Charles III officieel gekroond tot koning: "Jezus zette alle privileges opzij voor het kruis"
"De Koning der koningen, Jezus Christus, werd niet gezalfd om gediend te worden, maar om te dienen." Koning Charles III werd afgelopen zaterdag de 40e regerende monarch die in Westminster Abbey gekroond is. Dit gebeurde tijdens een speciale kerkdienst vol met hymnen, bijbellezingen en een liturgie die opriep tot de navolging van Christus.
Bij zijn historische kroning, wereldwijd gadegeslagen door miljoenen mensen en door meer dan 2000 gasten in de kapel zelf, werd de St. Edward's Crown op zijn hoofd geplaatst door de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby.
Charles werd samen met koningin Camilla gekroond en het paar werd gezalfd met olie afkomstig uit de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Duizenden bezoekers trotseerden de natte en grauwe weersomstandigheden in Londen om een glimp op te vangen van de koning en koningin die in een koets vervoerd werden naar Westminster Abbey.
Evangelie
Tijdens de dienst zwoer koning Charles er alles aan te zullen doen om naar vermogen "de wetten van God en de ware belijdenis van het evangelie te handhaven" gedurende zijn bestuur van het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland. Het thema van de kroning, 'Called to Serve', kwam tot uiting in de preek van de aartsbisschop van Canterbury, die preekte uit Kolossenzen 1:9-17 en Lukas 4:16-21.
In zijn preek noemde de aartsbisschop dienstbaarheid "liefde in actie" en sprak hij over de nederigheid van Christus, die hoewel hij de Koning der koningen was, "alle privileges opzij zette" voor het kruis en een doornenkroon. "We zijn hier om een koning te kronen, en we kronen een koning om te dienen", zei hij.
"Wat je geeft is tot zegen van eenieder. Want Jezus Christus kondigde een Koninkrijk aan waarin de armen en onderdrukten worden bevrijd van de ketenen van onrechtvaardigheid. De blinden zien. De gekneusde en gebroken harten worden genezen. Dat Koninkrijk bepaalt de maatstaven van een rechtvaardige regering, en heeft alle autoriteit. Het Koninkrijk stelt ook de middelen van elke vorm van heerschappij en autoriteit aan. Want Jezus grijpt geen macht of houdt zich niet vast aan status", aldus Welby.
Dienstbaarheid
Hij vervolgde: "De Koning der koningen, Jezus Christus, werd niet gezalfd om gediend te worden, maar om te dienen. Hij schept de onveranderlijke wet van goed gezag, dat met het voorrecht van macht ook de plicht om te dienen komt."
"Dienstbaarheid is liefde in actie. We zien actieve liefde in onze zorg voor de meest kwetsbaren, de manier waarop we onze jongeren koesteren en aanmoedigen, in het behouden van de natuurlijke wereld. We hebben die prioriteiten ook gezien in het met plichten omgeven leven van onze Koning."
De dienst zette de oude tradities voort die de afgelopen 1000 jaar bij opeenvolgende kroningen in Westminster Abbey zijn overgeleverd. Toch waren er enkele belangrijke veranderingen aangebracht, zoals een actieve rol voor enkele vrouwelijke geestelijken tijdens de ceremonie en de rol van religieuze leiders met een ander godsbeeld.
Zo brachten in een niet eerder vertoonde aanvulling op de kroningsdienst leiders en vertegenwoordigers van het joodse, boeddhistische, sikh, islamitische en hindoeïstische geloof aan het einde van de dienst een gezamenlijke groet aan de koning.
Kind
Een ander nieuw element bij de kroning was een kort gesprek tussen de koning en het kind van His Majesty's Chapel Royal, de 14-jarige Samuel Strachan, bij het betreden van de kapel, tegen wie Charles zei: "In Zijn naam en naar Zijn voorbeeld kom ik niet om gediend te worden, maar om te dienen."
De kroning werd bijgewoond door hooggeplaatste leden van de koninklijke familie, onder wie de prins en prinses van Wales, en hun drie kinderen, prins George, prinses Charlotte, en prins Louis. Ook een Nederlandse vertegenwoordiging was aanwezig in de personen van koning Willem-Alexander, koningin Maximia, prinses Beatrix en prinses Amalia.
Na de dienst verlieten de koning en de koningin de abdij en reisden in hun koets door de straten van Londen langs juichende menigten. Duizenden kerken in het Verenigd Koninkrijk hebben deelgenomen aan de vieringen door evenementen met een kroningsthema te houden en de dienst live uit te zenden.
Goed nieuws
Voorafgaand aan de kroning zei aartsbisschop Welby dat hij had gebeden dat alle mensen, ongeacht geloof of nationaliteit, "oude wijsheid en nieuwe hoop zouden vinden", en geïnspireerd zouden worden om te leven "in dienst van anderen". "Deze dienst reikt tot diep in de christelijke geschiedenis van ons land", zei hij.
"Dit is niet zomaar geschiedenis: ik hoop dat de dienst mensen de kans biedt om de levende woorden van God te horen, die goed nieuws brengen aan elke generatie. Ik hoop en bid dat de kroning zal dienen als een krachtige weerspiegeling en viering van wie we vandaag zijn, in al onze prachtige diversiteit", aldus de aartsbisschop.
Praatmee