Kerk Sliedrecht volgt advies overheid en vervroegt avonddiensten
Zeker drie weken lang moet zo'n beetje alles in Nederland tussen 17.00 's middags en 5.00 uur 's ochtends dicht zijn, zo bleek vrijdagavond uit de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Kerkdiensten vallen onder de uitzonderingspositie, maar desondanks riep Rutte op om alle diensten vanaf 17.00 uur te schrappen: "Doe het de komende weken niet. Dat is het dringende verzoek."
De zogenoemde avondlockdown, waarbij sectoren tussen 17.00 en 05.00 uur gesloten moeten zijn, geldt voor horeca tot sportscholen, culturele instellingen en niet-essentiële winkels. Levensmiddelenwinkels mogen wel tot 20:00 uur open blijven. De persconferentie zou eigenlijk pas volgende week worden gehouden, maar werd een week naar voren gehaald vanwege de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Leerlingen vanaf groep zes van de basisschool moeten in de gang een mondkapje gaan dragen. Hetzelfde geldt voor middelbare scholieren.
Kerkdienst: wel of niet een essentiële levensbehoefte?
De gereformeerde kerk (PKN) in Sliedrecht neemt de oproep van het kabinet ter harte en heeft besloten om een streep door haar avonddiensten te halen. 'Vanaf 28 november zijn de avonddiensten in principe weer digitaal. De overheid wil de pandemie bestrijden door bijna alles na 17:00 uur ’s avonds te stoppen. Zo helpen we het virus in bedwang te houden en vanuit de kerk is het ook nadrukkelijk een gebaar naar de zorg. Voorlopig is dit een maatregel voor drie weken.'
Dominee Alexander Veerman geeft via Twitter een toelicht: "Misschien zou je als geloofsgemeenschap je willen beroepen op het gegeven dat geloof en kerk essentieel is. Geen beperkingen dus. Maar dit is de tijd om solidair te zijn. Daar zit de echte kracht van het geloof." De PKN-predikant uit Sliedrecht merkt op dat Nederlanders naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen "over elkaar heen buitelen: te slap, te streng, te stom. Laten we sámen de schouders onder onze samenleving zetten. Hou je alsjeblieft aan déze maatregelen. Vind je het te weinig? Doe meer. Te veel? Kijk naar de zorg", aldus Veerman.
Wie het niet met de dominee eens is, is Willem Pos, oud-voorzitter van SGP-jongeren. "De demissionair premier is natuurlijk even abuis, want kerken behoren tot de essentiële levensbehoeften", stelt hij via Twitter. "Maar de niet-essentiële bijeenkomsten zoals verenigingen en zangavonden, ja, die kunnen natuurlijk prima worden afgeblazen voor de komende tijd." "Zal de volgende oproep zijn aan álle kerken om weekdiensten te beleggen. Voor de spreiding van kerkgangers?", vraagt Bart Vlot, voorzitter van SGP-jongeren in Molenlanden, zich af.
Advies CIO
Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) neemt het advies van het kabinet over. ‘Het CIO doet een dringende oproep aan de bij CIO aangesloten kerkgenootschappen om alternatieve mogelijkheden te benutten voor de kerkdiensten die na 17 uur beginnen of nog niet afgelopen zijn, zoals een digitale uitzending van deze diensten of, waar dit niet goed mogelijk is, een eerder aanvangstijdstip te kiezen’, schrijft men op haar eigen website.
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) laat op haar website weten het advies van CIO over te nemen en verder af te wachten op het aanvullende advies van die organisatie dat in de loop van de week zal komen. Veel PKN-gemeentes gaven daar zondag direct gehoor aan door de avonddienst te vervroegen.
Praatmee