Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
God
07 februari 2019
door
Marina de Haan
Otto de Bruijne over zijn nieuwe tentoonstelling: "Er is hoop voor Israël, de volken en de hele schepping"
Kunstenaar Otto de Bruijne exposeert met de tentoonstelling ‘Licht in de nacht van Israël’. Dat doet hij in samenwerking met Christenen voor Israël. “Met deze expositie heb ik een duidelijk boodschap: het licht wint! Er is hoop voor Israël, de volken en de hele schepping”, vertelt De Bruijne.
Christenen voor Israël stelt zich ten doel christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Zij doet dit door het geven van betrouwbare informatie over Israël.
Christenen voor Israël geeft volgens De Bruijne (1949) concreet handen en voeten aan Gods liefde voor Zijn volk. “In de complexe situatie in het Midden-Oosten, de vele vragen die we kunnen hebben, duizend verschillende meningen, gaat het erom dat wij Israël en het Joodse volk nooit in de steek laten.” De Bruijne is daarom erg blij met de samenwerking. “Ze waren meteen enthousiast over de tentoonstelling en boden mij de gelegenheid.”
“Otto is niet alleen een beeldend kunstenaar", vertelt Pim van der Hoff, voorzitter Christenen voor Israël, "maar ook een woordkunstenaar.”
Kunt u iets vertellen over uw tentoonstelling?
“De expositie gaat over 'Licht in de nachten van Israël'. In de eerste plaats gaat het om de twee nachten van Jacob: de bekende ladder-droom. Jacob vluchtte voor de wraak van zijn broer Ezau en wordt verrast door een droom over Gods trouw. In een andere nacht worstelt een man met Jacob en ontvangt hij zijn naam Israël. Meer dan duizend jaar later krijgt de profeet Zacharia 's nachts acht visioenen over de wederopbouw van Jeruzalem. Vandaar de titel. Ik laat zo'n 45 schilderijen en gouaches zien. De eerste twaalf gaan over het boek Openbaring. Ook visioenen van licht in een donkere wereld.”
Kunt u een aantal werken uitlichten?
“Het slotpaneel van de serie Panorama Openbaring gaat over de bruid. De stad Jeruzalem die uit de hemel neerdaalt. Ik heb haar een hoofdtooi gegeven met twaalf edelstenen en rondom haar twaalf poorten. In haar hand een boeket, een bosje bloemen, dat de boom van leven voorstelt. Een blauw lint is de rivier met leven gevend water. Rechts onder de nieuwe gemeenschap, met Jezus in het middelpunt.”
“Uit de serie Zacharia het eerste schilderij: Gods brandende liefde voor Jeruzalem. Je ziet onderin de stad Jeruzalem met de profeet als een krulletje, in een Beth, een huis. In de struiken een ruiter, en paarden die de volken bezoeken. Dan de stad in Gods handen en een kroon van een Menorah. Het witte vierkantje is de tempel.”
“Uit de Jacob serie, de strijd aan de Jabbok: ‘Ik laat U niet los, tenzij U mij zegent’. Jacob heeft gewonnen van de Engel, maar is tegelijk totaal afhankelijk van de Engel. Een paradox: de overwinnaar hangt in de overwonnene. Zo zegent God hem en geeft hem een nieuwe naam: Israël, strijder van God.”
Wat voor techniek heeft u gebruikt voor de werken?
“De serie Panorama Openbaring is acryl op masoniet. Nachtvisioenen van Zacharia zijn acryl op doek. De tekeningen van Jacob zijn in de expositie geprint op Forex, om meer impact te hebben. De originele tekeningen liggen daar ook in een kribbe, dat is een houten statief voor kunstwerken.”
Welk werk heeft u persoonlijk het meest geraakt?
“De Jacob serie was voor mij best spannend. Je schrikt van de streken die hij uithaalde, en wordt ontroerd door Gods genade. Dat is voor mij een voorbeeld van trouw. Mensen doen gekke dingen, maar God laat ons niet los!”
Tot en met 4 mei is de tentoonstelling te bezoeken in het Israëlcentrum, Henri Nouwenstraat 34 in Nijkerk. Geopend van maandag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur. Toegang is gratis (incl. koffie/thee). Van harte welkom!
Deel dit artikel op: