cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
caroline van der plas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 maart 2023 door Redactie

BBB is niet christelijk maar ziet wel veel raakvlakken met SGP: "Ook bij medisch-ethische kwesties"

Aanstaande woensdag vinden in Nederland de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Daarnaast wordt er indirect gestemd voor de Eerste Kamer. Vooralsnog lijkt het erop dat de BoerBurgerBeweging (BBB) de grote winnaar gaat worden. De partij, die vooral zegt op te komen voor het platteland, is een van de weinige seculiere partijen die zich kritisch uitlaten over abortus. Voorvrouw Caroline van der Plas sprak erover met Tijs van den Brink.

Van der Plas was te gast bij het radioprogramma ‘Dit is de Dag’ van de Evangelische Omroep. Daarbij ging het onder meer over haar christelijke achtergrond en de kritische wijze waarop BBB met een onderwerp als abortus omgaat. “Ik ben rooms-katholiek”, vertelde de politica desgevraagd. “Ik ben gedoopt en kerkelijk opgevoed. Maar ik ga eigenlijk al heel lang niet meer naar de kerk. Onze partij heeft ook geen christelijke signatuur.” Uitgeschreven uit de Rooms-Katholieke Kerk heeft ze zichzelf niet, zo bevestigde Van der Plas desgevraagd.

“Ik heb niets tegen geloven”, benadrukte de BBB-voorvrouw even later. “Met de SGP hebben wij best wel veel raakvlakken, ook op fundamentele kwesties of bijvoorbeeld medisch-ethische kwesties.”

Vervolgens komt de bedenktermijn bij abortus ter sprake. De wettelijk verplichte bedenktijd van vijf dagen bij een abortus werd recent door het parlement afgeschaft. BBB stemde echter tegen. “Wij vinden die wettelijke bedenktijd heel belangrijk”, stelde ze daarover tegen Van den Brink. “We staan daar eigenlijk hetzelfde in als de SGP. Het ging in het debat alleen maar over abortus, maar wij hebben ook nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het feit dat we het over leven hebben. We hebben het over ongeboren leven. Dat kwam volgens ons veel te weinig aan de orde. Daar moeten we goed over nadenken.”

Dat betekent overigens niet dat BBB helemaal tegen abortus is, verduidelijkte Van der Plas. “Maar we vinden wel dat het een heel zorgvuldig traject moet zijn. En ik kan me heel goed voorstellen dat er situaties zijn waarin vrouwen de zwangerschap willen beëindigen. Maar wat ons betreft wordt er iets te gemakkelijk over gesproken.”

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
"Ik ben gedoopt en kerkelijk opgevoed", vertelt Carolien.Kerkelijk opgevoed is toch wat anders... dan Bijbels opgevoed.

Iedere kerk... heeft z'n eigen "menselijke" regels, waar mensen zich aan MOETEN houden, en die VEEL af kunnen wijken van datgene wat er in Gods Woord geschreven staat.Carolien, maak je eigen zoektocht... onder de leiding van de Heilige Geest en Gods Woord de Bijbel en je zult je verwonderen wat je dan mag ontdekken.