22.000 Indiase christenen protesteren vreedzaam tegen toenemende vervolging in Delhi
De kerk van India is uitgeput door de golf van antibekeringswetten en beschuldigingen van illegale bekering. Ze zijn moe van bendes die christenen uit hun dorpen verdrijven en het gegeven dat velen te maken krijgen met vernieling van eigendommen en persoonlijk geweld. Misschien zijn ze nog wel het meest kwaad op de regering die deze acties op zijn vaak passief mogelijk maakt en soms zelfs actief aanmoedigt.
Vorige week kwamen 22.000 christenen uit alle denominaties en uit het hele land bijeen in de Indiase hoofdstad Delhi om betere omstandigheden te eisen, dat meldt Christianity Today.
“Dit protest is eigenlijk bedoeld om de aandacht van de regering te vestigen op het toenemende geweld tegen christenen en onze instellingen. Deze aanvallen vinden plaats zonder reden en zonder basis”, vertelde metropoliet Youhanon Mar Demetrios van de Malankara Orthodox Syrian Church in Delhi aan de nieuwsoutlet. “Dus we roepen de regering op de bescherming van de christenen en hun instellingen te garanderen en vragen hen hoe ze dat gaan doen. We vragen niets bijzonders.”
Onder meer grote landelijke media als Outlook, The Indian Express en het YouTube-kanaal India Speaks berichtten over het protest.
Duizenden jongeren, kerkleiders, mensenrechtenactivisten, pedagogen, advocaten, muzikanten en andere professionals van meer dan 80 denominaties en christelijke organisaties kwamen bijeen op het evenement afgelopen 19 februari in Jantar Mantar, een historisch observatorium.
Het protest werd georganiseerd door de christelijke leiders van Delhi en de Nationale Hoofdstedelijke Regio, een overkoepelende organisatie waar de denomenaties deel van uitmaken. Veel aanwezigen droegen wit om vrede te symboliseren, anderen droegen traditionele kleding en zwarte armbanden als teken van protest.
Luide kreet
“Dit samenkomen van alle denominaties is niet om onze spierkracht te tonen; het is eerder een teken van eenheid om het koninkrijk van God te benadrukken”, zegt Abraham Mathew van de Nationale Raad van Kerken in India.
“Het is een schreeuw van onze mensen voor de broeders en zusters die lijden op het platteland. Ze hebben het recht om in hun God te geloven, maar dat wordt ingeperkt. Er is geen andere hoop voor ons dan alleen maar tot God te roepen om ons te redden, en dit is een luide kreet”, voegde hij eraan toe.
Koren uit verschillende Delhi-gemeenten en etnische groepen uit Punjab, Rajasthan, Kerala, Tamil Nadu en Noordoostelijke staten zongen aanbiddingsliederen en bemoedigingen teksten in verschillende talen en muziekstijlen. (Veel van deze regionale talen zijn de afgelopen decennia tot bloei gekomen dankzij de door zendelingen geleide bijbelvertaling en onderwijsinspanningen.)
Geweld
Maar het protest bood veel christelijke leiders uit verschillende delen van India ook een moment om te delen en te klagen over de manier waarop hun gemeenschappen het doelwit zijn van christenvervolging. Ondertussen hebben meerdere christenen in Uttar Pradesh te lijden gehad onder beschuldigingen van het overtreden van de antibekeringswetten van de staat.
Zo zat Shivdesh (die liever alleen zijn voornaam gebruikt) in 2022 20 dagen in de gevangenis op beschuldiging van gedwongen bekering. De inwoner van Fatehpur, Uttar Pradesh, vertelde over het geweld dat hij en zijn gezin ondergingen door toedoen van een menigte en de daaropvolgende problemen die ze ondervonden als gevolg van de koude reactie van de autoriteiten.
In 2015 werden slechts 142 geverifieerde incidenten tegen christenen gemeld op de hotline van het United Christian Forum (UCF), maar in 2021 was het aantal telefoontjes naar de mensenrechtengroep gestegen tot 505. Vorig jaar meldde UCF 598 incidenten en nu zijn er alweer 57 incidenten gemeld sinds januari 2023. In de Ranglijst christenvervolging 2023 rangschikte Open Doors India op plaats 11 van landen die het meest te lijden hebben onder christenvervolging.
Praatmee