cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Boerenprotesten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juli 2022 door Patrick Goede

In Hengelo wordt er voor de boeren gebeden: "Maar ik vind dat ze nu te ver gaan"

Cvandaag trok afgelopen week richting Twente in om een aantal mensen op straat te vragen naar de boerenprotesten. In Hengelo en omstreken leven de aangekondigde stikstofmaatregelen van de overheid behoorlijk. Toch verschillen de meningen nogal. "Als een boer meer dan de helft van zijn bedrijf verloren ziet gaan, moet hij creatief zijn", zegt een jongeman die op een bankje zit op het stadsplein.

Volgens hem zijn er in Colombia boeren geweest die cocaplanten verbouwden. Toen dit aan banden werd gelegd bedachten ze iets anders om te verbouwen. "Overal om ons heen zijn coffeeshops dus als je een grote loods hebt, waarom ga je dan niet in de legale kweek (van wietplanten red.)? Legale kweek zeg ik hè?"

Een andere man die zegt te bidden voor de boeren gelooft niet dat het allemaal zo'n vaart zal lopen met de halvering van bedrijven door stikstofmaatregelen. Hij zegt dat hij vroeger ook in de textielfabriek in Enschede werkte en inmiddels is de volledige textielindustrie uit Twente verdwenen. "Het was allemaal textiel. Op een gegeven moment ging dat weg en ben ik andere dingen gaan doen." Ook vindt hij dat de boeren "nu te ver gaan" met hun protesten.

Maar er zijn ook mensen die niet begrijpen dat de zware industrie of Schiphol niet verder teruggedrongen wordt. "Al die auto's en vrachtwagens, wat stoten die uit? Ik vind dat die allemaal veel meer uitstoten. Toen corona begon was de lucht blauw en de stikstof weg", zegt een mevrouw die uit protest een rode zakdoek aan haar scootmobiel bevestigd heeft.

Brood
Een andere mevrouw ziet meer in een gulden middenweg. "Beiden zullen iets in moeten leveren om een gulden middenweg te kunnen vinden. Daar zullen ze samen uit moeten komen. Ik begrijp wel dat iedereen zijn brood wil verdienen."

Boer Bert de Wilde uit het dorpje Enter, iets verderop, heeft er een hard hoofd in. "We hebben allerlei voorstellen gedaan waarmee we ook de stikstofproblemen kunnen oplossen maar er wordt gewoon helemaal niets mee gedaan. De plannen zijn nog erger dan twee jaar geleden."

Zijn zoon Rudi die het bedrijf wil overnemen is strijdbaar. "Wij zijn de toekomst, wij zijn de voedselmakers. Op deze manier heb je geen bestaansrecht. Daarom moet je van je laten horen! We maken goede zuivel en dat hebben we als mensen ook nodig."


Cvandaag video's
- Florens van der Spek vreesde voor zijn leven tijdens evangelisatie in Jeruzalem: "Ze wilden ons stenigen"
- Shirma Rouse ervaart Gods leiding: "Geloven in God is nooit moeilijk"
- Hoe Matthew Ward met zijn muziek de wereld veroverde: "Niemand zong die liedjes over Jezus"
- Ernstig zieke Robbie Hageman stapt toch de ring weer in: "Leven is Christus en sterven is winst"
- Eline Bakker schreef 'Jezus Overwinnaar' te midden van geloofstwijfel: "Ik ontving een profetie op mijn 16e"
Meer over Cvandaag video's »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Eindelijk een boodschap die genuanceerd is. Soms hoor je in kerk en chr bladen slechts 1 kant en schijnen boeren niet te kunnen zondigen. Zo wordt hun beleving boven de werkelijkheid van het dramatisch veranderende klimaat verheven. Laten we hopen en bidden dat met minder weide en minder vee, en net zoveel bio boeren. het land gaat redden. Tevens een consument die overgaat naar groente en granen en vruchten en consumindert in met name vlees en in zekere mate zuivelproducten. Zo werken we allen mee aan het bewaren en beheren van de Schepping