cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Martin Koornstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 januari 2023 door Jeffrey Schipper

Kerkverlating: zijn we getuige van een stille ramp? Martin Koornstra antwoordt

‘Er lijkt zich een enorme crisis voor onze neus in stilte te voltrekken en we staan erbij en zien het niet. Er vindt momenteel een stille ramp binnen de kerk in Nederland plaats’, merkte opiniemaker Matthijs Vlaardingerbroek onlangs op in een column. Als rondreizend prediker merkt hij op dat in coronatijd veel betrokken kerkgangers de evangelische beweging hebben verlaten. Spreker Martin Koornstra bespreekt zijn bevindingen in de Cvandaag podcast.

De spreker herkent wat Matthijs constateert. “Een deel is sinds corona niet teruggekeerd in de kerk of vindt geeft de voorkeur aan de livestream vanuit huis. Zo werd ik onlangs aangesproken door iemand die mijn preek bij Mozaiek0318 heeft bekeken. ‘Hoezo dan? Je gaat toch naar een andere kerk’, zei ik. ‘We waren in bed blijven liggen en hebben een livestream opgezocht’, zei hij. Door die livestreams wordt de kerk meer vanuit huis beleefd. Maar er is ook een groep die de kerk definitief vaarwel heeft gezegd en dat is heel pijnlijk. Matthijs Vlaardingerbroek noemt dit terecht ‘een stille ramp’.”

“Daar wil ik nog wel wat aan toevoegen”, vervolgt Koornstra. “Een aantal mensen vond hun identiteit vooral in de taak binnen de kerk, zoals anderen actief lid zijn van een voetbalvereniging. En als die activiteit er vanwege corona een tijd lang niet is, verdwijnt die verbondenheid met de kerk. Dan is je taak niet meer nodig. De uitdaging is om onze verbondenheid vooral te zoeken in onze persoonlijke relatie met Jezus en in elkaar als broeders en zusters.”

Beluister het fragment vanaf minuut 2:10

- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Ergernis van de week: avondmaal vieren tijdens klimaatdemonstratie
- 'Fakkelzwaaier' wordt lijsttrekker Jezus Leeft: streeft de partij haar doel voorbij?
- Cvandaag podcast: Jurjen ten Brinke groeide op in de GerGem
- Bart Jan Spruyt: "GerGem-discussie over aanbod van genade hoort niet thuis in hervormde traditie"
- Cvandaag podcast: Hans Alblas ziet toename kerkelijke verdeeldheid door sociale media
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Martin slaat de spijker op de kop: "De uitdaging is om onze verbondenheid vooral te zoeken in onze persoonlijke relatie met Jezus en in elkaar als broeders en zusters.”