Bijbelmuseum in Washington opent speciale Samaritanententoonstelling: "Nog 850 mensen over"

We kennen de Samaritanen uit de tijd van Jezus in het Nieuwe Testament, maar wist je dat deze groep mensen nog steeds bestaat vandaag de dag? Het Bijbelmuseum in Washington D.C. heeft een speciale expositie geopend met daarin de geschiedenis en hedendaagse overblijfselen van deze bijzondere cultuur. De Christian Post meldt dat de Samaritanen vandaag de dag een microgemeenschap van zo'n 850 mensen omvat.
"De tentoonstelling is een verkenning van een eeuwenoude gemeenschap die dateert uit de Bijbel. Het onderzoekt de Samaritanen, om hun cultuur, tradities en de verschillen met andere religieuze groepen nog altijd te kunnen begrijpen", zegt Christy Wallover, de ontwikkelaar die samenwerkte met de curatoren, ontwerpers en anderen om de tentoonstelling mogelijk te maken.
Een grote stenen inscriptie, oorspronkelijk afkomstig uit de middeleeuwse Samaritaanse synagoge in Kefar Kalil, werd voor de tentoonstelling uitgeleend door de Israëlische presidentiële residentie en de Israel Antiquities Authority. Volgens het museum werd de Samaritaanse Hebreeuwse inscriptie gepubliceerd door Itzhak Ben-Zvi, een geleerde van de Samaritaanse geschiedenis en de tweede president van Israël.
Voor de tentoonstelling werden vanuit Israël in totaal zes inscripties geleend. Volgens de museumteksten telden de Samaritanen als bevolkingsgroep ooit 1 miljoen leden die grote vervolgingen hebben moeten doorstaan.
Wallover vertelde aan The Christian Post dat het museum de bezoekers inzicht hoopt te geven in de tradities die nog steeds bestaan onder de Samaritanen.
"Ik denk dat de nieuwe tentoonstelling ons publiek echt zal helpen de Samaritanen te begrijpen, niet alleen als mensen die in de Bijbel en in het Nieuwe Testament voorkomen, maar ook als mensen binnen hun eigen cultuur, hun eigen geschiedenis en echt gegrond binnen de context van hoe deze oude gemeenschap ook een moderne hedendaagse gemeenschap is die vandaag de dag gedijt," aldus Wallover.
Praatmee