cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Waarom SGP en ChristenUnie kritisch zijn op de corona-spoedwet

De Raad van State heeft het kabinet geadviseerd de corona-spoedwet aan te passen voordat het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Niet alleen de Raad van State, maar ook SGP en ChristenUnie zijn kritisch op deze gang van zaken, zo legt redacteur Patrick Simons uit in de CIP Podcast.

"Het is kortgezegd een speciale wet die minister Hugo de Jonge (VWS) veel meer bevoegdheden geeft", legt Simons uit. "Alle noodmaatregelen die nu gelden worden in de wet opgenomen, vaak in mindere mate. Simpelweg omdat het nu onder noodverordening gedaan wordt en dat mag helemaal niet zo lang. Een spoedwet is dus wel nodig, daar zijn de meeste politici het ook wel over eens."

"De kritiek zit hem vooral in de inhoud van de wet. Het belangrijkse kritiekpunt is dat parlementaire controle niet goed is geregeld in de wet. De minster zou beslissingen kunnen nemen waarover de Kamer achteraf pas dingen kan en mag zeggen. Dat raakt het hart van de democratie, aangezien de controlerende taak van de Eerste en Tweede Kamer echt heel belangrijk is. Het voorkomt dat de regering zomaar haar gang kan gaan. Dat zou in theorie met deze nieuwe wet wel mogelijk zijn."

Simons vat de kritiek van SGP-leider Kees van der Staaij in drie punten samen: te weinig betrokkenheid van het parlement (1); te grove bevoegdheden voor de minister (2); te lange duur van de geldigheid van de wet (3). "Ook Gert-Jan Segers (ChristenUnie) uitte zijn zorgen, maar veel minder inhoudelijk. Dat is ook niet zo verwonderlijk, omdat zijn partij deel uitmaakt van het kabinet. Hij zei onder andere dat de noodwet zoals die er nu ligt niet goed genoeg is en beloofde dat de ChristenUnie niet zal instemmen met een wet die niet deugt."

Beluister het fragment over de spoedwet en een protest tegen de 1,5 metersamenleving vanaf minuut 22:42.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen