waarom ze er waren. In plaats van anderen de schuld te geven, nam ik verantwoordelijkheid voor mijn gevoelens. Ik ontdekte dat frustratie vaak voortkwam uit onrealistische verwachtingen en perfectionisme.
Vervolgens begon ik in plaats van me te laten verteren door de zure smaak van frustratie, te zoeken naar manieren om de situaties te verbeteren. Dat vereiste creativiteit, doorzettingsvermogen en soms het vermogen om buiten mijn comfortzone te treden. Wezenlijk zocht ik naar de bronnen van mijn inspiratie, mijn secure bases, en begon me er werkelijk mee te verbinden.
Ik realiseerde me ook dat communicatie een sleutelrol speelt. Vaak zijn we gefrustreerd omdat anderen niet aan onze verwachtingen voldoen. Maar hoe kunnen ze dat doen als we onze verwachtingen niet duidelijk uitspreken? Ik leerde open en eerlijker te communiceren, en ik zag hoe mijn zuur begon te veranderen
Verbinding was een andere belangrijke factor op mijn reis. Door me in de schoenen van anderen te verplaatsen, scherper waar te nemen en begrijpen waarom ze bepaalde keuzes maakten of gedrag vertoonden. Dit leidde tot meer begrip en minder oordeel.
Geduld, ten slotte, was de kers op de taart. Verandering kost tijd, en soms moeten we accepteren dat de zure momenten deel uitmaken van het grotere geheel. Geduld en focus op iets groters leert ons verdragen.
Langzaam maar zeker veranderde mijn leven. De zure momenten werden minder frequent en minder intens. Ze werden vervangen door momenten van inspiratie en vreugde. Ik begon te zien dat zelfs in de moeilijkste situaties, er lessen te leren en groei te vinden was.
Laat frustratie niet de overhand nemen en je leven verzuren. Gebruik het als een springplank naar inspiratie. Verander zuur in zoet door eerlijkheid, oplossingsgerichtheid, dialoog, verbinding en geduld. Laat frustratie niet de smaak van je leven bepalen maar wees geïnspireerd en deel je inspiratie met anderen. Het is mogelijk, en de moeite waard!
Jakob van Wielink is initiatiefnemer, mede-oprichter en - eigenaar van De School voor Transitie als ook opleider, trainer en executive coach.
Praatmee