Voormalig moslima kwam na bekering in de gevangenis: "Ik mocht mijn kinderen niet meer zien"

Als moslim zoekt de Iranese Sahar altijd tevergeefs naar Gods aanwezigheid. Op een gegeven moment komt Sahar door haar schoonzus in aanraking met het christelijk geloof en bekeert ze zich tot Jezus. Voor die bekering betaalt ze een hoge prijs. Zo wordt ze opgesloten en krijgt ze haar kinderen niet meer te zien. Desondanks geeft ze haar geloof in God niet op en is ze inmiddels anderen tot steun. Via Open Doors vertelt Sahar haar indrukwekkende verhaal.
Ze groeide op als moslima en zocht jarenlang naar Gods aanwezigheid. Maar Zijn aanwezig vond ze maar niet. "Er ontbrak iets, maar wat me echt tegenstond was de ongelijkheid in vrouwenrechten. Ik begon de Koran te bestuderen, maar ik kon de ongelijkheid tussen mannen en vrouw in de islam niet negeren", vertelt Sahar. "In de islam wordt een vrouw niet wordt gerespecteerd als mens. Dat zie je overal terug in het dagelijks leven en wordt als de normaalste zaak gezien. Mijn schoonzus sprak met mij over Jezus en gaf mij een Bijbel. Ze vroeg mij of ik het wilde lezen."
En zo komt Sahar in aanraking met het christelijk geloof. Ze bidt tot God en er vindt een ommekeer in haar leven plaats. "In mijn hart hoorde ik de Heilige Geest iets buitengewoons zeggen: ‘Jij bent mijn dochter. Ik heb jou uitgekozen. Jij zal te midden van vrouwen en zelfs naties dienen.’ Ik was verrast! Ik herinner mij haarscherp dat ik hardop vroeg aan God: ‘Hoe kan dit? Ik ben een vrouw, dat is toch niet mogelijk?"
"Ik wist dat mijn man woedend zou worden als hij erachter zou komen dat ik christen ben", vertelt Sahar vervolgens. "Er was een grote kans op scheiding en mijn kinderen zouden mij zeker afgenomen worden, omdat ik een moslimbekeerling ben. Ik mocht hen niet zien, omdat ik als geen bekeerling geen rechten meer had."
In Iran hebben vrouwen nauwelijks rechten in hun huwelijk. Sommige echtgenoten gebruiken hun machtspositie om hun vrouwen te dwingen terug te keren naar de islam. "Ik denk dat op dat moment mijn grootste zorg mijn jongste zoon was. Hij was toen vier. ik vroeg me af wie er voor hem zou zorgen. Wie houdt hem 's nachts warm? En wie zorgt er voor mijn kinderen als ik niet meer in hun leven ben?", zegt Sahar.
Vanwege haar christelijke activiteiten komt Sahar in de gevangenis terecht. Na haar vrijlating vlucht ze naar Turkije om aan verdere gevangenschap te ontkomen. "Ik heb van dit alles veel geleerd. Ik kon andere vrouwen vertellen over wat God in mijn leven gedaan had. Vrouwen die eerst moslim waren, en nu christen zijn. Vrouwen die met soortgelijke problemen kampen. Ik kan mijn ervaringen met hen delen, hen onderwijzen, naast hen staan, voor hen bidden en hen begeleiden."
Benieuwd naar de video van Open Doors? Deze is hieronder terug te zien.
Praatmee