Tientallen christenen afgeslacht door islamitische terroristen in Nigeria

Bij een brute aanval van de islamitische terreurgroep ISWAP zijn vorige week 23 christenen om het leven gebracht in het dorp Malam Karanti, in de Nigeriaanse deelstaat Borno. De slachtoffers, voornamelijk bonenboeren uit Gwoza, waren naar het gebied afgereisd om op het land te werken in de hoop hun gezinnen te voeden. Achttien anderen werden ontvoerd; hun lot is nog onbekend. Dat schrijft International Christian Concern.
De aanval vond rond negen uur ’s ochtends plaats, zo bevestigt een lokale veiligheidsofficier. Volgens ooggetuigen beschuldigden de strijders de slachtoffers ervan samen te werken met een rivaliserende Boko Haram-factie. De aanval is onderdeel van een bredere strijd om macht en grondgebied tussen jihadistische groeperingen in de regio rond het Tsjaadmeer.
De slachtoffers waagden zich op landbouwgrond die gecontroleerd wordt door ISWAP. Voor veel mensen is het een wanhopige poging om te overleven. “Mensen geloven dat onderhandelen met de terroristen hen werk en voedsel oplevert", aldus een lokale ambtenaar uit Kukawa die anoniem wil blijven uit angst voor vergelding. “Maar het eindigt vaak in de dood.”
De terreurgroep ISWAP (Islamic State West Africa Province) is een afsplitsing van Boko Haram en staat bekend om haar gewelddadige acties tegen burgers, vooral tegen christenen. Volgens Amnesty International zijn de recente moorden mogelijk te kwalificeren als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De mensenrechtenorganisatie herhaalt haar oproep aan de Nigeriaanse overheid om meer te doen om burgers te beschermen, en om daders voor het gerecht te brengen.
Borno’s gouverneur Babagana Zulum waarschuwde onlangs dat samenwerking met terroristen geen oplossing is. “Het is onverantwoord om met deze groeperingen samen te werken om toegang tot landbouwgrond te krijgen", stelde hij. “Het leidt tot geweld, verraad en dood.”
De aanval van 15 mei staat niet op zichzelf. De regio wordt al jaren geteisterd door islamitisch geweld, waarbij christelijke gemeenschappen disproportioneel worden getroffen. Volgens een rapport van de International Society for Civil Liberties and Rule of Law zijn tussen 2009 en 2023 meer dan 52.250 christenen vermoord in Nigeria door groeperingen als ISWAP, Boko Haram en Fulani-extremisten. Daarmee is Nigeria wereldwijd het dodelijkste land voor christenen geworden.
Meer dan twee miljoen mensen zijn momenteel intern ontheemd in het noordoosten van Nigeria, zo meldt de VN. Zij leven vaak in kampen, afgesneden van landbouwgrond en afhankelijk van noodhulp. De keuze tussen honger en gevaar is voor velen dagelijkse realiteit.
President Bola Tinubu heeft beloofd de veiligheid in het land te herstellen. Hoewel het leger zijn operaties in het noordoosten heeft opgevoerd, blijven dorpen als Malam Karanti kwetsbaar. Hulporganisaties pleiten voor een breder beleid dat ook lokale bescherming, humanitaire hulp en duurzame herintegratie van vluchtelingen omvat.
Foto: Nigeriaanse vrouwen in een vluchtelingenkamp
Praatmee