In GerGem opgegroeide broer en zus delen bekeringsverhaal: "Jezus' liefde zal mij nooit verlaten"

Levensverhaal5 juli 2023 Redactie
Getuigenis van broer en zus via Heart Cry Nederland

Het christelijk geloof wordt Peter-Jan en Joanne met de paplepel ingegoten. Als broer en zus groeiden ze op in de Gereformeerde Gemeenten. Toch is er een hele omweg nodig voordat zij vorig jaar daadwerkelijk tot geloof komen en God leren kennen. Peter-Jan denkt zijn geluk elders te vinden en Joanne durft haar leven uit angst voor lijden niet uit handen te geven. Ze delen hun indrukwekkende getuigenis via Heart Cry Nederland.

“Wij zijn opgegroeid in een warme familie, een liefdevol gezin en een traditionele Gereformeerde Gemeente”, vertelt Joanne. “Van jongs af aan is de Bijbel dus in ons leven geweest. Het was voor ons beiden wel een hele reis voordat we vorig jaar tot geloof kwamen en God leerden kennen.”

"Wat mij echt raakte is hoe deze christenen met echte passie en echtheid alles opgaven voor Jezus"

“Vanuit onze opvoeding besefte ik altijd dat er een God was en geloofde ik ook dat Hij bestond, maar ik kende Hem niet persoonlijk. Vanaf mijn jeugd weet ik dat ik heel kritisch was op de kerk en dat ik veel vragen had bij wat ik zag en daar ook veel mee worstelde. Dat ging eigenlijk heel mijn jeugd zo door. Ondertussen las ik veel en ontmoette ik ook tijdens reizen andere christenen en zag ik hoe hun in het leven stonden en het geloof uitleefden. Wat mij echt raakte is hoe deze christenen met echte passie en echtheid alles opgaven voor Jezus.”

Joanne verlangt daar ook naar. “Ik dacht: ‘ik wil dat ook!’ Maar ik wist niet hoe en kon het in de kerk niet vinden. Dat ging eigenlijk altijd zo door. Ik weet dat God er altijd was, doordat ik gebedsverhoring heb gezien in mijn leven of momenten meemaakte waarop God tot mij sprak, toch durfde ik mijn leven niet aan Hem over te geven.”

"Lang zocht ik naar een manier waarop ik God in mijn leven zou hebben, maar geen lijden en vervolging"

“God nodigde mij zo vaak uit dat ik wist dat ik de controle los moest laten, maar ik durfde het niet. Ik ervoer ook een hele grote angst voor lijden en vervolging. Ik wist dat het reëel was dat lijden en vervolging bij het leven van een christen hoort. Lang zocht ik naar een manier waarop ik God in mijn leven zou hebben, maar geen lijden en vervolging. Een geloof op mijn voorwaarde dus."

Tot begin vorig jaar worstelt Joanne er zodanig mee dat ze het naar eigen zeggen min of meer een beetje opgeeft. “Ik wist het niet meer en ik kon mijn eigen angsten niet overwinnen. Als het moet, dan moet God het maar doen. Zo ben ik doorgegaan met mijn leven, totdat ik eind vorig jaar op reis ging met een groep vrijwilligers naar Athene. Daar was een vrouw die echt het levende voorbeeld was van de liefde van Jezus. Zij liet dat zien op de manier hoe zij met mensen omging en hoe zij over Jezus en andere mensen sprak. Dat Jezus genadig en liefdevol was, liet zij zien in de manier waarop zij leefde.”

"Je kunt het lijden alleen doen of met Jezus"

Het was diezelfde vrouw waarmee Joanne in gesprek raakt. “Ze zei tegen mij: ‘Iedereen krijgt in zijn leven met lijden te maken. Of dat nu is in je eigen leven of in de levens van mensen om je heen. Je kunt het lijden alleen doen of met Jezus. Als je het met Jezus doet, dan zal alles anders zijn’.

Door wat mij verteld werd en doordat ik besefte dat als Jezus bij mij is, dan alles anders zal zijn, heb ik mijn leven aan Jezus mogen geven. Vanaf dat moment is alles ook veranderd. Het was alsof ik het licht kon zien, dat wat er in de Bijbel stond, en alle beloften, ook voor mij gold. 

Vanaf die tijd heb ik mogen ervaren, elke keer en wat er ook gebeurt, dat Zijn liefde mij nooit zal verlaten en Jezus mij altijd opvangt. Wat ook heel vaak in de Bijbel terugkomt zijn de woorden: ‘Mijn goedertierenheid is voor eeuwig’. Ik weet dat Zijn liefde voor mij voor eeuwig is en dat mag ik nu samen met Hem gaan leren. Dat ik dit weten mag en samen met Hem in deze liefde mag leven, geeft een enorme vreugde. Daarom geloof ik en weet ik dat met Jezus alles anders is.”

"zo’n klooster.. Ik dacht: daar hoor ik niet.

Getuigenis van Peter-Jan
“Ook ik ben opgegroeid in hetzelfde gezin en kerkverband. Wat de kerk betreft, ging ik altijd twee keer. Verder deed ik er niets mee. Ik had in die tijd een bucketlist gemaakt van allemaal dingen waarvan ik dacht dat die mij gelukkig zouden maken. Reizen bijvoorbeeld en noem maar op. Veel van die dingen op mijn bucketlist heb ik ook uitgevoerd, maar ik kwam erachter dat die dingen geen geluk brengen en eigenlijk allemaal leeg zijn”, vertelt Peter-Jan.

“Nadat ik terugkwam van een reis van drie maanden, had ik niet direct werk. Vrienden van mij die op de Bijbelschool zaten, vroegen steeds: ‘Kom een keer kijken, misschien is het wel iets voor jou’. Zelf had ik er niet zoveel mee: zo’n klooster... Ik dacht: daar hoor ik niet.” Wel bezocht Peter-Jan een keer de ‘Bijbeldoe4daagse’. “Dat is een weekje klussen met elkaar. Ik dacht: een beetje klussen, dat kan nog wel.’”

"Hij zei: ‘Wie gelooft er nog niet in God?’ Toen moest ik mijn hand opsteken"

Tijdens de Bijbeldoe4daagse spreekt Peter-Jan met meerdere christelijke jongeren. “Dat waren mooie gesprekken waar we met elkaar over het geloof praatten. Zelf was ik het helemaal niet gewend om over mezelf en het geloof te praten. Dat deed ik ook liever niet. Maar wat ik zag is dat er bij die mensen echt wat leefde. Iets wat ik zelf niet had, maar wel wilde hebben.”

Op een avond gedurende die week is er een ex-dj die zijn getuigenis deelt en aan de groep een indringende vraag stelt, vertelt Peter-Jan. “Hij zei: ‘Wie gelooft er nog niet in God?’ Toen moest ik mijn hand opsteken. Hij vroeg aan mij: ‘Waarom niet?’ En dat was het moment dat God in mijn leven sprak en zei: ‘Zo kan het ook echt niet langer verder.’"

Wat volgt is dat Peter-Jan zich ijverig verdiept in de Bijbel. “Vanuit mijn achtergrond had ik vaak de gedachten van: ‘Het kan toch zomaar niet?’ en heel veel ‘ja-maars’. Ik dacht ook dat ik het met het Bijbellezen wel kon verdienen, totdat ik op een gegeven moment een bezoek bracht aan de Binnentuin over God in Barneveld. “Ik voelde mij best wel goed met al dat Bijbellezen en ik leerde steeds meer uit de Bijbel, maar daar zag ik een beeld van een kloof. De kloof tussen mens en God. 

"Alleen dat kruis kan die kloof overbruggen"

Die kloof probeer je te dichten met goede werken of andere dingen. Het was alsof ik in dat beeld mijn eigen naam zag staan. Daarnaast was er een afbeelding te zien: het kruis van Jezus Christus. Alleen dat kruis kan die kloof overbruggen. Vlak daarna, in november, organiseerde Heart Cry een conferentie waar het over de verloren zoon ging. Zo voelde ik mij ook echt. Dat weekend is voor mij tot een zegen geweest."

Thuis heb ik een lijstje gemaakt waarop ik alle dingen opschreef die nog tussen mij en God in stonden. Alle zonden en alle dingen heb ik op mijn knieën voor God beleden en dat was het moment waar op ik zei: ‘Heere, ik geloof.’ Dat was zo bevrijdend en zo heerlijk. Ik had zoveel vrede en blijdschap. Dan is het zo heerlijk om een zo’n lied als: ‘Het is vreugde om een kind van God te zijn’ te zingen. Ja, dat gun ik jullie allemaal.”  

In onderstaande beelden van Heart Cry Nederland is het volledige getuigenis van Joanne en Peter-Jan terug te zien. Voor meer indrukwekkende getuigenissen kunt u een kijkje nemen op de YouTube-pagina van Heart Cry Nederland.  

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Prins Bernhard
Nieuws

Prins Bernhard verklaarde met hand op de Bijbel: "Ik was nooit een nazi"

"Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad", verklaarde prins Bernhard ooit in een serie vraaggesprekken die hij voor zijn dood had met de

Maasbach Worship
Nieuws

Maasbach World Mission Conferentie in Den Haag

De jaarlijkse conferentie (6 tot en met 8 oktober) van de Stichting Johan Maasbach Wereldzending staat dit jaar helemaal in het teken van missions en evangelisatie. In een tijd waar men veel hoort over de ontkerkelijking in Nederland, is er tegelijke

Guido Hamelink
Nieuws

Nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha Nederland

Guido Hamelink (41) is de nieuwe bestuursvoorzitter van A Rocha Nederland. Hij volgt Harm Schoten op, die sinds 2017 voorzitter was van de christelijke natuurbeweging. Guido is algemeen directeur van ecologisch adviesbureau NLadviseurs dat zich inzet

Shalva-band
Nieuws

Christenen voor Israël organiseert concerten met Shalva-band

Ze zouden Israël vertegenwoordigen in 2019 in de finale van het bekende Eurovisie Songfestival, en werden beschouwd als één van de grootste kanshebbers. De Shalva-band, een muziekgroep van Israëlische artiesten met een verstandelijke en lichamelijke

Prof. dr. Bernhard Reitsma
Nieuws

Belijden we als christenen een inclusief of exclusief geloof?

Is het zo dat christenen openstaan voor iedereen? Dat je in de kerk en de christelijke gemeente mag komen zoals je bent? In alle gebrokenheid en onvolmaaktheid? Dat lijkt wel de enig logische conclusie te zijn die je uit het Evangelie kunt trekken. A

Politiek
Nieuws

Medische ethiek: Wat zijn de standpunten van de grootste politieke partijen?

Welke standpunten hebben de in de peilingen vijf grootste partijen op medisch-ethisch gebied? In dit overzichtsartikel lichten we de partijprogramma’s van VVD, GroenLinks/PvdA, PVV, BBB en D66 door op dit gebied. Hoe kijken deze partijen naar abortus

Ds. P. den Ouden
Nieuws

HHK-predikant roept christenen op om dagelijks te bidden voor de vervolgde kerk

‘Want ik hoop door uw gebeden aan u geschonken te worden’. Het zijn de woorden van Paulus aan het begin in de brief aan Filemon. Wanneer hij ze optekent, zit hij gevangen. Maar terwijl hij vastzit, ontvangt hij veel kracht. Er wordt namelijk door vel

Paus Franciscus
Nieuws

Paus ziet zegen voor homostellen als pastorale optie: "Maar hoeft niet per se de norm te worden"

In antwoord op de vraag van vijf kardinalen naar het zegenen van een homoseksuele relatie zegt paus Franciscus open te staan voor zo'n zegening als pastorale optie, dat melden diverse media. De paus gaf aan dat het volgens hem een uiting van "pastora

Meerartikelen

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop
Nieuws

Terugkijken: SGP-Kamerlid Roelof Bisschop kritisch over spreidingswet

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer twee dagen over de spreidingswet waarvan het lot nog altijd onzeker is. Veel partijen stellen dat gemeenten meer tijd moeten krijgen om opvangplekken voor asielzoekers te kunnen realiseren. In het actualitei

Pakistaanse voorganger verwond zichzelf opzettelijk met pistool
Nieuws

Pakistaanse voorganger verwondt zichzelf opzettelijk met pistool

De Pakistaanse predikant Eleazar Sidhu is vorige week aangeklaagd wegens het uiten van valse beschuldigingen, meldt Morning Star News. De predikant stelde begin vorig maand beschoten te zijn door moslimextremisten en spande een zaak aan bij de politi

Marokko aardbeving
Nieuws

Marokkaanse christenen zetten zich in voor slachtoffers aardbeving

In Marokko wonen niet heel veel christenen, maar toch zijn ze er. En ze bieden hulp na de verwoestende aardbeving van enkele weken geleden, waarbij rond de 3000 mensen om het leven kwamen. Enkele mooie initiatieven van Marokkaanse christenen kwamen a

Ds. Willem Glashouwer
Nieuws

Wat het Loofhuttenfeest tot christenen uit de volkeren te zeggen heeft

Jezus vierde het Loofhuttenfeest mee, op Zijn eigen manier. We lezen het in Johannes 7:37-38: “En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus op en riep, zeggende: "Indien iemand dorst heeft, hij kome tot Mij en drinke! Wie in Mij gelooft,

Lee Strobel
Nieuws

Voorganger Lee Strobel sprak met de oprichter van Playboy over Jezus

Lee Strobel sprak afgelopen zondag bij de First Baptist Church in Dallas, daar refereerde hij aan zijn ontmoeting met wijlen Playboy-baas Hugh Hefner. De 71-jarige bestseller-auteur is bekend van zijn boek 'Bewijs genoeg' waarin hij dertien topwetens

Oekraïense kerken bekritiseren voorstel om porno-industrie te legaliseren
Nieuws

Oekraïense kerken bekritiseren wetsvoorstel om porno-industrie te legaliseren

Het plan om de porno-industrie in Oekraïne te legaliseren is een "destructief initiatief", menen tal van religieuze leiders in Oekraïne. CNE News meldt dat Oekraïense kerken met kracht het politieke voorstel om porno legaal te maken, verwerpen.  De O

Ds. Arie van der Veer
Nieuws

Veel christenen hebben het niet over de angst der hel

Hoewel het meer dan vijftig jaar geleden is, zitten de oude psalmen er bij mij nog altijd goed in. Wat ik me nu vooral realiseer is, dat het vooral psalmen waren ‘op donkere toon’. Onder de lange lijst van oude psalmen die ik uit mijn hoofd ken, staa

Piet Vergunst
Nieuws

Israëlzondag stelt verhouding van de kerk tot het jodendom aan de orde

Staat het christelijk geloof nu tegenover het jodendom, of niet? Die vraag kon op (Israël)zondag (afgelopen zondag, red.) aan de orde komen, als de voorganger het aangeboden materiaal van de Protestantse Kerk volgt. De verhouding van Jezus tot de Far

Ulrich
Levensverhaal

Ulrich leerde één grote les in zijn leven: "Zonder God red je het niet"

Ulrich (47) fietste onlangs voor de zevende keer mee met Cycle for Hope. Hij is 13 jaar getrouwd met Esther en werkt bij een metaalbedrijf. Twintig jaar geleden zag zijn leven er compleet anders uit. “Ik zat zwaar verslaafd in een leeg huis. Alles wa

Psalmen Challenge
Nieuws

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 24

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

LEV
Positief nieuws

Kom bij met dit prachtige lied van LEV: 'Haal maar adem'

LEV heeft een schitterend lied uitgebracht om even bij op adem te komen. Het nummer 'Haal maar adem' gaat over jezelf overgeven aan God en het loslaten van de strijd. Het leven kan ons soms het idee geven dat we heel erg ons best moeten doen om alles

Gerdien Blom
Positief nieuws

Gerdien wilde blik naar boven gericht houden bij begrafenis dochter

Een krachtig getuigenis van Gerdien Blom, de moeder van acht kinderen was de afgelopen tijd te zien bij 'Een huis vol' van de KRO-NCRV. In gesprek met Cvandaag vertelde ze eind 2021 over de begrafenis van haar dochter Miriam (6). Ondanks al het leed