cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Herman van Wijngaarden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik heb God gevraagd om mijn homoseksuele gevoelens weg te nemen'

"Sinds het begin van de middelbare school vraag ik mij af of ik op jongens of op meiden val. Op school voel ik me eerder aangetrokken door jongens dan door meiden. Ook zit ik naast dit probleem met de vraag: hoe kijkt God nu naar mij? Ik heb Hem gevraagd mijn homoseksuele gevoelens weg te nemen van mij, maar tot nu toe laat Hij niets van zich merken", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Herman van Wijngaarden (foto) heeft er als christelijke homoseksueel voor gekozen om celibatair te leven. Hij geeft advies. "Ik ken je natuurlijk niet, maar als bovenstaande eerlijke vragen zijn, weet ik zeker dat je niet ver weg van God bent", antwoordt Herman. "Of in ieder geval niet verder weg dan andere mensen uit jouw gemeente. De hele gemeente bestaat uit mensen die het van Gods genade moeten hebben."

Hij maakt duidelijk "dat homoseksuele gevoelens op zich niet zondig zijn. "Zelf geloof ik dat ze net zo min zondig zijn als dat het zondig is om bijvoorbeeld dyslectisch te zijn of om te stotteren. Je zou het liever anders willen en het is niet zoals God het bedoeld heeft (het is gebrokenheid). Maar zoals een stotteraar vanwege zijn stotteren geen grotere zondaar is dan anderen, is iemand die homoseksuele gevoelens ervaart, daarmee geen grotere zondaar dan anderen. Of anders gezegd: je homoseksuele gevoelens op zich plaatsen je niet op grotere afstand van God."

"Een belangrijke verantwoordelijkheid die je hebt als christen die God gehoorzaam wil zijn (ik hoop dat dat voor jou geldt) is dat je niet zondigt met je homoseksuele gevoelens", vervolgt Herman. "Dé grens is wat dat betreft heel duidelijk. Het is de grens die de Heere Jezus in Mattheüs 5:28 aanwijst, niet alleen voor hetero’s maar ook voor homo’s. Buiten het huwelijk geldt voor iedereen dat wie een ander aanziet om te begeren, in zijn hart al overspel heeft gepleegd."

De oprichter van stichting Hart van Homo's raadt de vragensteller aan om met iemand in zijn directe omgeving hierover door te praten: een docent, een vertrouwenspersoon, een jeugdleider of de eigen predikant. "Van de meeste jongeren die ik bij Hart van Homo’s spreek, hoor ik dat het uiteindelijk heel erg meeviel. Ik zit er nu over na te denken, maar ik kan op dit moment niemand bedenken die erom is afgewezen (ook al reageerde bijvoorbeeld de ene predikant wel beter dan de andere...). Je kunt hoe dan ook altijd terecht bij Hart van Homo’s."


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Helemaal eens met Herman dat bijv. homoseksuele gevoelens en dyslexie op zich niet zondig zijn, en niet zijn zoals God bedoeld heeft. Elke zelfverwerping is daarom niet nodig. Elk mens mag weten dat God hem of haar zo lief heeft dat Hij daarvoor Zijn Zoon gaf (!), en ons WIL verlossen van wat ons kan kwellen en niet bij ons hoort. Mag het ons dan ons iets kosten (geloof en toewijding) om stap voor stap te gaan leven zoals God bedoelt?