cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Viktor Orbán
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 mei 2022 door Patrick Goede

Hongaarse premier keert zich tegen sanctioneren patriarch Kirill: "Aanval op vrijheid van religie"

De premier van Hongarije, Viktor Orbán, zegt dat hij elke Europese poging om patriarch Kirill te straffen tegen zal houden. Orbán deed deze uitspraak tijdens een ontmoeting met patriarch Ignatius Ephrem II, van de Syrisch-Orthodoxe Kerk. De Europese Unie stelde voor om het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk aan sancties onderhevig te maken vanwege zijn uitgesproken steun voor de Russische invasie in Oekraïne, maar de Hongaarse premier gaat daar dus niet in mee volgens CNE News.

Meer en meer orthodoxe kerkleiders spreken zich uit tegen sancties in de richting van Kirill. Het zou volgens patriarch Ignatius Ephrem II een precedent scheppen dat verwarrend zou kunnen zijn voor veel christenen, zo meldt Ungarn Heute

Volgens Orbán zijn sancties tegen Kirill "een aanval op de vrijheid van religie". De Russische patriarch is vaak onderwerp van kritiek vanwege zijn steun voor de Russische invasie in Oekraïne. Volgens Kirill "verdedigt Rusland alleen zijn grenzen" en is het conflict gebaseerd op "menselijke redding, en of de mensheid links of rechts van God de Redder komt te staan".

Patriarch Kirill werd 75 jaar geleden geboren in Sint-Petersburg, toen Leningrad geheten, net als Vladimir Poetin bijna zes jaar later. Na zijn priesterwijding in 1969 klom hij gestaag op tot de hoogste kerkelijke rangen. Uit opengestelde Sovjet-archieven bleek dat Kirill KGB-agent was. In 2009 werd hij patriarch van Moskou en geheel Rusland. Zijn nauwe band met Poetin zou ongeveer tien jaar geleden zijn ontstaan toen Poetin steeds vaker de christelijke traditie van Rusland begon te roemen.

Voormalig EO-presentator Andries Knevel sprak onlangs in de CIP Podcast over de Russische patriarch: “Vergeet niet dat uitlatingen van Kirill reden waren voor de Russisch-orthodoxe kerk in Amsterdam om de banden met de moederkerk te verbreken”, benadrukt Knevel. “Zij varen hun eigen koers. Moet er een statement komen vanuit christelijke kerken in Nederland? Dat zou zeker een aandachtspunt zijn.”

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 23:57

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vrijheid van religie is een groot goed. Maar als overduidelijk is dat die vrijheid wordt misbruikt om kwaad te sanctioneren, dan is m.i. een grens overschreden.