cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Herman Selderhuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2019 door Jeffrey Schipper

Herman Selderhuis wijst op crisis in CGK: "Zet besluiten op de pauzeknop"

"Het is crisis in de kerk. Zet het nemen van besluiten op de pauzeknop." Deze oproep is afkomstig van Herman Selderhuis. De christelijke gereformeerde hoogleraar heeft het over zorgwekkende ontwikkelingen binnen zijn kerkverband, de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Dit schrijven het Nederlands en Reformatorisch Dagblad.

Verschillende samenwerkingsgemeenten staan met één been in de CGK en met het andere been in de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en/of Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Binnen de CGK kunnen vrouwen niet als ambtsdrager dienen, terwijl in de NGK en GKv vrouwen wél actief mogen zijn als predikant, ouderling en diaken. Binnen samenwerkingsgemeenten geldt "de minst ver strekkende kerkorde". Dat wil dit zeggen dat vrouwen officieel niet als ambtsdrager mogen dienen.

Maar binnenkort stelt de Ankergemeente in Nieuwegein de ambten open voor vrouwen. Daarmee is de kans groot dat deze CGK/NGK-samenwerkingsgemeente dit voorjaar als eerste gemeente in de CGK vrouwelijke ambtsdragers krijgt. "Veertien jaar na ons eerdere besluit vinden we dat dit voor de opbouw van onze gemeente nu echt noodzakelijk is," liet ouderling Wim Groeneweg weten. Eerder besloot een samenwerkingsgemeente in Arnhem hetzelfde, maar dat besluit werd teruggedraaid.

Herman Selderhuis slaapt er slecht van, liet hij zaterdag weten tijdens zijn lezing voor zo’n 150 christelijk-gereformeerde dominees, ouder­lingen en diakenen. Hij stelt dat kerken die zich bewust niet aan afspraken houden "zich feitelijk buiten het kerkverband plaatsen", schrijft het Nederlands Dagblad. "Concreet gezegd: kerkenraden die bijvoorbeeld besluiten toch vrouwelijke ambtsdragers te gaan benoemen en bevestigen, (...) moeten het niet vreemd vinden als het kerkverband deze houding gaat bevestigen en de geloofsbrieven vanuit deze kerkenraden niet langer aanvaardt."

"Daarom zou ik zeggen: Zet de besluiten op de pauzeknop, ga met elkaar in gebed en dan in gesprek," citeert het Reformatorisch Dagblad. "Het is net als in een huwelijkscrisis: er komt een moment dat je niet meer met elkaar praat, dat ene 'point of no-return'. (...) De kerk is niet een club waar wij onze experimenten op los laten en ook niet de kluis waarin wij onze tradities bewaren. Ze is het levende lichaam van Christus."

Dit jaar komt de generale synode van de CGK weer bijeen. Dan zal de kwestie 'vrouw in het ambt' weer worden besproken. Ook komt de positie van samenwerkingsgemeenten, die zich in deze kwestie tussen twee vuren in bevinden, dan aan de orde.


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Taakgroep gaat gesprek over vrouwelijke ambtsdragers in CGK stimuleren
- Vrouwendiscussie CGK is in het fundamentalisme-frame geramd
- PvdA haalt uit naar CGK: 'Taliban in de polder'; opnieuw vrouwelijke ambtsdragers bevestigd
- Gesteggel in de CGK over vrouwelijke ambtsdragers: hoe nu verder?
- CGK Zwolle bevestigt vier nieuwe vrouwelijke ambtsdragers ondanks synode-uitspraak
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Je kunt voorspellen hoe het afloopt: De CGK-gemeenten die vrouwen in de ambten benoemen, gaan zich losmaken van de CGK en treden toe tot de fusiegemeenten GKv/NGK.