cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
weigeraar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 januari 2023 door Patrick Goede

Gewetensbezwaarde christelijke Oekraïner gevangengezet vanwege dienstweigering

Voor de eerste keer sinds Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022, heeft Oekraïne iemand gevangengezet wegens gewetensbezwaren en weigering van de militaire oproep. Op 16 januari verwierp het Hof van Beroep in de zuidwestelijke stad Ivano-Frankivsk het beroep van de 46-jarige christen Vitaly Alekseenko tegen de van een jaar die opgelegd had gekregen. Als hij de schriftelijke uitspraak krijgt gaat het vonnis in en verwacht hij direct de gevangenis in te moeten, meldt Forum18.org.

"Ik heb de rechtbank verteld dat ik het ermee eens ben dat ik de wet van Oekraïne heb overtreden", vertelde Alekseenko na de hoorzitting in hoger beroep aan Forum 18. "Maar ik ben niet schuldig volgens de wet van God. Ik wil eerlijk zijn tegen mezelf." Hij voegde eraan toe dat als hij berouw had getoond van zijn 'misdaad', zowel het lager gerechtshof als het hof van beroep hem een voorwaardelijke straf zouden hebben opgelegd.

Alekseenko wil en kan nog een keer in beroep gaan tegen de straf, maar dat zorgt er niet voor dat hij nu niet direct de gevangenis in moet. Yurii Sheliazhenko, secretaris van de Oekraïense pacifistische beweging, noemt de beslissing van het hof van beroep "slecht nieuws". "Het is een gevaarlijk precedent dat het hof van beroep een gevangenisstraf voor een gewetensbezwaarde handhaafd."

Alekseenko, een interne vluchteling uit de regio Donetsk, werd in juni 2022 ontboden bij het wervingsbureau in Ivano-Frankivsk. Hij legde uit dat hij vanwege zijn religieuze overtuiging niet de wapens kon oppakken. Een vervangende burgerdienst werd hem vervolgens geweigerd en zijn zaak werd direct overgedragen aan openbare aanklagers. Op 15 september 2022 sprak de rechtbank van Ivano-Frankivsk de gevangenisstraf van een jaar uit.

Discussie over tanklevering
Op de vliegbasis Ramstein in Duitsland komen defensieleiders samen uit ongeveer vijftig landen om hun militaire steun aan Oekraïne te bespreken, meldt het ANP. De bondgenoten buigen zich over het verzoek uit Kiev om tanks en zwaardere wapens te leveren. Een aantal landen wil de moderne Leopard 2-tanks sturen, maar wacht nog op de benodigde toestemming uit Berlijn.

De druk op Duitsland om de levering goed te keuren neemt steeds meer toe, omdat Polen bijvoorbeeld al heeft gesuggereerd een Duitse machtiging niet te zullen afwachten als die te lang uitblijft. De geavanceerde Leopard-tanks zijn geproduceerd door Duitsland en volgens de Duitse regels is Berlijns toestemming vereist voor het doorleveren aan bijvoorbeeld Oekraïne.

Nederland is ook voorstander van levering van tanks aan Oekraïne. Minister Kajsa Ollongren van Defensie is ook aanwezig op de bijeenkomst in Ramstein. Premier Mark Rutte maakte eerder deze week bekend dat Nederland wil meedoen met het Duits-Amerikaanse project om Patriot-luchtafweer naar Oekraïne te sturen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Vitaly Alekseenko, een broeder om voor te bidden !