Delen van de Bijbel passen "niet meer in de moderne samenleving" volgens het Britse Openbaar Ministerie
Delen van de Bijbel zijn "niet langer geschikt in de moderne samenleving". Dit stelt de Crown Prosecution Service (CPS), het Britse Openbaar Ministerie, tegenover advocaten die een gearresteerde straatprediker verdedigden, schrijft Christian Today.
Deze opvallende bewering werd gedaan in een schriftelijk document dat door de CPS naar het Christian Legal Centre werd gestuurd, die straatpredikant John Dunn verdedigde na zijn arrestatie vanwege zijn opmerkingen over homoseksualiteit.
Tijdens een straatpreek van Dunn in het stadscentrum van Swindon op 1 november 2020 liepen twee vrouwen hand in hand langs, waarna Dunn zei: "Ik hoop dat jullie zussen zijn."
Toen ze hem vertelden dat ze getrouwd waren, citeerde Dunn 1 Korintiërs 6 en zei tegen hen: "Er staat in de Bijbel dat homoseksuelen het koninkrijk van God niet zullen beërven."
Stemkastje
De vrouwen waren beledigd en gaven hem aan bij de politie. Ze beweerden ook dat Dunn schreeuwde dat ze "in de hel zouden branden", ondanks Dunns gebruik van een stemkastje, die hij nodig heeft na het overleven van keelkanker. Hij ontkende de aantijging en is uiteindelijk niet vervolgd.
Dunn ging vrijwillig naar een politiebureau voor een verhoor, waar hij werd gewaarschuwd dat hij zou worden gearresteerd als hij zou proberen te vertrekken. Hij werd vervolgens gedagvaard voor een overtreding op grond van een wetsartikel over de openbare orde, die betrekking heeft op bedreigend, beledigend of wanordelijk gedrag of taalgebruik.
CPS beweerde dat Dunn haatzaaiende uitlatingen had gedaan die de vrouwen beledigden, en haar advocaten voerden aan dat vervolging van de heer Dunn "noodzakelijk" en "proportioneel" was.
In het document dat aan de verdediging van Dunn werd voorgelegd, verklaarde CPS: "Er zijn verwijzingen in de Bijbel die eenvoudigweg niet langer gepast zijn in de moderne samenleving en die als beledigend kunnen worden beschouwd als ze in het openbaar worden vermeld."
Waarheid
Advocaten van Dunn voerden aan dat de wet voor vrijheid van meningsuiting moet worden beschermd, "zelfs als deze de gevoeligheden van de meerderheid van de bevolking overschrijdt".
Ze maakten ook duidelijk dat "simpelweg de bijbelse waarheid overbrengen" niet hetzelfde is als misbruik. Op 13 november zou een hoorzitting plaatsvinden die had kunnen resulteren in een strafblad voor Dunn, maar het CPS liet de zaak tegen hem vallen nadat de twee vrouwen die aangifte deden niet op waren komen dagen om te getuigen.
Dunn zegt dat hij "opgelucht en dankbaar" is dat de zaak tegen hem geseponeerd is. Hij had naar eigen zeggen de bedoeling om Gods waarheid te verkondigen uit liefde en mededogen voor de mensen die langskwamen en luisterden. Hij is nu van plan terug te keren als straatpredikant in Swindon.
"Als ik predik, zeg ik alleen wat er in de Bijbel staat. Toen ze me vertelden over hun homohuwelijk, maakte ik me zorgen om hen. Ik moest de gevolgen van hun daden duidelijk maken op basis van wat de Bijbel zegt. Ik wilde ze waarschuwen, niet uit veroordeling, maar uit liefde. Ik wilde ze laten weten dat er vergeving is door de liefde van Jezus. Negen van de tien keer dat ik predik of met mensen in gesprek ga, vraag ik of ik voor hen mag bidden", aldus straatpredikant Dunn.
Praatmee