Kerkleiders: 'Schots verbod op conversietherapie kan onschuldige christenen strafbaar maken'
Een coalitie van kerkleiders heeft de Schotse regering opgeroepen de plannen om conversietherapie te verbieden, te heroverwegen. De kerkleiders waarschuwen dat de voorgestelde wetgevende taal zo breed geïnterpreteerd kan worden dat het risico bestaat dat 'onschuldige christenen worden gecriminaliseerd omdat ze onderwijzen wat christenen altijd hebben onderwezen'.
In de brief aan de minister van Gelijkheid, Emma Roddick, die is ondertekend door 20 kerkleiders, staat dat het verbieden van het christelijke perspectief op seksualiteit en genderidentiteit 'zeer onderdrukkend' is en een schending van de godsdienstvrijheid.
De Schotse regering heeft beloofd tegen het einde van het jaar een wetsvoorstel in te dienen en er wordt binnenkort een raadpleging verwacht, dat meldt Christian Today.
Verwarring
De kerkleiders merken op dat veel van de "groteske" misstanden die onder het voorgestelde verbod vallen, zoals 'corrigerende verkrachting' of 'elektrische schoktherapie', al illegaal zijn. Ook zeggen ze dat de Schotse regering 'een grote vergissing zou maken om hierin de orthodox-christelijke leerstellingen met betrekking tot geslacht en seksualiteit te verwarren met seksueel misbruik".
'Een verbod op conversietherapie zou echter veel verder gaan dan het verbieden van misbruik en dwang; in plaats daarvan zou het gewone christenen en kerkleiders criminaliseren voor het uiten van heersende, orthodoxe overtuigingen', valt er in de brief te lezen.
'Het proces om christen te worden – door bekering, dat wil zeggen door zich af te keren van de zonde en Jezus Christus als Heer te accepteren – wordt gewoonlijk beschreven als 'bekering'. Door deze christelijke taal van 'bekering' te gebruiken, raakt de voorgestelde wetgeving een centraal leerstuk van het christendom zelf.
Strafbaar
'Dit betekent dat het heel moeilijk wordt om te voorkomen dat het gewone werk en het getuigenis van kerken strafbaar wordt gesteld. Voor sommigen die om een verbod vragen, lijkt dit inderdaad het uitdrukkelijke doel te zijn', waarschuwen de kerkleiders.
Ondertekenaars van de brief zijn onder meer professor David Galloway, voorzitter van Logos Scotland en voormalig president van het Royal College of Physicians and Surgeons of Glasgow, die zei: 'Als kerkleiders willen we vrij zijn om het goede nieuws van het evangelie met iedereen te delen. Inclusief mensen uit de LHBTI-gemeenschap.'
Praatmee