Lid SGP-jongeren geschorst na omstreden uitspraken over islam en migratie
Mathijs van der Tang is geschorst als lid van SGP-jongeren. Aanleiding voor de maatregel is zijn optreden in de recente documentaire Rutger en de nationalisten. De conservatieve en uitgesproken columnist bevestigde dit vrijdag tegenover het Reformatorisch Dagblad.
Het programma Rutger en de nationalisten is een zesdelige documentaire die onlangs werd uitgezonden bij de NPO. Het nationalisme is een stroming in de politiek die beladen is. Journalist Rutger Castricum is nieuwsgierig naar hoe mensen denken en waarom ze zo denken en ging daarom met een aantal nationalisten in gesprek. In de tweede aflevering komt onder meer SGP-jongere Mathijs van der Tang aan het woord.
Uitspraken Mathijs van der Tang
In het gesprek met Van der Tang gaat het al snel over islam en migratie. āAls je gelooft in God, dan geloof je ook in de begrensdheid van het bestaanā, aldus de SGPāer. āDan ben je Ć¼berhaupt voorzichtiger met het toelaten van allerlei vreemde religies zoals de islam. Aan de andere kant is het ook zo dat de kerk van oudsher de plek is geweest waar juist alle culturen welkom waren. Of dat tegenstrijdig is? Ergens wel. Dat is de paradox van gastvrijheid. Aan de ene kant stel je jezelf open voor de ander maar aan de andere kant haal je daarmee ook bepaalde verschillen in huis. Ik vind het heel pijnlijk dat je mensen terugstuurt, maar ik denk wel dat het verstandig is.ā
Het baart hem zorgen dat de islam steeds meer terrein wint in Nederland: āAbsoluut. Niet omdat moslims zelf verkeerde mensen zijn. Het zijn eigenlijk best wel normale mensen. In zeker opzicht hebben ze dezelfde traditionele instelling als refoās of gereformeerde christenen. Op sommige punten kun je het heel goed met elkaar vinden. Maar je ziet ook dat landen waar christenen in de minderheid zijn en moslims in de meerderheid, christenen worden gemarginaliseerd en vervolgd. Daar gebeuren de meest vreselijke dingen. Ik vind het de taak van de politiek om de christelijke gemeenschap hier te beschermen en dus ook moslims te weren. Als moslims uiteindelijk in de meerderheid zijn, gaan ze voor enorme instabiliteit zorgen en een bedreiging vormen voor de christelijke gemeenschap.ā
āIk ben er niet per se voor om alle mensen die hier vijftig jaar geleden gekomen zijn terug te sturenā, verduidelijkt hij even later. āJe moet niet planten die hier geworteld zijn gaan ontwortelen. Daar krijg je allerlei nare toestanden van. Maar ik zou er absoluut geen voorstander van zijn om ook nog maar Ć©Ć©n migrant binnen te laten. Dat lijkt me zeer onwenselijk.ā
Reacties vanuit de SGP
Omdat een uitspraak van Van der Tang in een promovideo werd uitgelicht, ontstond er al voor de eerste aflevering ophef. Onder meer Maarten van Nieuw Amerongen, voormalig bestuurslid van SGP-jongeren en columnist bij het Reformatorisch Dagblad kon zijn ogen niet geloven. āZorgwekkend dat een organisatie waarvan ik 3 jaar bestuurslid geweest ben prominent onderdeel is van een journalistiek productie over nationalisme. De quote van Mathijs van der Tang is zorgwekkend en maakt dat ik mijn lidmaatschap beĆ«indig, als niet per direct tot schorsing (van Van der Tang, red.) wordt overgegaan', schreef hij op Twitter bij de beelden van het promofilmpje.
SGP-jongeren was allesbehalve blij met de link die met hun politieke jongerenorganisatie werd gelegd en stelde eerder in een statement al dat Van der Tang op persoonlijke titel aan het programma meewerkte en niet namens SGPJ spreekt. Naar aanleiding van de promo van dit programma en de ontstane discussie op social media, legde Cvandaag vragen voor aan de SGP-jongeren. In eerste instantie wilde men de vragen beantwoorden, maar daar kwam men later op terug. Voorzitter Rody van Heijst stelde niet inhoudelijk te willen reageren en verwees vervolgens naar een kort statement van het bestuur van SGPJ naar aanleiding van de promotievideo. Dat statement stond ook op de website van de politieke jongerenorganisatie. āWe krijgen vragen naar aanleiding van de promotievideo van PowNed over de documentaire āRutger en de nationalistenāā, schrijft men in die verklaring. āZonder de inhoudelijke discussie op te zoeken, willen we benadrukken dat de geĆÆnterviewde persoon niet namens SGP-jongeren spreekt.ā
Ook de moederpartij van de jongerenorganisatie wilde niet reageren. Cvandaag vroeg aan SGP onder meer wat men ervan vindt dat SGP-jongeren prominent in beeld verschijnen in de promovideo en of de partij op de hoogte was van het feit dat SGP-jongeren in de docu over nationalisme zouden verschijnen. Ook werd de bewuste uitspraak uit de promovideo over de islam voorgelegd en gevraagd om een reactie. Tot slot vroeg Cvandaag ook of SGP verdeeldheid bij SGP-jongeren ziet en zich daar zorgen over maakt. Een voorlichter van SGP stelde echter āgeen aanleiding te zien om te reagerenā en verwees vervolgens naar het statement van de SGP-jongeren.
Later sprak Van der Tang in een interview met Cvandaag zich uit over zijn deelname aan het programma Rutger en de nationalisten. "Achteraf had ik sommige dingen iets willen nuanceren of bepaalde details willen corrigeren, maar over het algemeen heb ik geen spijt van wat ik heb gezegd." Naar aanleiding van zijn uitspraak "Ik zou er absoluut geen voorstander van zijn om ook nog maar Ć©Ć©n migrant binnen te laten" in de documentaire, zei Van der Tang: "Dat was een iets te scherpe uitspraak. Uiteraard moet je wel altijd mensen opvangen die bijvoorbeeld in levensgevaar zijn, en we moeten al helemaal gastvrij zijn jegens vervolgde christenen. Dat neemt niet weg dat we wel moeten streven naar nul migratie. We kunnen geen 400.000 immigranten per jaar aan."
Lees hier het volledige Cvandaag-interview met Mathijs van der Tang. Lees ook: Nationalisme-docu met SGP'er: "Niet Ć©Ć©n migrant meer binnenlaten".
Praatmee