Pakistaanse wet aangenomen om kindhuwelijk te verbieden: 'Historische dag'

Een belangrijke wet die kindhuwelijken tegengaat is maandag 19 mei aangenomen door het Pakistaanse parlement. Deze wet verhoogt de minimumleeftijd voor huwelijk naar 18 jaar voor zowel jongens als meisjes in het federale gebied van Islamabad. Christelijke leiders en mensenrechtenorganisaties noemen dit een "revolutionaire stap" ter bescherming van kinderen — in het bijzonder kwetsbare christelijke meisjes. De wet geldt vooralsnog echter alleen in Islamabad.
De wet is ingediend door Sharmila Faruqui van de Pakistan People’s Party (PPP) en werd unaniem goedgekeurd door de Nationale Assemblee. In de Senaat werd het voorstel verdedigd door PPP-senator Sherry Rehman. Ondanks felle tegenstand van de islamistische partij Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F), werd de wet aangenomen.
Tegenstand uit islamitische hoek
JUI-F noemde de wet “on-islamitisch” en in strijd met religieuze en culturele waarden. Zij eisten dat het wetsvoorstel eerst zou worden voorgelegd aan de Islamitische Raad voor Ideologie. Volgens de meerderheid was dat echter al gebeurd. In de provincie Sindh geldt al meer dan tien jaar een vergelijkbare wet zonder religieuze bezwaren.
Bescherming van minderjarige meisjes
De wet bepaalt dat niemand onder de 18 jaar mag trouwen. Imam’s of andere religieuze huwelijksvoltrekkers die toch een huwelijk sluiten met een minderjarige, riskeren een gevangenisstraf tot één jaar en een boete van 100.000 roepies (ongeveer € 320). Mannen boven de 18 die een minderjarig meisje trouwen, kunnen tot drie jaar gevangenisstraf krijgen.
Verder noemt de wet het samenleven met een kind onder de 18 in een huwelijk “verkrachting” en strafbaar. Ook ouders, familieleden en anderen die een kindhuwelijk mogelijk maken, kunnen tot drie jaar gevangenisstraf en hoge boetes krijgen.
'Een historische dag voor de Senaat van Pakistan', schrijft senator Rehman op X. 'Ik ben trots op onze partij en alle andere partijen die dit steunen. Dit is een grote stap voor de bescherming van onze kinderen.'
Christelijke steun: strijd tegen gedwongen bekeringen
Christelijk parlementslid Ejaz Alam Augustine verwelkomt de wet: “Dit is cruciaal, vooral voor christelijke meisjes die vaak slachtoffer worden van ontvoering, verkrachting en gedwongen bekering onder het mom van islamitische huwelijken,” aldus Augustine tegenover Christian Daily International – Morning Star News.
In Pakistan worden meisjes, soms slechts 10 jaar oud, ontvoerd, tot de islam bekeerd en daarna uitgehuwelijkt aan hun ontvoerders. Rechters negeren vaak leeftijdsbewijzen en erkennen deze huwelijken als legaal, ondanks bewijzen van minderjarigheid.
De wet geldt voorlopig alleen in het federale gebied van Islamabad. In de provincie Punjab ligt een vergelijkbare wet al sinds april 2024 te wachten op stemming. Volgens Augustine is het belangrijk dat ook die snel wordt aangenomen: “We hebben wetten nodig, maar nog belangrijker is dat ze worden gehandhaafd. Dat vraagt om lokale toezichtscommissies.”
Praatmee