cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Soedan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 januari 2023 door Redactie

Vier christenen vermoord in Soedan: daders vermoedelijk moslim

In Soedan zijn vier christenen, waaronder de pastor van een kerk, doodgeschoten. Volgens bronnen in de regio zijn de daders vermoedelijk moslimextremisten, zo meldt Morning Star News. De situatie van christenen in Soedan lijkt te verslechteren, waardoor het land dit jaar de top tien van de Ranglijst Christenvervolging binnenkwam.

De vier christenen die afgelopen week werden doodgeschoten, waren onderweg naar hun eigen woonplaats. Onderweg besloten ze te overnachten in Kadugli, de hoofdstad van de Soedanese staat Zuid-Kordofan. Vermoedelijk zagen terroristen hen aankomen. Tussen 3 en 4 uur ’s nachts vielen ze de christenen met geweren aan en openden ze het vuur. Daarbij kwamen de Soedenees-Amerikaanse pastor Ibrahim Kandr en de christenen Ismail Osman, Bashir Almaak en Ayoub Ibrahim om het leven. Daarnaast raakten er nog vier van hun reisgenoten gewond.

Sinds 2011 zijn extremistische moslims erg actief in onder andere dit gebied van Soedan. De bewegingen van mensen in en rondom de stad worden in de gaten gehouden en christenen worden zonder pardon aangevallen en vermoord. Vermoedelijk heeft men door de strenge controles in de stad ook deze groep christenen op de radar gekregen. De lichamen van de vermoorde christenen worden naar de hoofdstad Khartoem gebracht waar ze begraven worden.

Soedan
In Soedan is de situatie van christenen al jaren erg slecht. In 2019 leek daar verbetering in te komen omdat er een einde kwam aan de islamitische dictatuur. Onder een nieuwe leider was er langzaam maar zeker sprake van meer godsdienstvrijheid. In oktober 2021 volgde echter een militaire staatsgreep waarna de situatie van christenen weer verslechterde. Ook bestaat de angst dat strenge islamitische wetten weer opnieuw worden ingevoerd. Er leven in Soedan volgens schattingen zo’n twee miljoen christenen op een totale bevolking van 43 miljoen.

De militaire staatsgreep heeft er ook voor gezorgd dat Soedan weer terug is in de top tien van de Ranglijst Christenvervolging die recent uitkwam. Vorig jaar was het land juist gezakt en stond het op de dertiende plek. Op de ranglijst van 2023 bezet Soedan echter de tiende plek. ‘Christenen zijn nog steeds het doelwit van extreme vervolging door zowel hun gemeenschap als hun eigen familie’, schrijft Open Doors. ‘Bekeerlingen kunnen te maken krijgen met seksueel en huiselijk geweld, en lopen het risico opgesloten te worden. De regering heeft niets geregeld om christenen en andere religieuze minderheden hiertegen te beschermen.’

Open Doors meldt verder dat er sinds de militaire staatsgreep vier kerken in Soedan gedwongen hun deuren hebben gesloten. Toestemming om een nieuwe kerk te bouwen, wordt bijna nooit gegeven. Ook zijn christenen bang dat de doodstraf weer ingevoerd gaat worden voor mensen die de islam verlaten.

Christelijke mannen en jongens krijgen te maken met marteling, gevangenschap en moord. Bij vrouwen is er vaak sprake van huiselijk geweld, misbruik en verkrachting. Aangifte doen heeft weinig zin: de getuigenis van een vrouw is minderwaardig in het land aan de getuigenis van mannen. 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wanneer ziet de wereld eens dat de Islam een religie is van geweld en onderdrukking

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify