Politieke partijen willen onderwijsvrijheid verder inperken met aanpassen Grondwet
Eerder deze week stemde een Kamermeerderheid voor het verbod van identiteitsverklaringen op scholen. De PvdA wil echter nog een stapje verder gaan en de grondwet wijzigen om de vrijheid van onderwijs verder in te perken. Op die wijze wil men scholen verbieden om leerlingen te weigeren op grond van levensbeschouwing. Ook hierbij wordt de PvdA waarschijnlijk gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.
In artikel 23 van de Grondwet ligt de vrijheid van onderwijs verankerd. Met dit artikel in de hand hebben scholen volgens de PvdA ”nog altijd ruimte om leerlingen buiten te sluiten”. Dat stelde Kamerlid Habtamu de Hoop in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Hij vindt dan ook dat het nodig is om dit grondwetsartikel te moderniseren: ”Wij zien in de Kamer dat we telkens weer debatten hebben naar aanleiding van incidenten. Afgelopen week nog hadden we een debat over een leerling die door zijn school uit de kast is gedwongen.” De Hoop doelde daarmee op het debat dat gevoerd werd over de reformatorische Scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem. Lees hier meer daarover.
Het PvdA-Kamerlid wil met het moderniseren van het grondwetsartikel naar eigen zeggen voorkomen dat er door scholen ”ooit nog een leerling wordt buitengesloten”. De Hoop: ”Dat willen we doen door aan de wet toe te voegen dat ieder kind recht heeft op onderwijs en kansengelijkheid, dat iedere school zich moet houden aan de democratische rechtsstaat en dat er een acceptatieplicht komt voor scholen om leerlingen aan te nemen.”
Het lijkt erop dat een meerderheid van de Tweede Kamer in ieder geval voorstander is van de genoemde acceptatieplicht. VVD en D66 stelden eerder al voorstander te zijn en ook de SP zal acceptatieplicht een uitstekend idee vinden. Daarmee is er al een meerderheid. De vraag is echter wat er in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet over dit onderwerp besloten zal worden. VVD en D66 treffen met ChristenUnie en CDA namelijk twee partijen die de Grondwet op dit gebied niet willen veranderen. Ook op dit gebied kunnen de christelijke partijen bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet dus een belangrijke rol spelen.
Onderwijsraad: aanpassen artikel 23 niet nodig
In een advies aan de regering stelt de Onderwijsraad dat artikel 23 van de Grondwet niet aangepast hoeft te worden. Wel stelt men dat de grenzen van het huidige artikelen duidelijker moeten worden. De overheid moet volgens de Onderwijsraad duidelijker zijn in wat scholen nu precies wel niet mogen en waar ze zich verplicht aan moeten houden. Het adviesorgaan stelt dat de huidige inhoud van artikel 23 zeker geen vrijbrief is voor discriminatie en ongelijke behandeling, zoals door sommige politieke partijen wordt beweerd.
De onderwijsraad stelt in het advies verder dat de overheid ook sneller en beter zou moeten reageren wanneer de aangegeven grenzen door een school worden overtreden. Daarbij hoeft niet alleen maar gekeken te worden naar onderwijswetgeving, maar ook naar andere wetten en regels. De wijze waarop de Onderwijsinspectie met Gomarus Scholengemeenschap is omgegaan, is daar wat de Onderwijsraad betreft een uitstekend voorbeeld van. De Inspectie besloot na onderzoek namelijk om aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie.
Wat de Onderwijsraad betreft, blijft de vrijheid van onderwijs dan ook bestaan, zo legt voorzitter Edith Hooge uit tegenover Nu.nl: ”We willen de vrijheid van onderwijs behouden. Juist daarom geeft de Onderwijsraad dit advies. Dankzij duidelijke eisen aan wat mag en niet mag, is er ruimte voor de vrijheid van onderwijs.”
Praatmee