Nationalisme-docu met SGP'er: "Niet één migrant meer binnenlaten"
De veelbesproken driedelige documentaire over nationalisten in Nederland staat vanaf vandaag online. In de tweede aflevering komt onder meer SGP-jongere Mathijs van der Tang aan het woord. Hij stelt voor de camera onder meer dat Nederland nooit aan migratie had moeten beginnen en dat er vanaf nu geen enkele migrant meer toegelaten zou moeten worden. Cvandaag zet op een rijtje wat in de uitzending ter sprake komt.
Vanavond komt de eerste aflevering van Rutger en de Nationalisten op televisie. Veel christenen zullen echter vooral benieuwd zijn naar de tweede aflevering van de driedelige docuserie waarin SGP’er Mathijs van der Tang uitgebreid aan het woord komt. Die aflevering komt volgende week dinsdag op televisie, maar is nu al online te zien. Naast Mathijs van der Tang komt in dezelfde aflevering ook Iem al Biyati, de voorzitter van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (FVD) aan het woord. Zij stelt onder meer bang te zijn dat onze cultuur verdwijnt door de vermenging met andere culturen. Daarnaast spreekt presentator Rutger Castricum met iemand die openlijk antisemitisch is en de Holocaust ontkent door te stellen dat er geen gaskamers zijn geweest.
De bewuste tweede aflevering begint met een shot van SGP-jongeren die samen uit het Wilhelmus zingen. Onder hen is Mathijs van der Tang, een van degenen die tijdens deze aflevering gevolgd wordt. SGP-jongeren was allesbehalve blij met de link die met hun politieke jongerenorganisatie werd gelegd en stelde eerder in een statement al dat Van der Tang op persoonlijke titel aan het programma meewerkte en niet namens SGPJ spreekt.
In het gesprek met Van der Tang gaat het al snel over islam en migratie. “Als je gelooft in God, dan geloof je ook in de begrensdheid van het bestaan”, aldus de SGP’er. “Dan ben je überhaupt voorzichtiger met het toelaten van allerlei vreemde religies zoals de islam. Aan de andere kant is het ook zo dat de kerk van oudsher de plek is geweest waar juist alle culturen welkom waren. Of dat tegenstrijdig is? Ergens wel. Dat is de paradox van gastvrijheid. Aan de ene kant stel je jezelf open voor de ander maar aan de andere kant haal je daarmee ook bepaalde verschillen in huis. Ik vind het heel pijnlijk dat je mensen terugstuurt, maar ik denk wel dat het verstandig is.”
Hij houdt vervolgens een uitgebreide lofrede op de Gouden Eeuw en Nederland in die periode. Het was een betere tijd dan nu, zo betoogt Van der Tang. Nu is er namelijk geen gedeeld fundament meer. “We hadden nooit aan migratie moeten beginnen. Of we hadden een zekerheid moeten inbouwen, waardoor we zeker wisten dat ze weer terug zouden gaan. Dat is destijds wel beloofd, maar nooit gebeurd. Dan blijf je met het probleem zitten.”
Een nationalist wil Van der Tang zich overigens niet direct noemen: “Ik zou mezelf liever omschrijven als vaderlandslievend. Cijfers van het CBS laten zien dat in 2070 de helft van onze bevolking niet meer autochtoon Nederlands is. Daar heb ik zorgen over. Het zorgt voor polarisatie, vervreemding en ontworteling. Je begrijpt elkaar niet meer en bent niet meer in staat om een fatsoenlijke democratie te laten functioneren. Een democratie bestaat bij de gratie van vrijheid van meningsuiting en dus ook bij de gratie van een gedeelde taal.”
Het baart hem zorgen dat de islam steeds meer terrein wint in Nederland: “Absoluut. Niet omdat moslims zelf verkeerde mensen zijn. Het zijn eigenlijk best wel normale mensen. In zeker opzicht hebben ze dezelfde traditionele instelling als refo’s of gereformeerde christenen. Op sommige punten kun je het heel goed met elkaar vinden. Maar je ziet ook dat landen waar christenen in de minderheid zijn en moslims in de meerderheid, christenen worden gemarginaliseerd en vervolgd. Daar gebeuren de meest vreselijke dingen. Ik vind het de taak van de politiek om de christelijke gemeenschap hier te beschermen en dus ook moslims te weren. Als moslims uiteindelijk in de meerderheid zijn, gaan ze voor enorme instabiliteit zorgen en een bedreiging vormen voor de christelijke gemeenschap.”
“Ik ben er niet per se voor om alle mensen die hier vijftig jaar geleden gekomen zijn terug te sturen”, verduidelijkt hij even later. “Je moet niet planten die hier geworteld zijn gaan ontwortelen. Daar krijg je allerlei nare toestanden van. Maar ik zou er absoluut geen voorstander van zijn om ook nog maar één migrant binnen te laten. Dat lijkt me zeer onwenselijk.”
Verderop in de uitzending worden eerdere media-optredens van Van der Tang vertoond, waarin hij zich uitspreekt tegen vrouwen in de politiek. Ook toen zorgde dat voor ophef binnen én buiten de partij. “Mathijs staat ook wel bekend als de relrefo”, stelt presentator Rutger Castricum. “Die naam is mij een keer toebedeeld door iemand”, reageert Van der Tang zelf. “Ik heb die een tijdje hooggehouden als een soort geuzennaam. Als je conservatief christen bent, en dus vasthoudt aan de behoudende interpretatie van de Bijbel, is het logisch dat het gepaard gaat met ophef.” Het gesprek gaat vervolgens over de verschillen tussen man en vrouw, waarbij de SGP’er benadrukt dat vrouwen thuis als moeder in het gezin horen. Hij stelt dat het Gods bedoeling is dat vrouwen zich ontplooien in hun moederschap.”
Aflevering 2 van Rutger en de Nationalisten is dinsdag 17 mei om 20:25 uur te zien op NPO3. De aflevering is nu al online te bekijken via NPO Plus.
Praatmee