Protestantse organisaties mengen zich in Frans euthanasiedebat

Het is op het moment een belangrijk thema in Frankrijk: moet de euthanasiewet hervormd worden? En zo ja, hoe dan? Protestantse organisaties hebben besloten zich in het zes maanden durende debat te mengen.
Het debat is ontstaan nu een 60-pagina’s tellend rapport is verschenen dat de noodzaak uit om “publieke gezondheidsmaatregelen op het vlak van palliatieve zorg” in een nieuwe wet vorm te geven. De huidige wetgeving zou inefficiënt zijn, vindt de president Emmanuel Macron. Hij zegt “dat er een mogelijke wetswijziging komt aan het einde van 2023” en is voorstander van het Belgische model, waarin het leven beëindigd kan worden als “er sprake is van constant en ondraaglijk fysiek of psychologisch lijden”.
“Als we geen dagen aan het leven kunnen toevoegen, dan maar leven aan de dagen.” Dat is de mening van het Evangelisch-Protestants Comité voor Menselijke Waardigheid (CPDH). De organisatie is niet te spreken over de gang van zaken rond euthanasie de afgelopen jaren, toen “alles gedaan werd om de mening van de nationale ethiekcommissie met die van politici te verenigen”.
De Protestantse Federatie van Frankrijk (FPF) vertegenwoordigt overwegend liberale protestantse kerken en sommige evangelische kerken en vindt een debat belangrijk over dit “complexe” probleem. De organisatie is minder uitgesproken dan haar collega’s: men noemt het “noodzakelijk voor de ontwikkeling van palliatieve zorg” en zegt wel “bang te zijn dat er een echte evaluatie naar de effecten” van de vorige wet ontbreekt. “God is het begin van al het leven en het leven is een geschenk. Eindigheid is een deel van de menselijke toestand. Maar we moeten vaderlijke compassie hebben met de meest kwetsbaren.”
Praatmee