Coronavirus piekt in Staphorst, Hersteld Hervormde Kerk grijpt in
Wederom staat Staphorst volop in de belangstelling van de Nederlandse pers. Nergens stijgt het aantal coronabesmettingen zo hard als in dit christelijke dorp. De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft al besloten om in te grijpen en landelijke politici koppelen de piek in het aantal besmettingen aan de lage vaccinatiegraad. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe.
Het coronavirus rukt hard op in Staphorst. Dat is vooral te zien aan het aantal besmettingen. De afgelopen week werden er 205 inwoners van het christelijke dorp positief getest op het coronavirus. Het in de buurt gelegen Zwolle, dat acht keer zoveel inwoners heeft, had in dezelfde week slechts 136 positieve tests. In totaal werden er tussen 29 september en 12 oktober 358 mensen positief getest in Staphorst. Nergens zijn per inwoner meer besmettingen dan in Staphorst. In de afgelopen week waren er slechts 2 ziekenhuisopnames in het dorp. Afgelopen maandag werden er echter 5 ziekenhuisopnames gemeld. Er is in de afgelopen weken niemand in Staphorst overleden aan het coronavirus. Toch lijkt ook het aantal ziekenhuisopnames nu dus te gaan groeien.
Hersteld Hervormde Kerk grijpt in
Wie aan Staphorst denkt, denkt vrijwel automatisch aan de kerk. Eerder lag het dorp onder vuur omdat er kerkdiensten werden georganiseerd met veel meer bezoekers dan de geadviseerde 30. Journalisten stonden op zondag te posten bij kerken om het aantal bezoekers te tellen. Het oplopend aantal besmettingen is ook nu echter niet aan kerkdiensten te koppelen. GGD IJsselland laat namelijk weten dat het overgrote merendeel van de besmettingen door familie komt. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er veel grote gezinnen in Staphorst wonen. Wanneer een lid van het gezin besmet raakt, is de kans groot dat ook andere leden van het gezin het coronavirus krijgen.
Toch heeft de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst besloten om in te grijpen. Vanaf aankomende zondag wordt het aantal kerkgangers dat welkom is bij de diensten flink verminderd. De kerkenraad laat aan diverse media weten dat ze banken leeg laten en dat er minder mensen bij de diensten aanwezig zullen zijn. Naast het oplopend aantal besmettingen in Staphorst, noemt de kerkenraad ook een aantal ernstig zieke gemeenteleden als reden voor dit besluit. Men wil meer afstand creëren tussen de kerkgangers en daarom wordt er tussen twee rijen mensen steeds een bank vrij gelaten. Slechts een gedeelte van de kerkelijke gemeente zal een uitnodiging voor de dienst ontvangen. De kerkenraad noemt bewust geen aantallen.
De Stentor sprak met ouderling Jan Talen van de kerk: ”Het aantal besmettingen in onze gemeente loopt op, een aantal gemeenteleden is ernstig ziek. We willen niet dat het vanuit de kerk verder verspreid wordt. Dan is dit de verantwoordelijkheid die we moeten nemen. We willen heel voorzichtig zijn.” Naast minder bezoekers, worden er in de kerk ook andere voorzorgsmaatregelen genomen.
SGP-Senator Diederik van Dijk reageert op Twitter op het besluit van HHK Staphorst: ”Goed voorbeeld van een kerk die haar verantwoordelijkheid probeert te nemen. Besmettingen in de regio stijgen en daarom bezoekersaantallen afschalen. Terwijl de eredienst voor deze mensen een zeer wezenlijk onderdeel vormt van hun geloof.”
Vaccinatiegraad
Wat opvalt is dat er vooral een flinke stijging te zien is in gemeenten waar de vaccinatiegraad laag ligt. Na Urk is Staphorst de Nederlandse gemeente met de laagste vaccinatiegraad. 56 procent van de mensen boven de achttien heeft zich hier laten vaccineren. Jan Patternotte, Tweede Kamerlid namens D66, stelt op Twitter dat dit ’echt niet goed’ is: ’Juist op plekken waar minder gevaccineerd is, rukt het virus weer op. Terwijl daar de zorgverleners al een hele zware tijd achter de rug hebben.’
Het feit dat het aantal besmettingen in gemeenten met een lage vaccinatiegraad hard oploopt, leidt soms tot voorstellen die de wenkbrauwen bij veel mensen doen fronsen. Zo stelde een epidemioloog in De Telegraaf dat het wellicht verstandig zou zijn om bepaalde maatregelen alleen in gemeenten met een lage vaccinatiegraad weer opnieuw in te voeren. Daarbij kan gedacht worden aan de anderhalve meter, het dragen van mondkapjes in de horeca en op scholen en het verplicht laten testen van schoolgaande kinderen.
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge was dinsdagavond te gast bij talkshow Op1 om onder meer te spreken over het toenemend aantal besmettingen en de coronamaatregelen: "Het allerbeste wat we kunnen doen is doorgaan met vaccineren. Waar is de besmettingsgraad nu het hoogst? Waar de vaccinatiegraad het laagst is. Dus er er eigenlijk maar één echt belangrijk ding wat je kunt doen: zorgen dat die vaccinatiegraad omhoog gaat."
Praatmee