Hemelse ervaring rijke piloot houdt christenen spiegel voor

God13 september 2023 Jaap van Dijk
Jaap van Dijk

Jim Woodford was als piloot een ‘man van de wereld’. Altijd bezig met zijn carrière en het op peil houden van zijn vliegskills. Hij verzamelde talloze luxe zaken zoals een privévliegtuig, een aantal antieke sportwagens, paarden en huizen. Hij had er nooit genoeg van, zo blijkt uit zijn boek ‘Heaven’.

Aan het eind van zijn vliegcarrière wordt hij geveld door een zeldzame ziekte, een soort MS, en belandt hij op de IC. Hij lijdt zeer zware pijnen en probeert deze met pijnstillers te bestrijden, totdat hij door vermoedelijk een overdosis een bijna-doodervaring krijgt.
Deze ervaring verandert zijn leven compleet. Want één ding is zeker, de meeste mensen die dit hebben ervaren, veranderen (meestal in positieve zin) en blijven dat hun hele verdere leven.

In deze bijna-doodervaring ontmoet hij namelijk God, engelen en Jezus en spreekt hen van aangezicht tot aangezicht! Hij ontmoet zijn beschermengelen, die zo ontdekt hij, al vanaf zijn geboorte aan hem werden toegewezen. Het zijn fenomenale wezens van zo´n 4 à 5 meter lengte, die ver boven hem uitsteken.

Maar voordat het zover is, begint zijn bijna-doodervaring bij de uittreding uit zijn aardse
lichaam en zoeft hij door een soort portaal recht in een mistige tunnel. De tunnel mondt uit in een volgend portaal, welke toegang geeft tot de hemelse sferen.
Aldaar aangekomen wacht hem een tafereel dat zich uitstrekt ter rechter- en linkerzijde: links van hem ziet hij een diepe put waarin 'duistere wolken rondwentelen als in een droogtrommel'.

Wat heeft dit boek mij als
christen nu eigenlijk te zeggen, en waarom raakt deze bijna-doodervaring mij zo diep?

Rechts is het licht alsof de zon gaat doorbreken door de wolken. Hij 'weet': “Ik hoor eigenlijk in die put, want ik was altijd onverschillig voor hemelse zaken en alleen gericht op mezelf.” Toch jaagt de put en de duisternis hem zoveel angst aan, dat hij zich naar de zijde van het licht omdraait. Drie lichtwezens komen daarop onmiddellijk naar hem toe: zijn beschermengelen.

Deze engelen leiden hem rond door het hemelse landschap, dat ligt te schitteren in het alomtegenwoordige licht van God. Ook krijgt hij de hemelse Stad te zien, een plaats waar speciale gebouwen of hallen staan maar ook woningen voor de hemelbewoners.
Er zijn Hallen van Heling, Hallen van Kennis, Hallen voor Kinderopvang etc. Alles met het doel mensen te helen en verder te helpen bij hun ontwikkeling. Tijdens zijn rondleiding ervaart Woodford de diepe liefde van God tot in al zijn vezels op een diep zielsniveau.

Zo wandelt hij op een sfeervol pad door een prachtig parkachtig landschap, totdat hij de ontmoeting van zijn leven krijgt, namelijk met Jezus Christus in eigen persoon! Van Jezus krijgt hij een opdracht om mee terug te nemen naar de aarde. Want, zo krijgt hij te horen: "Het is jouw tijd nog niet, Jim." De opdracht luidt: "Deel alles wat je hier gezien hebt met zoveel mogelijk mensen."

Dit was voor Woodford de aanleiding voor het schrijven van het boek Heaven,
waarmee hij in de VS al veel mensen heeft weten te bereiken. En, na het boek gelezen te hebben, denk ik dan: wat heeft dit boek mij als christen nu eigenlijk te zeggen, en waarom raakt deze bijna-doodervaring mij zo diep?

Is het omdat uit dit verhaal blijkt dat er voor de moderne mens, die zich graag richt op status en zelfverrijking waarin God en religie weinig of geen rol spelen, toch nog hoop is? Zelfs al is dat in het hiernamaals? Woodford krijgt de keuze: wil je in de put of wil je naar het licht? God geeft ons als mens dus altijd en overal de vrije keuze, met die mogelijkheid heeft hij ons geschapen.

Jezus en God zijn écht, en ze gunnen ons een glimp van hun heerlijkheid die uiteindelijk ook voor ieder mens is bestemd na het leven op aarde.

Is het vanwege een totaal andere kijk op het beladen begrip 'oordeel'? Woodford oordeelt zichzelf doordat hij in een staat van verhoogd bewustzijn ervaart wat zijn woorden en/of daden hebben aangericht bij andere mensen. Dat alles aan de hand van een soort film van zijn leven, die ook in andere bijna-doodervaringen vaak een rol speelt. Het oordeel wordt dus niet door een soort hemelse rechtbank (God, Jezus) uitgevoerd, maar door de mens zelf.

Is het soms omdat het al lezende tot je doordringt: ook al zie ik het niet, de hemel is écht en het is voorzeker een plaats vol schoonheid, heerlijkheid en pure liefde Gods? Jezus en God zijn écht, en ze gunnen ons een glimp van hun heerlijkheid die uiteindelijk ook voor ieder mens is bestemd na het leven op aarde.

Of is het de opdracht die Jim Woodford van Jezus krijgt? “Deel alles wat je hier gezien en ervaren hebt met de mensen op aarde.” Ik denk dit laatste. Het is haast een nieuw soort 'evangelie' dat hij mag gaan uitdragen. Dat is niet niks, en zeker niet als Jezus zelf dat aan je opdraagt. Ook Paulus begon zijn zendingsopdracht op deze manier.

Deze opdracht uitdragen, dat is wat Woodford dan ook doet door middel van het boek Heaven. De lezer zal het boek echter voorlopig alleen nog in het Engels kunnen lezen. Een Nederlandse vertaling laat tot nog toe op zich wachten.

Het is haast een nieuw soort 'evangelie' dat hij mag gaan uitdragen. Ook Paulus begon zijn zendingsopdracht op deze manier.

Tot slot nog een belangrijk gegeven welke in het boek naar voren komt: de dood is goed beschouwd een illusie, als je deze en andere bijna-doodervaringen tenminste serieus neemt. Dan kun je met recht zeggen: 'Dood waar is uw prikkel, waar
uw overwinning?' (1 Kor.15:55)

Het 'evangelie' van de bijna-doodervaringen mag uiteraard niet onze hemelse roeping hier
op aarde gaan vervangen. Want wij groeien hier al op tot Zonen Gods. Mogen hier al Efeze 3:18 gaan beleven. En zo zelf tot een getuigenis onder de mensen zijn.

Hij, Jezus, is een goed werk in ons begonnen, en zal dit ook ten einde toe
volvoeren (Fil.1:6). Ook de geestelijke wapenrusting en andere geloofszaken blijven onverkort van kracht, omdat je als christen nog steeds met de 'wereldbeheersers der duisternis' hebt te maken. (Ef. 6:12).

Goed om die geestelijke werkelijkheden in het oog te blijven houden. En dat des te meer nu we 'weten' dat een heerlijkheid ons wacht na dit leven hier op aarde.

Cvandaag-lezer Jaap van Dijk schreef bovenstaand verhaal naar aanleiding van het boek ‘Heaven’ van Jim Woodford.

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Piet Vergunst
Nieuws

Israëlzondag stelt verhouding van de kerk tot het jodendom aan de orde

Staat het christelijk geloof nu tegenover het jodendom, of niet? Die vraag kon op de komende (Israël)zondag (afgelopen zondag, red.) aan de orde komen, als de voorganger het aangeboden materiaal van de Protestantse Kerk volgt. De verhouding van Jezus

Ulrich
Levensverhaal

Ulrich leerde één grote les in zijn leven: "Zonder God red je het niet"

Ulrich (47) fietste onlangs voor de zevende keer mee met Cycle for Hope. Hij is 13 jaar getrouwd met Esther en werkt bij een metaalbedrijf. Twintig jaar geleden zag zijn leven er compleet anders uit. “Ik zat zwaar verslaafd in een leeg huis. Alles wa

Psalmen Challenge
Nieuws

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 24

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Politiek
Nieuws

Medische ethiek: Wat zijn de standpunten van de grootste politieke partijen?

Welke standpunten hebben de in de peilingen vijf grootste partijen op medisch ethisch gebied? In dit overzichtsartikel lichten we de partijprogramma’s van VVD, GroenLinks/PvdA, PVV, BBB en D66 door op dit gebied. Hoe kijken deze partijen naar abortus

LEV
Positief nieuws

Kom bij met dit prachtige lied van LEV: 'Haal maar adem'

LEV heeft een schitterend lied uitgebracht om even bij op adem te komen. Het nummer 'Haal maar adem' gaat over jezelf overgeven aan God en het loslaten van de strijd. Het leven kan ons soms het idee geven dat we heel erg ons best moeten doen om alles

Gerdien Blom
Positief nieuws

Gerdien wilde blik naar boven gericht houden bij begrafenis dochter

Een krachtig getuigenis van Gerdien Blom, de moeder van acht kinderen was de afgelopen tijd te zien bij 'Een huis vol' van de KRO-NCRV. In gesprek met Cvandaag vertelde ze eind 2021 over de begrafenis van haar dochter Miriam (6). Ondanks al het leed

Shirma Rouse
Positief nieuws

Shirma Rouse over een moeilijk moment in haar leven

De 19-jarige Shirma vertrok in haar eentje naar Nederland. Het was voor haar niet makkelijk om haar familie en veilige omgeving achter te laten. Terugkijkend kan ze zeggen dat het ook een heel mooi moment was, maar in die periode zelf was het vooral

Ds. P. den Butter
Nieuws

Ds. P. den Butter op 85-jarige leeftijd overleden

Ds. P. den Butter, emerituspredikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is dinsdagmorgen op 85-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al lange tijd met een broze gezondheid. Ds. Den Butter werd in 1964 in Gorinchem als predikant binnen

Meerartikelen

opvoeden
Dagelijks leven

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Zij bieden hiervoor diverse materialen en trainingen om van 2 t/m 8 oktober geloofsgemeenschappen te helpen een volgende stap te ze

Rob Wijnberg
Nieuws

Volgens schrijver Rob Wijnberg werd wetenschap eeuwenlang door het christendom verboden

“Het christendom verbood eeuwenlang wetenschap”, dat schrijft Rob Wijnberg in zijn nieuwe bestseller ‘Voor ieder wat wils’. In de EO-podcast ‘De Ongelooflijke Podcast’ licht Wijnberg toe waarom hij dat van mening is. Presentator David Boogerd en theo

Gerard en Lydia de Groot
God

De wetten van de geestelijke wereld verschillen met die van de natuurlijke wereld

We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van de bovennatuurlijke wereld, dus laten we vooral kijken naar de personen, zaken en principes die we aantreffen in de geestelijke wereld. God ZelfHij is de Schepper van hemel en aarde. Hij heeft de geest

Sudiksha Thirumalesh
Nieuws

Ouders van tiener die overleed te midden van juridische strijd voelen zich nog altijd gemuilkorfd

Zelfs na de dood van hun dochter worden de ouders van Sudiksha Thirumalesh nog het zwijgen opgelegd, dat meldt de Christian Post. De 19-jarige Sudiksha Thirumalesh is inmiddels overleden maar vocht tot het einde voor een levensverlengende behandeling

Wilco de Vries
Nieuws

Dr. Wilco de Vries spiegelt zich aan Augustinus: "Hoe kunnen we op een juiste manier liefhebben?"

“Zodra je volwassen bent moet wat je allemaal kunt en hebt niet allesbepalend zijn. Jouw identiteit in God moet dat dan zijn.” Dr. Wilco de Vries is gespecialiseerd in ethiek. Bij Hour of Power vertelde hij afgelopen zondag over de grote invloed die

Ds. A. Baars
Nieuws

CGK-predikant sprak stel met twijfels over kinderwens

Er zijn getrouwde christelijke stellen die het in deze tijd, waarin de maatschappij steeds seculierder wordt, twijfelen of ze wel een gezinnetje moeten stichten. Dat die zorgen van alle tijden zijn, blijkt wel uit een anekdote die ds. A. Baars onlang

Spreker Jacques Brunt
Nieuws

Jacques Brunt over het Loofhuttenfeest: "God wil dat we ons in Hem verblijden"

Momenteel vieren de Joden het Loofhuttenfeest. Tijdens het feest, dat in het Hebreeuws Soekot heet en een week duurt, worden Joden opgeroepen zich te verblijden in God. Maar hoe doe je dat als je omstandigheden kent waarin het moeilijk is om blij te

Jorien Ouweneel
Nieuws

Advies voor Frontrunners: Hoe moet je bidden voor je onvervulde kinderwens?

Als echtpaar met een kinderwens start je, over het algemeen, optimistisch en hoopvol. Alle keren dat je als vrouw ongesteld moet worden is er spanning en hoop. En in het eerste jaar kun je je nog redelijk vasthouden aan de wetenschap dat het tijd kos

Ds. Ron van der Spoel
Nieuws

Waarom zwijgt God soms? Ds. Ron van der Spoel geeft antwoord

We hebben als christenen misschien allemaal wel eens de ervaring gehad dat het lijkt dat God zwijgt en ons niet meer hoeft. Zo betuigt ook ds. Ron van der Spoel in een nieuwe video van IZB: "Je vraagt iets, je verlangt iets en je smeekt, maar toch bl

Christelijke missionarissen worden aangevallen door Joodse kinderen
Nieuws

Christelijke missionarissen in Israël aangevallen door Joodse kinderen

Op 12 september ging een video viraal op X waarin twee christelijke missionarissen aangevallen worden door een groep Joodse kinderen. De video, die liefst 13 miljoen keer via verschillende platforms bekeken werd, toont hoe twee christelijke vrouwen b

Marjo C.A. Korpel
God

Is Asjera het vrouwelijke element van God dat uit het geloof is 'verbannen'?

Ineens stonden de kranten vol met artikelen over de godin Asjera, die hierdoor overwacht springlevend is geworden. Wie is die Asjera? En is zij inderdaad het vrouwelijke element van God dat uit het geloof van Israël is 'verbannen'? Beeldenstorm in Ma

ds. S. T. Lagendijk
Nieuws

Mag een christen twijfelen aan zijn behoud? HHK-predikant antwoordt

'Als we 1 Johannes 4:18 lezen dan staat er dat als je God mag kennen, je geen vrees meer hebt (in geestelijk opzicht). Betekent dit dat je als kind van God ook nooit twijfelt, of je het geloof jezelf aanpraat? Als ik dan de tekst zo lees, staat er du