Alpha-directeur: “Het geeft hoop dat de kerk in staat is te veranderen en toch de kern te behouden”

Een 25-jarig jubileum vieren? Alpha Nederland doet het onder andere met de podcast ‘De Kansen voor de Kerk’ en sprak met inspirerende gasten. Vandaag staat de tweede aflevering online. Directeur Arnoud Drop: “Wat ik leerde? Bidden voor de status van de kerk in ons land mag hoog op onze agenda staan."
Veel kerken worstelen met vraagstukken over het verbinden van twintigers en dertigers aan de kerk, zag Drop. En daarom ging hij in de podcast op zoek naar mooie voorbeelden, naar “mensen die ons kunnen inspireren”. Voorbeelden van hoe het wél lukt. Hij sprak bijvoorbeeld met Mozaiek-voorganger Arjen ten Brinke, predikant-pionier Niels de Jong en met oud-directeuren van Alpha Nederland: “Veel thema’s van nu raken de thema’s van Alpha Nederland. Zoals gastvrijheid, of het ruimte geven aan de Heilige Geest.” Eén aflevering gaat over de Rooms-Katholieke Kerk, “omdat er daar ook een beweging op gang komt van parochievernieuwing”.
Welkomstteam
Gastvrijheid is een belangrijk thema voor kerken die zich willen openstellen. En dat is meer dan een welkomstteam bij de deur, ontdekte de directeur van Alpha Nederland. “Het is de ander laten merken dat je op hem gerekend hebt. Niet alleen met een button bij de ingang staan, maar iemand in alles laten weten: ik ga er niet vanuit dat je me kent. Iedere zondag opnieuw. Bijvoorbeeld in de gesprekken met Niels de Jong en Arjen ten Brinke kwam dat terug: gastvrijheid begint al op de parkeerplaats.”
Kerken besteden veel energie aan die gastvrijheid als het op hun Alpha aankomt, maar ‘vergeten’ dat snel weer. “Ze doen hun stinkende best bij Alpha, maar bij andere activiteiten, zoals de eredienst, moeten mensen zich weer aan de vaste kerkgangers aanpassen, in plaats van andersom.”
Bidden we ook?
In de tweede aflevering, die sinds vandaag online staat, gaat het over het bidden voor de kerk. Een gesprek met voormalig Alpha Nederland-directeuren Jan-Maarten Goedhart en Jan Bakker. Bidden bleek een onderbelicht thema, in ieder geval voor Drop. “De pijn die we ervaren in de kerk kan met bijeenkomsten en symposia worden gedeeld en besproken, maar de vraag is: bidden we ook?” Wat hij daarmee gaat doen? “Ik wil gebed opnieuw op de agenda zetten binnen Alpha Nederland. Maar dat moet duurzaam: ik wil niet in paniek een gebedsbijeenkomst inlassen. Het is wel zo dat als we dit niet leren, ik doof zou zijn voor de lessen van de mensen op wiens schouders ik sta.”
Alpha Nederland bestaat 25 jaar, een mijlpaal. Is de organisatie veranderd door de jaren heen? Drop: “Het is prachtig om te zien dat Alpha qua impact en inhoud nu identiek is aan vroeger. Als het gaat om de hoeveelheid kerken, de vorm van bijvoorbeeld het materiaal en de organisatie, dan is het veranderd. Maar de impact is hetzelfde: God raakt door Zijn Heilige Geest Alpha-deelnemers aan. Op Alpha gebeurt iets unieks. Dat is gebleven: de eerste verhalen van deelnemers zijn vergelijkbaar met de verhalen nu. Die kun je op elkaar leggen.”
Jan Bakker, de directeur van Alpha Nederland voor Arnoud Drop het stokje overnam
“Het is zoiets simpels, en heeft alles in zich om te falen”, omschrijft Drop Alpha. “Tenzij de Heer komt opdagen.” Wat maakt Alpha anders dan andere bijbelcursussen? “Het geheim van Alpha is dat we ruimte geven aan God om te komen. We praten niet alleen over de Heilige Geest, nee, we zijn stil en wachten op de Geest. We bespreken genezing niet alleen, maar zijn ook stil en bidden erom. In al die momenten geven we God de ruimte om iets te doen.”
Digitaal afgeknapt
In de tweede, net verschenen podcast, geeft een van de voormalig directeuren aan dat er in de jaren 90 een ‘malaisegevoel’ over de kerk heerste. Staat de kerk er nu anders voor? “Ik was toen tien, twaalf jaar oud. Ik was er toen niet veel mee bezig”, lacht Drop. “Maar ik zie een parallel met nu, met na de coronacrisis. Wat blijft er over van de kerk nu wij weer opengaan? Zijn jongere generaties digitaal afgeknapt? In die zin is de situatie van 25 jaar geleden ten opzichte van het nu niet heel anders.” Het bemoedigde Drop dat juist in díe tijd Alpha zo goed werd ontvangen. “Daarom heb ik hoop.”
Jan-Maarten Goedhart, de eerste directeur van Alpha Nederland
“Al met al, door die vijf afleveringen heen kijkend, geeft het me hoop dat de kerk in staat is te veranderen, mee te bewegen en toch de kern te behouden”, constateert de directeur. “Het is wel een tijd waarin de kerk niet moet nadenken hoe mensen bij ons komen, maar wij bij hen. Juist ook met het uitbrengen van een podcast hopen we dat kerken geïnspireerd worden om andere media te gebruiken om mensen op te zoeken. Ze komen niet zomaar op zondag naar je toe.”
Wat ik hoop voor deze podcast? “Dat kringen of groepen deze podcasts gezamenlijk beluisteren en doorsturen. En daarbij bedenken hoe ze lessen in hun kerk kunnen toepassen. Misschien komt niet de hele kerk in beweging, maar ook in een klein groepje kun je al de kansen voor de kerk benutten."
Praatmee