cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. C. J. Meeuse
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 september 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom theater niet past bij de reformatorische identiteit

Onlangs werd docent Arjan van Essen geschorst door het Driestar College in Gouda. Hij moest kiezen: het docentschap of zijn theaterproductie die binnenkort start. De christelijke school op reformatorische grondslag heeft principiële bezwaren tegen theaterproducties. Het Nederlands Dagblad sprak met ds. C. J. Meeuse, predikant binnen de Gereformeerde Gemeenten.

De emeritus-predikant schreef in het verleden het boek 'Schijn bedriegt. Een christelijke visie op toneelspel en speelfilm.' Aan de hand daarvan legt Meeuse uit waarom theater niet past bij de reformatorische identiteit. "Over het algemeen werd toneel gezien als een ongeschikte kunstuiting, in het bijzonder vanwege de zedeloosheid die ermee gepaard ging, maar ook wel met het bezwaar dat men de werkelijkheid tot een spel wil maken."

De GerGem-predikant is ervan overtuigd dat theater op gespannen voet kan staan met het negende gebod: ‘Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste’. Volgens Meeuse is "de oprechtheid in het geding wanneer je in de huid van een ander kruipt". Volgens hem gaat er achter de toneelwereld een "schijnwereld" schuil met vaak "een bedrieglijke boodschap die mensen aftrekt van het wezenlijke geluk dat Gods Woord ons voorhoudt."

Er zijn volgens de predikant wel degelijk uitzonderingen. De dominee wijst op rampenoefeningen. "Dan is er geen sprake van onoprechtheid en afleiden van een godzalig leven." Meeuse raadt docent Arjan van Essen aan om zijn levensverhaal te blijven vertellen en anderen te waarschuwen. "Je neemt veel weg van jezelf als je het gaat 'spelen'."

Lees hier het volledige interview in het Nederlands Dagblad.

Lees ook: Docent Arjan mag geen les meer geven op Driestar College.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Toneelspel is een uiting van de natuurlijke mens. Het is een mogelijkheid om iets dat 'onderhuids' speelt of gespeeld heeft, zichtbaar, maar figuurlijk, dus diplomatiek, aan de orde te stellen: Wie de schoen past...

Het punt is dat iedereen dat ook van toneelspel verwacht.

Een probleem ontstaat, wanneer iemand weet dat z'n eigen vrome leven een toneelspel is, maar naar buiten toe pretendeert dat het dat niet is!

Zo'n persoon kan dan, juist in een toneelspel, met de realiteit worden geconfronteerd.