In GerGem opgegroeide broer en zus delen bekeringsverhaal: "Jezus' liefde zal mij nooit verlaten"

Levensverhaal5 juli 2023 Redactie
Getuigenis van broer en zus via Heart Cry Nederland

Het christelijk geloof wordt Peter-Jan en Joanne met de paplepel ingegoten. Als broer en zus groeiden ze op in de Gereformeerde Gemeenten. Toch is er een hele omweg nodig voordat zij vorig jaar daadwerkelijk tot geloof komen en God leren kennen. Peter-Jan denkt zijn geluk elders te vinden en Joanne durft haar leven uit angst voor lijden niet uit handen te geven. Ze delen hun indrukwekkende getuigenis via Heart Cry Nederland.

“Wij zijn opgegroeid in een warme familie, een liefdevol gezin en een traditionele Gereformeerde Gemeente”, vertelt Joanne. “Van jongs af aan is de Bijbel dus in ons leven geweest. Het was voor ons beiden wel een hele reis voordat we vorig jaar tot geloof kwamen en God leerden kennen.”

"Wat mij echt raakte is hoe deze christenen met echte passie en echtheid alles opgaven voor Jezus"

“Vanuit onze opvoeding besefte ik altijd dat er een God was en geloofde ik ook dat Hij bestond, maar ik kende Hem niet persoonlijk. Vanaf mijn jeugd weet ik dat ik heel kritisch was op de kerk en dat ik veel vragen had bij wat ik zag en daar ook veel mee worstelde. Dat ging eigenlijk heel mijn jeugd zo door. Ondertussen las ik veel en ontmoette ik ook tijdens reizen andere christenen en zag ik hoe hun in het leven stonden en het geloof uitleefden. Wat mij echt raakte is hoe deze christenen met echte passie en echtheid alles opgaven voor Jezus.”

Joanne verlangt daar ook naar. “Ik dacht: ‘ik wil dat ook!’ Maar ik wist niet hoe en kon het in de kerk niet vinden. Dat ging eigenlijk altijd zo door. Ik weet dat God er altijd was, doordat ik gebedsverhoring heb gezien in mijn leven of momenten meemaakte waarop God tot mij sprak, toch durfde ik mijn leven niet aan Hem over te geven.”

"Lang zocht ik naar een manier waarop ik God in mijn leven zou hebben, maar geen lijden en vervolging"

“God nodigde mij zo vaak uit dat ik wist dat ik de controle los moest laten, maar ik durfde het niet. Ik ervoer ook een hele grote angst voor lijden en vervolging. Ik wist dat het reëel was dat lijden en vervolging bij het leven van een christen hoort. Lang zocht ik naar een manier waarop ik God in mijn leven zou hebben, maar geen lijden en vervolging. Een geloof op mijn voorwaarde dus."

Tot begin vorig jaar worstelt Joanne er zodanig mee dat ze het naar eigen zeggen min of meer een beetje opgeeft. “Ik wist het niet meer en ik kon mijn eigen angsten niet overwinnen. Als het moet, dan moet God het maar doen. Zo ben ik doorgegaan met mijn leven, totdat ik eind vorig jaar op reis ging met een groep vrijwilligers naar Athene. Daar was een vrouw die echt het levende voorbeeld was van de liefde van Jezus. Zij liet dat zien op de manier hoe zij met mensen omging en hoe zij over Jezus en andere mensen sprak. Dat Jezus genadig en liefdevol was, liet zij zien in de manier waarop zij leefde.”

"Je kunt het lijden alleen doen of met Jezus"

Het was diezelfde vrouw waarmee Joanne in gesprek raakt. “Ze zei tegen mij: ‘Iedereen krijgt in zijn leven met lijden te maken. Of dat nu is in je eigen leven of in de levens van mensen om je heen. Je kunt het lijden alleen doen of met Jezus. Als je het met Jezus doet, dan zal alles anders zijn’.

Door wat mij verteld werd en doordat ik besefte dat als Jezus bij mij is, dan alles anders zal zijn, heb ik mijn leven aan Jezus mogen geven. Vanaf dat moment is alles ook veranderd. Het was alsof ik het licht kon zien, dat wat er in de Bijbel stond, en alle beloften, ook voor mij gold. 

Vanaf die tijd heb ik mogen ervaren, elke keer en wat er ook gebeurt, dat Zijn liefde mij nooit zal verlaten en Jezus mij altijd opvangt. Wat ook heel vaak in de Bijbel terugkomt zijn de woorden: ‘Mijn goedertierenheid is voor eeuwig’. Ik weet dat Zijn liefde voor mij voor eeuwig is en dat mag ik nu samen met Hem gaan leren. Dat ik dit weten mag en samen met Hem in deze liefde mag leven, geeft een enorme vreugde. Daarom geloof ik en weet ik dat met Jezus alles anders is.”

"zo’n klooster.. Ik dacht: daar hoor ik niet.

Getuigenis van Peter-Jan
“Ook ik ben opgegroeid in hetzelfde gezin en kerkverband. Wat de kerk betreft, ging ik altijd twee keer. Verder deed ik er niets mee. Ik had in die tijd een bucketlist gemaakt van allemaal dingen waarvan ik dacht dat die mij gelukkig zouden maken. Reizen bijvoorbeeld en noem maar op. Veel van die dingen op mijn bucketlist heb ik ook uitgevoerd, maar ik kwam erachter dat die dingen geen geluk brengen en eigenlijk allemaal leeg zijn”, vertelt Peter-Jan.

“Nadat ik terugkwam van een reis van drie maanden, had ik niet direct werk. Vrienden van mij die op de Bijbelschool zaten, vroegen steeds: ‘Kom een keer kijken, misschien is het wel iets voor jou’. Zelf had ik er niet zoveel mee: zo’n klooster... Ik dacht: daar hoor ik niet.” Wel bezocht Peter-Jan een keer de ‘Bijbeldoe4daagse’. “Dat is een weekje klussen met elkaar. Ik dacht: een beetje klussen, dat kan nog wel.’”

"Hij zei: ‘Wie gelooft er nog niet in God?’ Toen moest ik mijn hand opsteken"

Tijdens de Bijbeldoe4daagse spreekt Peter-Jan met meerdere christelijke jongeren. “Dat waren mooie gesprekken waar we met elkaar over het geloof praatten. Zelf was ik het helemaal niet gewend om over mezelf en het geloof te praten. Dat deed ik ook liever niet. Maar wat ik zag is dat er bij die mensen echt wat leefde. Iets wat ik zelf niet had, maar wel wilde hebben.”

Op een avond gedurende die week is er een ex-dj die zijn getuigenis deelt en aan de groep een indringende vraag stelt, vertelt Peter-Jan. “Hij zei: ‘Wie gelooft er nog niet in God?’ Toen moest ik mijn hand opsteken. Hij vroeg aan mij: ‘Waarom niet?’ En dat was het moment dat God in mijn leven sprak en zei: ‘Zo kan het ook echt niet langer verder.’"

Wat volgt is dat Peter-Jan zich ijverig verdiept in de Bijbel. “Vanuit mijn achtergrond had ik vaak de gedachten van: ‘Het kan toch zomaar niet?’ en heel veel ‘ja-maars’. Ik dacht ook dat ik het met het Bijbellezen wel kon verdienen, totdat ik op een gegeven moment een bezoek bracht aan de Binnentuin over God in Barneveld. “Ik voelde mij best wel goed met al dat Bijbellezen en ik leerde steeds meer uit de Bijbel, maar daar zag ik een beeld van een kloof. De kloof tussen mens en God. 

"Alleen dat kruis kan die kloof overbruggen"

Die kloof probeer je te dichten met goede werken of andere dingen. Het was alsof ik in dat beeld mijn eigen naam zag staan. Daarnaast was er een afbeelding te zien: het kruis van Jezus Christus. Alleen dat kruis kan die kloof overbruggen. Vlak daarna, in november, organiseerde Heart Cry een conferentie waar het over de verloren zoon ging. Zo voelde ik mij ook echt. Dat weekend is voor mij tot een zegen geweest."

Thuis heb ik een lijstje gemaakt waarop ik alle dingen opschreef die nog tussen mij en God in stonden. Alle zonden en alle dingen heb ik op mijn knieën voor God beleden en dat was het moment waar op ik zei: ‘Heere, ik geloof.’ Dat was zo bevrijdend en zo heerlijk. Ik had zoveel vrede en blijdschap. Dan is het zo heerlijk om een zo’n lied als: ‘Het is vreugde om een kind van God te zijn’ te zingen. Ja, dat gun ik jullie allemaal.”  

In onderstaande beelden van Heart Cry Nederland is het volledige getuigenis van Joanne en Peter-Jan terug te zien. Voor meer indrukwekkende getuigenissen kunt u een kijkje nemen op de YouTube-pagina van Heart Cry Nederland.  

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Trump
Nieuws

Donald Trump overleeft moordaanslag en eert God; omgekomen burger was toegewijd christen

Donald Trump heeft een moordaanslag overleefd. Tijdens een campagnebijeenkomst werd hij meermaals beschoten, maar de voormalig president van de Verenigde Staten werd slechts aan zijn oor geraakt. Trump, die grote kans maakt om in november weer presid

Maleisië
Nieuws

Maleisië: illegaal en immoreel plan om minderjarig tot islam te bekeren

Het begon met een video op TikTok waar een islamitische prediker in Maleisië, Firdaus Wong, een man adviseerde over tieners die zich tot de islam willen bekeren. “Minderjarigen kunnen zich eerst informeel tot de islam bekeren en zich later registrere

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker vraagt toehoorders of ze uitzien naar het avondmaal

"Ik voor u (jou), omdat je anders de eeuwige dood had moeten sterven.’ Dat is misschien wel in een klein zinnetje samengevat wat het heel het avondmaal wil zijn. Maar mag ik u iets vragen: kijkt u er nu naar uit om daar weer te zijn?", aldus ds. M. M

Sarah
Video

Nadat Sarah Jezus aannam, verbrak haar man hun huwelijk en zag ze haar kinderen 10 jaar niet

“Wat ben jij dapper, mam!” Sarahs hart is vol vreugde als ze haar jongens eindelijk terugziet. De laatste keer dat ze hen zag, lag ze in het ziekenhuis, met 17 hechtingen in haar hoofd. Maar nu, na tien lange jaren, mag ze hen eindelijk weer in haar

Zie ik kom spoedig
Video

Het duizendjarig vrederijk: Jezus regeert vanuit Jeruzalem

Na de wederkomst wordt de duivel voor een periode van duizend jaar gebonden. Jezus regeert vanuit Jeruzalem en er breekt een tijd aan van herstel van de schepping en wereldwijde vrede. Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 35 van een 40-del

Ds. Willem Glashouwer
Video

Waar bevinden we ons op de Bijbelse tijdlijn van de geschiedenis?

Het lijden van het Joodse volk komt steeds weer terug. Steeds in andere vormen, als een oneindige cirkel. Komt er ooit een einde aan? Het lijden van 7 oktober, maar ook het lijden van het volk in de afgelopen duizenden jaren. Waar bevinden we ons op

Marijke Rots
Video

Terugkijken: Marijke Rots beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is Marijke Rots te gast om te spreken over het thema 'moeder zijn'. Panellid Marijke Rots leverde onlangs haar 1500ste antwoord af in de vrag

Eline
Video

Eline werd neergeschoten bij de tramaanslag in Utrecht

Op 18 maart 2019 stapt Eline (25) de tram in waar Gökmen T. ook instapt. Na enkele minuten opent hij het vuur op passagiers en probeert Eline te vluchten door de deuren, maar valt op straat. Terwijl ze weg probeert te kruipen, wordt Eline in haar rug

Meerartikelen

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 45

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Wim Dekker en Niels den Hertog
Nieuws

CHE en TUA gaan samenwerken rond maatschappelijke vraagstukken

Hoe kan reflectie vanuit de christelijke traditie helpen bij het beantwoorden van maatschappelijke vraagstukken in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven? Om deze vraag te beantwoorden brengen de Theologische Universiteit Apeldoorn

Jan Peter Balkenende
Video

Morgen is voormalig premier Jan Peter Balkenende te zien in Hour of Power

Morgen is voormalig premier Jan Peter Balkenende te zien in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met presentator Jan van Bosch vertelt Balkenende dat hij terugkijkt op een mooie tijd als minister-president. Ook spreekt hij de hoop uit voor jonge

Maria Korpershoek
Boekfragment

Mijn droom: een GerGem-dominee bidt samen met evangelische voorganger

Wat lijkt het me geweldig als de dominee van de Gereformeerde Gemeenten samen op de knieën zou gaan met de voorganger van de baptistengemeente en de dominee van de PKN met een oudste van de evangelische gemeente. Als ze samen zouden bidden voor de we

Jacques Brunt
Preekverslag

Jacques Brunt houdt christenen spiegel voor: “Voegen wij de daad bij het woord?”

“Herodes hoorde Johannes de Doper graag spreken. Maar hij durfde niet de daad bij het woord te voegen. Hoe zit dat bij ons?” Jacques Brunt zei dit tijdens zijn prekenserie over het Bijbelboek Jakobus. In het tweede deel zoomde de Bijbelleraar in op h

Arthur Alderliesten, directeur
Opinie

Journalisten populair magazine liepen dag mee in abortuskliniek: 7 observaties

Het gebeurt de laatste jaren vaker: journalisten lopen een dag mee in een abortuskliniek en maken er een reportage. Nu vond Linda het tijd om het werk van een abortuskliniek voor het voetlicht te halen. Op 9 juli verscheen het artikel onder de kop 'L

rouwen
Nieuws

Wetsvoorstel rouwverlof SGP, CDA en CU naar Raad van State

Werknemers met minderjarige kinderen die hun levenspartner of een minderjarig kind verliezen, moeten recht krijgen op betaald rouwverlof van minimaal vijf werkdagen. Dat vinden SGP, CDA en ChristenUnie. Hun initiatiefwet hierover is vandaag naar de R

Gtische kathedraal Rouen
Nieuws

Brand in torenspits bekende gotische kathedraal Rouen inmiddels geblust

De torenspits van de beroemde gotische kathedraal in de Franse stad Rouen heeft gisteren vlam gevat. Dat melden diverse media. Op beelden die op X circuleren is te zien hoe grote rookpluimen uit de historische spits kwamen. De brand brak aan het eind

Krijn de Jong
Column

Pakistaanse christenen slaan op de vlucht en ik ga op vakantie

Eigenlijk had ik een gezellige column voor ogen. Over de zomer, over het tuintje waar we weer volop van genieten en natuurlijk over hét onderwerp van deze weken: vakantie. Maar het lukt me niet. Onze vrienden uit Pakistan willen niet uit mijn gedacht

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden waarschuwt: "Als je oog je ergert, trek het er maar uit"

"Bewaar je oog, want dat zal je voor zoveel ellende bewaren", die boodschap deelde ds. G. van Zanden onlangs in een preek. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee waarschuwde zijn toehoorders om niet toe te geven aan de begeerten van het oog. Koni

euthanasie
Nieuws

Zus van Refoweb-vragensteller wil euthanasie: 'Wat zegt de Bijbel hierover?'

'Mijn zusje heeft na tien keer een herseninfarct te hebben gehad, en nu de hele dag in bed ligt en zelf weinig meer kan, besloten om euthanasie  te willen en dus een einde aan haar leven te maken. Ik heb hier heel veel moeite mee want volgens mij mag

dr. Gert van den Brink
Video

Filosoferen: een gevaar voor het christendom?

Filosoferen is je verstand inschakelen. Maar is dat niet een gevaar voor het christendom? “Redeneren is de rede eren!”, hoor je soms. In deze zevende aflevering uit deze 15-delige serie van Geloofstoerusting gaat dr. Gert van den Brink in op het rati