cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vrouw kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 april 2020 door Nienke Alblas

Waarom verlaten steeds meer single vrouwen de kerk?

Zowel in Amerika als in Engeland verlaten steeds meer single vrouwen de kerk. Zij zijn de grootste groep kerkverlaters in de Engelstalige landen. Ondanks dat veel van deze vrouwen door het verlaten van de kerk hun vrienden, identiteit, gemeenschap en soms zelfs hun familie verliezen, kiezen ze er toch voor om de stap te nemen. "Waarom?", vraagt Katie Gaddini van de RELEVANT zich af.

Een paar jaar geleden was de journalist op een vrouwenconferentie in London. Hier stelde een vrouw de vraag hoe ze om kon gaan met ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de kerk. Met name single vrouwen worstelen met de ongelijkheid, omdat getrouwde vrouwen via hun man toch een bepaalde mate van inspraak hebben in gemeenten. De vraag van de vrouw op de conferentie bleef lang bij Katie hangen. "Ik had geen idee hoe veel vrouwen eigenlijk met deze vraag worstelen."

Toen Katie Gaddini op zoek ging naar het antwoord op de waarom-vraag stuitte ze op de ontdekking dat vooral single vrouwen de kerk verlaten. "Het is geen geheim dat de christelijke kerk het huwelijk ziet als Gods ontwerp voor relaties voor de mensheid. Toch hebben veel vrouwen moeite met het vinden van een geschikte partner in de kerk. Dit komt enerzijds doordat vrouwen in de meerderheid zijn. De man-vrouw verhouding is in de meeste kerken 2 op 1 of zelfs 4 op 1. Vrouwen staan dan voor de keuze te wachten tot er toch een geschikte christelijke man op hun pad komt, of zoeken toch naar een partner buiten de kerk.

Uitgesloten
Naast het tekort aan mannen in de kerk, legt Katie uit dat er veelal wordt verwacht dat de man de vrouw van het hof maakt en niet andersom. "Vrouwen voelen zich machteloos in het uitvragen van mannen en tegelijkertijd onder druk gezet om te trouwen. Hierom richten vrouwen zich op het aantrekken van mannen door middel van hun uiterlijk, luidruchtig aanwezig zijn of 'toevallig' op de plekken zijn waar de man die ze op het oog hebben zich ook regelmatig bevindt", aldus Katie. Marie (30) heeft de kerk verlaten nadat ze werd uitgesloten van verschillende sociale activiteiten. "Er is een soort onzichtbare competitie onder single vrouwen in de kerk. Ik werd niet meer uitgenodigd voor sommige momenten, omdat ik een bedreiging was in de competitie om de mannen die schaars aanwezig waren. Uiteindelijk heb ik de kerk verlaten." Katie sprak drie jaar geleden met Stacy. Stacy voelde zich onzichtbaar en uitgesloten in de kerk. "Ik was onzichtbaar. Als je niet getrouwd bent en geen kinderen hebt, maar ook geen student bent. Waar hoor je dan bij? Je eindigt uitgesloten van alle sociale groepen." Inmiddels heeft ze de kerk verlaten.

"Er is een soort onzichtbare competitie onder single vrouwen in de kerk."

Zonder de waardigheid die veel vrouwen halen uit het huwelijk voelen christelijke single vrouwen zich volgens Katie niet geaccepteerd in de christelijke context. Daar komt volgens de journalist nog bij dat ze het label 'intens' of 'moeilijk' krijgen wanneer ze ambitieus en carriéregericht zijn. "De ideale christelijke vrouw wordt getyppeerd als: vriendelijk, meegaand, onderdanig. Als je niet voldoet aan deze omschrijving voel je je nog meer misplaatst. Bij afwijzingen krijgen deze vrouwen veelal te horen dat ze 'intimiderend' zijn. Terwijl de ambitie onderdeel is van hun karakter."

Seks
"De grootste reden waarom vrouwen de kerk verlaten is seks", aldus Katie. Er is een #chruchtoo beweging ontstaan waarin vrouwen openlijk praten over de beschadigende manier waarop er door de kerk wordt gesproken over seksualiteit en seksuele reinheid. "Waar laat ik mijn seksuele behoeftes als ik geen seks heb", vraagt een vrouw zich af. "Als single vrouw is het niet eens toegestaan dat ik praat over seksualiteit. Christelijke leiders lijken te veronderstellen dat seksuele gevoelens pas worden 'geactiveerd' na het huwelijk." Veel vrouwen voelen zich te oud voor de boodschap over seksuele reinheid die gericht is op de jeugd en tieners. Daarnaast vallen ze ook buiten de doelgroep getrouwde stellen waar gesproken wordt over intimiteit en seksualiteit in het huwelijk. "Ze zijn te oud of te single om over seks te praten volgens veel kerken", stelt Katie.

Single christelijke vrouwen verlaten de kerk wanneer ze het gevoel zat zijn dat ze onzichtbaar zijn, de stempel 'intimiderend' krijgen en wanneer hun seksualiteit wordt beoordeeld als een irrelevant onderwerp. De kerk en christenen moeten zich volgens Katie de vraag stellen hoe ze de vrouwen toch bij de kerk kunnen blijven betrekken. Het is belangrijk dat zij zich gezien voelen. Want wat zal het voor de kerk betekenen als single vrouwen de kerk blijven verlaten?


Vrouw in de kerk
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
- Vrouwen moeten hun mond houden
Meer over Vrouw in de kerk »

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen