Kees van der Staaij spreekt zich opnieuw uit tegen vaccinatieplicht
Uitspraken van 'coronaminister' Hugo de Jonge over vaccinatie zorgen voor verwarring. "Die suggereren dat er toch een verschil in behandeling komt tussen mensen die wel en die niet gevaccineerd zijn. De Kamer sprak zich in motie uit tegen een vaccinatieplicht. Hoe zit het nou?", vraagt SGP-leider Kees van der Staaij.
In het Algemeen Dagblad lijkt minister De Jonge te suggereren dat er via een achterdeur alsnog een vorm van vaccinatiedwang komt. Hij zei: “U moet het zo zien dat bepaalde maatregelen wellicht langer zullen gelden voor mensen zonder vaccinatie” en dat “regels voor specifieke groepen pas aan de orde kunnen komen als de vaccinatiegraad heel hoog is.”
Van der Staaij benadrukt dat vaccinatiedwang voor hem een onbegaanbare weg is. "Geen vaccinatiedwang, niet direct maar ook niet via achterdeur! Laat dat conform kameruitspraak het devies zijn en blijven", schrijft de politicus via Twitter. Op de site van de SGP ligt hij zijn opmerking als volgt toe: “De Tweede Kamer heeft uitgesproken zo’n coronavaccinatieplicht niet te willen, direct noch indirect. Hoe zit het nou? Ik wil weten hoe deze uitspraken te rijmen zijn met wat hierover eerder in debatten is gezegd, óók door het kabinet.”
Via deze schriftelijke vragen vraagt Van der Staaij aan De Jonge hoe zijn uitspraken 'zich verhouden tot de aangenomen motie-Azarkan waarin de Kamer heeft uitgesproken dat er géén sprake mag zijn van een directe, maar ook niet van een indirecte coronavaccinatieplicht?' En: 'Begrijpt u de zorgen van mensen dat door dergelijke maatregelen een tweedeling en achterstelling in de maatschappij zal ontstaan op basis van vaccinatie?'
De minister benadrukte woensdag dat er geen vaccinatieplicht komt. Wel is het zo dat er wordt gedacht aan mogelijke versoepelingen voor specifieke groepen die als eerste worden gevaccineerd. Denk bijvoorbeeld aan de bewoners en medewerkers in een verpleeghuis, die zich na inenting niet langer aan de 1,5 meter hoeven te houden.
Ruim 60 procent van de deelnemers vindt dat inenting tegen corona vrijwillig moet blijven. Ongeveer een derde vindt wél dat de wet moet worden aangepast zodat mensen verplicht kunnen worden om het vaccin te nemen. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 mensen. Vier op de tien Nederlanders willen zich niet laten vaccineren tegen corona als er straks een coronavaccin beschikbaar is.
Praatmee