Ranglijst Christenvervolging 2020: Christenen in Afrika steeds vaker vogelvrij

Dagelijks leven 15 januari 2020 Open Doors
Ranglijst christenvervolging

Christenen in Afrika krijgen steeds vaker te maken met zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die vandaag verschijnt. Burkina Faso is de meest opvallende en hoogste nieuwe binnenkomer op 28. In Nigeria werd het hoogste aantal christenen gedood.

Eén op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware, zeer zware of extreme vervolging. Wereldwijd is dat één op de acht. Op de Ranglijst Christenvervolging staan zeventien landen van het Afrikaanse continent. In ogenschijnlijk christelijke landen gaat het steeds vaker mis. Eén van de duidelijkste voorbeelden daarvan is Burkina Faso, dat dit jaar de lijst binnenkomt op plaats 28. Verschillende extremistische islamitische groeperingen pleegden aanslagen, hoofdzakelijk in het noorden en de hoofdstad van het West-Afrikaanse land.

Jihadisten te sterk
“Predikanten en priesters vragen hulp van de internationale gemeenschap, omdat de Burkinese regering hen niet kan beschermen. De wapens en tactieken van jihadisten zijn te sterk, waardoor christenen vogelvrij worden”, zegt directeur Maarten Dees van Open Doors Nederland. “Er zijn 200 kerken gesloten en bij aanvallen werden christenen soms ter plekke doodgeschoten. Anderen zijn voor de keus gesteld: bekeer je tot de islam of vertrek. Jihadisten gaven aan dat ze na drie dagen terug zouden komen en dan geen christen meer aan wilden treffen op die plek.” Naast Burkina Faso zijn ook Kameroen (plaats 48) en Niger (plaats 50) nieuw op de lijst.

Meeste martelaren in Nigeria
Nigeria kent al jarenlang het hoogste aantal christelijke martelaren. Vorig jaar werden daar minstens 1.350 christenen om hun geloof gedood. Een jaar eerder waren dat er meer dan 3.000. “Zouden we alleen kijken naar geweld, dan eindigt Nigeria boven Noord-Korea”, legt Dees uit. In de CentraalAfrikaanse Republiek vielen bijna 1.000 doden en ook in Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan kwamen 100 of meer mensen om het leven.

In de top-5 van landen waar de meeste christenen werden gedood, staat één land buiten het Afrikaanse continent: Sri Lanka. Daar vielen op Paaszondag 2019 zeker 200 doden bij aanslagen op kerken en hotels. Door dit geweld steeg Sri Lanka zestien plaatsen op de Ranglijst Christenvervolging.

Verschillende oorzaken
Hoewel Noord-Korea voor het negentiende jaar op rij de Ranglijst Christenvervolging aanvoert, zijn de verschillen in de top-5 minimaal. Er worden verschillende vormen van vervolging onderscheiden. In Noord-Korea houdt de overheid christenen onder de duim, terwijl in Afghanistan vervolging komt uit de islamitische gemeenschap en door islamitisch extremisme. In Somalië is dat ook het geval, waar groeperingen zoals al-Shabaab een openlijke agenda heeft om christenen uit te roeien. In Libië zorgt complete anarchie en instabiliteit dat christenen het zwaar hebben.

In sommige landen, zoals China, Eritrea en ook Noord-Korea, komt geloofsvervolging van de overheid, die regelmatig gepaard gaat met geweld. In het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, Oost-Afrika en de Sahel vormt de opmars van militante islamitische groeperingen de voornaamste aanjager van vervolging. Dees: “Het is een ontzettend complexe situatie in Afrika, als je alleen al bedenkt dat er meer dan 25 verschillende islamitische groeperingen actief zijn in verschillende delen van de sub-Sahara.”

Volgens Dees en de onderzoekers van Open Doors gaat er in Afrika een signaalwerking uit van christenvervolging. “Er is crisis, burgeroorlog of een etnisch conflict en in die chaos worden óók christenen vervolgd, krijgen we regelmatig te horen. Ja, er is overlap en het is soms lastig te onderscheiden wat vervolging is, maar het ligt genuanceerder dan dat”, stelt de directeur van Open Doors Nederland.

“Wat we zien, is dat christenvervolging de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn is. Zeker in een aantal Afrikaanse landen zien we dat christenen vaak als eersten met verdrukking te maken krijgen. Jihadisten krijgen wapens in handen en richten zich vooral tegen politie en overheidspersoneel om wat ze doen. Om zuiver islamitische staten te vormen, richten ze zich ook tegen christenen, om wie ze zijn. Pas daarna ontaardt de situatie vaak in grotere chaos en komt een land in het vizier van de wereld. We zijn het erover eens dat waar christenen worden aangepakt, is er fundamenteel iets mis met de rechten van álle mensen.”

Top-10 vrijwel gelijk
In de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging zijn weinig veranderingen. Soedan en Eritrea wisselen van plek op 6 en 7. In Soedan was een lichte verandering te bespeuren voor de christenen sinds de bevolking zich tegen president Omar al-Bashir keerde. Voordat hij in april werd afgezet werden onder zijn gezag nog een aantal kerken gemolesteerd op basis van de sharia die door al-Bashir was ingevoerd na de afscheiding van Zuid-Soedan. In Eritrea verslechterde de situatie juist. In juni werden op last van de overheid 22 katholieke gezondheidscentra gesloten en werden vijf orthodoxe priesters gearresteerd.

Stijging Arabische en Aziatische landen
Andere opvallende stijgingen op de Ranglijst Christenvervolging zijn die van Algerije, Marokko, Qatar en Bangladesh. Algerije steeg van plek 22 naar 17, hoofzakelijk door een aantal gewelddadige arrestaties van christenen. Ook werden elf kerken gesloten. Marokko stijgt negen plaatsen naar 26 en Qatar elf plaatsen naar 27. In beide landen werden meer geweldsincidenten gemeld tegen christenen. Christenen met een moslimachtergrond ervaren er een hoge mate van onderdrukking en zijn soms hun leven niet zeker. Ook in Bangladesh, dat tien plaatsen steeg op de lijst, zaait de dreiging van islamitisch geweld grote angst onder christenen.

Hoop in het individu
Wereldwijd neemt de vervolging van christenen toe, signaleert Open Doors. In de 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging worden 260 miljoen christenen vervolgd. “Hoop is er niet als je kijkt naar de miljoenen. Hoop is er als je kijkt naar het individu. Hoewel we met de Ranglijst Christenvervolging het leed van miljoenen christenen wereldwijd laten zien, gaan er individuele mensen schuil achter dat immense getal. De Ranglijst Christenvervolging is bedoeld om bewustwording te creëren dat geloofsvrijheid voor talloze mensen niet vanzelfsprekend is”, zegt Dees. “Tegenover vervolging staat weerbaarheid. Een weerbare kerk kan vervolging aan. En dat is waar we als Open Doors voor staan: christenen wereldwijd ondersteunen om stand te houden als er verdrukking komt. Daar straalt volgens mij ook de hoop vanaf: als christenen weerbaar zijn, dan kunnen ze, zoals de Bijbel zegt, een ‘zoutend zout’ zijn en zelf hoop brengen in een ontredderde samenleving.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#345 Patrick & Jeffrey over de 'zondagsschoolpolitie', NGK en Urk als baken van hoop
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag podcast: terugblik op synodes NGK en CGK

Onlangs kwamen de synodeleden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bijeen om door te praten over de toekomst van hun kerkverband. En tijdens de generale synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) werden 'woorden van verootmoedigin

Katholieke kerk uit Zwitserland
Nieuws

Aantal Zwitsers dat de Rooms-Katholieke Kerk verlaat in een jaar verdubbeld

Het aantal Zwitsers dat hun lidmaatschap bij de Rooms-Katholieke Kerk heeft opgezegd, is in een jaar tijd verdubbeld. Dat meldt Evangelical Focus. Volgens het Zwitsers Pastoraal Sociologisch Instituut (SPI) steeg het aantal opzeggingen van 34.461 in

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vraagt zich af of kerkelijk Nederland zeven vette of zeven magere jaren doormaakt

"Zitten we in kerkelijk Nederland nu in de zeven vette of de zeven magere jaren?", deze vraag legde ds. G. van Zanden onlangs in een preek aan zijn toehoorders voor. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee zegt te vermoeden dat de zeven vette jare

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt dat je eerst je teleurstellingen met God moet delen voordat je ze met anderen deelt

"Spreek niet met anderen over je teleurstellingen voor je jouw teleurstelling met God hebt gedeeld en aan Hem hebt overgegeven", die oproep doet Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. De spreker en schrijver

ds. H. H. Klomp
Video

Terugkijken: ds. Klomp beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. H. H. Klomp te gast om te spreken over het thema 'In Christus een nieuw schepsel'. De predikant schreef al op 9-jarige leeftijd zijn e

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Wim de Keijzer

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Wim de Keijzer, zendeling in het Braziliaanse dorp Ritápolis, te gast. Hij helpt daar samen met zijn vrouw Daniëlle mensen die kampen met een verslaving in hun leven. Wim legt uit hoe versla

Christenen voor Israël
Nieuws

Christenen voor Israël organiseert manifestatie op de Dam: 'Wij staan naast onze Joden’

In het afgelopen jaar heeft de Joodse gemeenschap in Nederland steeds vaker te maken gehad met Jodenhaat. Dit werd op een pijnlijke manier zichtbaar tijdens de 'Jodenjacht' in Amsterdam in de nacht van 7 op 8 november. Op donderdag 28 november om 19.

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 56

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Meerartikelen

Michiel Santman en Jan Pool
Boekfragment

Waarom wordt onze passie als christen gedoofd? Drie oorzaken

Er zijn nog andere oorzaken waardoor onze passie gedoofd wordt. Een aantal van deze oorzaken wordt in andere hoofdstukken van ons boek Binnenspiegel uitgebreid beschreven. We zetten drie veelvoorkomende passiedovers op een rijtje. 1. Geen duidelijke

quartier
Nieuws

Voormalig Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier beschuldigd van misbruik

Voormalig Theoloog des Vaderlands en monnik Thomas Quartier is beschuldigd van misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Die beschuldigingen waren er al voordat hij werd verkozen tot Theoloog des Vaderlands. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands

Synode CGK
Nieuws

Verontruste CGK-predikanten over 'noodgreep': 'Vrouwelijke ambtsdragers worden als wettig erkend'

De 'noodgreep' van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) 'geeft vrouwelijke ambtsdragers in de interim-classes een wettige plaats', zo constateert het Christelijk Gereformeerd Beraad (CGB). Het CGB werd twee jaar geleden opgericht door verontrus

kerk
Nieuws

Kerk in Kampen viert non-stop kerkdienst om uitzetting asielzoekers te voorkomen

De Protestantse Wijkgemeente Open Hof in Kampen geeft onderdak aan een christelijk gezin uit Oezbekistan dat Nederland uitgezet dreigt te worden. Het gezin krijgt geen verblijfsvergunningen en daarom besloot de PKN-gemeente in te grijpen en ze kerkas

Netanyahu
Nieuws

Hoe christenen reageren op het arrestatiebevel tegen Netanyahu

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft vanwege vermeende oorlogsmisdaden in de Gazastrook arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische voormalige minister van Defensie Yoav Gallant. Ch

Joke Bakke
Video

79-jarige onderwijzeres Joke Bakker-Oudshoorn zondag te gast in Hour of Power

In Hour of Power is Joke Bakker-Oudshoorn te gast. De 79-jarige onderwijzeres is nog steeds werkzaam als invalkracht in het basisonderwijs. Ze vertelt in een persoonlijk gesprek wat haar motiveert en kracht geeft: "Er is een groot tekort aan leerkrac

Kees Postma
Video

Kees Postma schreef boek over voorganger die vanwege grensoverschrijdend gedrag gecanceld werd

De ene na de andere bekende persoon wordt tegenwoordig gecanceld en tot persona non grata verklaard. Ook binnen christelijke kring worden vooraanstaande voorgangers vaak bij een overtreding gecanceld. Dit was voor voorganger en auteur Kees Postma red

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over jonge christen die elke zondag drie keer naar de kerk gaat

"Het was geen moeten voor hem, maar een vreugde", aldus ds. M. Klaassen. De hersteld hervormde predikant vertelde onlangs in een preek over een jongen die elke zondag drie keer naar de kerk gaat. Zijn vrienden vroegen hem waarom hij dit nou eigenlijk

Soli Deo Gloria Urk
Video

Soli Deo Gloria Urk zingt het prachtige 'Lichtstad met Uw paarlen poorten'

'Daar zal ik mijn Heer ontmoeten, luist'ren naar Zijn liefdesstem. Daar geen rouw meer en geen tranen, in het nieuw Jeruzalem.' Deze woorden - die spreken van het verlangen om God te ontmoeten - zijn afkomstig uit het voor veel christenen bekende lie

Rumana
Video

Rumana (9) uit Bangladesh wordt gepest omdat ze christen is: "Klasgenootjes mogen niet met mij omgaan"

Rumana (9) uit Bangladesh wordt regelmatig op school gepest omdat ze christen is. Ook mogen klasgenootjes niet met haar omgaan. Dat vertelt ze in een video van Open Doors. Bij pesterijen alleen blijft het echter niet, zo heeft het gezin van Rumana ze

Australisch parlement
Nieuws

Australische christenen bezorgd over aanstaande wet die online bewegingsvrijheid mogelijk beperkt

De Australian Christian Lobby (ACL) slaat alarm over een nieuw wetsvoorstel dat naar eigen zeggen de vrijheid van meningsuiting bedreigt en kritiek op abortus en genderideologie kan muilkorven. Dat meldt The Christian Post. De wet, die er moet komen

orgaandonatie
Dagelijks leven

Wel of geen orgaandonatie? Refoweb-vragensteller wijst op wederopstanding

'Ik moet binnenkort gaan kiezen voor wel of geen orgaandonatie omdat ik bijna 18 ben. Het punt waar ik het meeste moeite mee heb, is de wederopstanding bij de wederkomst van Christus. Ik geloof dat iedereen zal opstaan met een vernieuwd lichaam. Maar