cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. C. van Ruitenburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 februari 2023 door Redactie

Past het een christen om 'matig' te zijn? GerGem-predikant geeft antwoord in video Daniel Online

In Galaten 5 gaat het over de vrucht van de Heilige Geest. Deze vrucht bestaat uit verschillende onderdelen die in de tekst een voor een genoemd worden. Een van de onderdelen die we tegenkomen is matigheid. Maar wat heeft dit begrip voor christenen van vandaag eigenlijk te zeggen? In een video van Daniel Online, een initatief van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeente te Woerden, geeft predikant C. van Ruitenburg antwoord.

"De kanttekeningen zeggen bijvoorbeeld bij het woordje matigheid dat er sprake is van kuisheid en onthouding van onbehoorlijke lusten", zegt Ruitenburg allereerst. "Als je in de Griekse taal kijkt, dan staat er bij het woordje matigheid: enkrateia, wat zelfbeheersing of ingetogenheid betekent. Daarmee bedoelt Paulus, de schrijver van de brief, niet dat elk genieten van wat God schenkt zonde is", zegt Van Ruitenburg ter nuancering.

"Wat Paulus bedoelt te zeggen is dat het je niet alleen maar mag gaan om eigen genot en dat begrijpen we natuurlijk allemaal wel. Besef bij alles wat je boven de dood krijgt, dat dat genade is. De Heere doet nog elke dag Zijn goede hand over je open, waar Hij hem ook rechtvaardig had kunnen sluiten. Als je iets van dat besef mag beleven, verbreed het je en dan kom je in een soort van een matigheid terecht. Matigheid is dan ook het kenmerk van genade.

Zeker als het je als arme zondaar mag brengen bij de grootste gave: de gave van Gods zoon. Het is dan ook zo waar wat er in het 24e vers van Galaten 5 staat: dat het vlees nog wel eens gekruisigd moet worden. Zeg maar eens nee tegen je vrienden als ze naar plaatsen willen gaan waarvan je weet dat je er niet hoort. Wijs elkaar maar eens op de zonde, ook al zal je daar misschien scheef op worden aangekeken. De Heere wil dat zegenen. Geniet van alles wat je krijgt als een gave van God die onverdiend is."

Benieuwd naar de volledige video van Daniel Online? Bekijk dan onderstaande video terug. 

Fotocredits: Gergeminfo

Neem een kijkje op de site van Daniel Online

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
"Zeg maar eens nee tegen je vrienden als ze naar plaatsen willen gaan waarvan je weet dat je er niet hoort. Wijs elkaar maar eens op de zonde, ook al zal je daar misschien scheef op worden aangekeken."

Maar wie zegt dan dat je op die plaatsen niet hoort? En op basis waarvan wijzen we elkaar op de zonde? Zou het niet veel beter zijn wanneer wij de dingen doen vanuit ons hart en dat proberen uit te leggen aan de ander?