'Breuk' tussen CGK Zoetermeer en classis Den Haag vanwege vrouwenkwestie
Er is een breuk ontstaan tussen de samenwerkingsgemeente van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) in Zoetermeer enerzijds en de classis Den Haag (CGK) anderzijds. Vanwege een meningsverschil over vrouwelijke ambtsdragers heeft de classis de banden met Het Lichtbaken in Zoetermeer "vooralsnog" opgeschort, meldt het Reformatorisch Dagblad.
De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer binnen de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.
Het Lichtbaken in Zoetermeer is één van de gemeenten die er in de afgelopen voor gekozen heeft om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Om die reden werd de kerkelijke gemeente eerder dit jaar vermanend toegesproken door de classis Den Haag. Ook werd destijds duidelijk dat de samenwerkingsgemeente "broederlijk vermaand" zou worden. Dit heeft er niet toe geleid dat Het Lichtbaken is teruggekomen op haar besluit om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. De classis neemt nu een volgende stap. Dat betekent dat de samenwerkingsgemeente tijdens een classisvergadering niet meer mag meepraten en meestemmen.
Kerkenraadsvoorzitter Floris Olthof spreekt tegenover het RD van "buitenproportionele maatregel" en benadrukt dat Het Lichtbaken van mening is dat men "gehoorzaam is aan Gods Woord". De samenwerkingsgemeente gaat bij de classis Den Haag een revisieverzoek indienen. Zodra die is ingediend wordt het door de classis genomen besluit (het opschorten van de banden, red.) on hold gezet.
Kerkelijke vermaning staat in de CGK hoog op de agenda vanwege de classisvergaderingen die op verschillende plaatsen in het land plaatsvinden. De generale synode heeft in april vorig jaar besloten om geen ruimte te geven aan vrouwelijke ambtsdragers binnen de kerk. “Gemeenten die toch zusters in de ambten hebben benoemd, moeten hierop nu in de classes opnieuw worden aangesproken en vermaand”, stelde synodevoorzitter ds. J. G. Schenau destijds.
Praatmee