Evangeliseren met een omgebouwde ambulance: "Een mooie verwijzing naar Jezus"

“Als evangelist vind ik dat onze boodschap meteen zichtbaar moet zijn. Een omgebouwde ambulance helpt daar zeker bij. Het is een mooie verwijzing naar Jezus, de Redder van mensen,” vertelt evangelist Jan-Dirk Liefting, actief voor stichting Sjofar. Deze stichting is één van de evangelisatiedoelen van de landelijke actie van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), een jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).
Waarom houd je je überhaupt met evangelisatie bezig en hoe gaan jullie te werk?
“Wie met de Heere Jezus leert leven kan niet over Hem zwijgen. Dat zie je de hele Bijbel door, vanaf het moment dat Jezus Zijn discipelen roept. Tot op de dag van vandaag gaat dit door. Als Stichting Sjofar richten wij ons op mensen die in eerste instantie niet op het christelijk geloof zitten te wachten. Dat doen we door op neutraal terrein, bijvoorbeeld op markten en in winkelcentra, mensen aan te spreken.”
Zijn stichting beschikt over twee ‘bijbelbussen’: een voormalige ambulance en een witte bus. “Wij staan rondom een kraampje met een aantal evangelisatiefolders. Op en rondom de bus hangen we Bijbelteksten op om voorbijgangers te prikkelen. Sommige mensen zijn zo nieuwsgierig dat ze op ons afstappen. Dat doet natuurlijk niet iedereen en dus stappen we ook op mensen af door hen bijvoorbeeld een folder aan te reiken.”
Hoe zie je God aan het werk?
“Vorig jaar ontmoetten we op wonderlijke wijze een veertiger. Op die dag moest hij aan zijn collega’s heel slecht nieuws vertellen. Deze man hoorde dat hij een ernstige vorm van kanker had en niet lang meer zou leven. Zijn oog viel op onze bus. ‘Ik moet hier zijn,’ zei hij nadat hij bij ons aanklopte.’ Hij gaf aan dat hij niets met het geloof had, maar desondanks het gevoel had dat hij bij ons binnen moest stappen. Vervolgens hebben we met hem uitgebreid over het Evangelie gesproken. Hij heeft zijn zonden beleden en biddend Jezus gevraagd om in zijn leven te komen.
Een paar weken geleden hadden we een soortgelijke ontmoeting. Toen stonden we met onze bus in een winkelcentrum tegenover een hotel. In dat hotel deed een mevrouw haar gordijnen open. Ook haar nieuwsgierigheid was gewekt toen ze ons zag staan. Nadat de mevrouw op ons was afgestapt, maakte zij duidelijk dat ze momenteel door een hele moeilijke fase in haar huwelijk ging. Opnieuw hebben we uitgebreid mogen vertellen over het Evangelie. Voor het eerst in haar leven is zij met een Bijbel naar huis gegaan. Het is echt geweldig dat God ons gebruiken wil om mensen tot Hem te leiden!”
Deze verhalen verbazen mij enigszins. Ik heb in de loop der jaren van christenen regelmatig te horen gekregen dat deze manier van evangeliseren niet van deze tijd is. Mensen die winkelen zouden niet op een evangelist zitten te wachten…
“Dit geluid hoor ik inderdaad regelmatig. Veel mensen hebben het idee dat mensen in dit land geen behoefte hebben aan de christelijke boodschap. Voor de ouders van onze jonge generatie zal dat over het algemeen misschien zeker het geval zijn. Maar jongvolwassenen hebben tegenwoordig helemaal geen kennis van het Evangelie. Daarom zijn veel mensen wel degelijk in onze boodschap geïnteresseerd.
Ook denk ik dat je houding als evangelist cruciaal is. Ook in deze positie kun je irritant aanwezig zijn. Daarom houd ik onze vrijwilligers altijd voor om vriendelijk te blijven als mensen niet openstaan voor een gesprek en die beslissing te respecteren. Bovendien moeten we ons altijd realiseren dat wanneer mensen niets met ons te maken willen hebben, dat vooral te maken heeft met onze boodschap. Ze vinden ons niet hinderlijk, maar de boodschap die we uitdragen. Als je daardoor tegenstand krijgt, is dat niet leuk maar het hoort er wel bij.”
Het komt wel eens voor dat mensen jullie bespotten of belachelijk maken. Dat lijkt mij enorm moeilijk…
“Als we mogen lijden om Christus’ wil, omdat we voor Hem uitkomen, zit er een belofte aan vast. De Bijbel zegt dat Jezus het bij Zijn Vader dan voor ons opneemt. Hij pleit voor ons. Als je die belofte mag zien, kun je die spottende opmerking echt wel verdragen. Het feit dat Jezus voor ons opkomt, is veel meer waard. In dat geval is het een voorrecht om omwille van Zijn naam niet serieus genomen te worden.”
Waarom maken jullie eigenlijk gebruik van een voormalig ambulance?
“We willen mensen graag prikkelen om gesprekken te voeren. Als mensen op het eerste oog niet zien waar het over gaat, hoef je geen reactie te verwachten. Onze boodschap moet zichtbaar zijn. Een ambulance is een opvallend voertuig door de kleur, maar nog belangrijker is het doel van een ambulance. Dit voertuig is bedoeld om mensenlevens te redden. Een mooie verwijzing naar Jezus, de Redder van mensen. Als mensen vragen waarom we de voormalige ambulance gebruiken, kunnen we dus uitleggen dat Jezus is gekomen om onze ziel te redden!”
Jullie werken nauw samen met lokale kerken. Waarom?
“Soms kan het heel nuttig zijn om mensen naar aanleiding van een gesprek door te verwijzen. Als we iemand spreken die diep in de problemen zit, kunnen we een lokale kerk inschakelen. Deze kerk weet bijvoorbeeld heel goed bij welke hulpverleningsinstantie iemand moet zijn. Daarnaast is het voor kerken mogelijk om ons in te schakelen als zij meer tijd en energie in evangelisatie willen steken. We worden bijvoorbeeld uitgenodigd als er ergens een braderie wordt georganiseerd. Predikanten, ouderlingen en gemeenteleden lopen wel eens een dag met ons mee. Tijdens zo’n ‘stage’ ervaren zij hoe het is om wildvreemde mensen aan te spreken over het geloof.”
Stichting Sjofar is één van de vier actiedoelen van de landelijke actie van het LCJ. Lees hier meer over de landelijke actie en neem een kijkje op de website van het LCJ.
Praatmee