Martin Koornstra baalt na halve genezing op Urk: "Ik bied mijn excuses aan"

God8 maart 2018 Martin Koornstra
Martin Koornstra

Op zaterdag 10 februari waren we met een team van Royal Mission te gast in VEG De Morgenster op Urk. Op uitnodiging van deze gemeente hebben we met en voor hen een Wonderlijke Zondag verzorgd. Die avond heb ik gebeden voor Albert Bos, die op krukken naar voren gebracht werd. Het bleek dat zijn linkerbeen zo beschadigd was, dat verbrijzelde botten niet meer aan elkaar groeiden en hij al ongeveer vier jaar voortdurend pijn had.

Ik moedigde de zaal aan om met mij mee te bidden. We zongen en spraken in Jezus’ naam genezing uit. Toen deed ik een paar stappen naar achteren en liep Albert verbaasd achter mij aan. Na enkele meters tilde hij zijn krukken omhoog, belastte zijn beschadigde been volledig en voelde geen pijn. In mijn enthousiasme nam ik de krukken van hem over, hief ze in de lucht en liet de mensen in de zaal zien dat er iets bijzonders gebeurde. Verschillende keren vroeg ik hem of hij nog pijn had en telkens bevestigde hij me dat hij niets voelde. Ik juichte uitbundig van vreugde om dit wonder en om God eer te geven. Bijna de hele zaal ging daarin mee.

Wat hierboven beschreven staat, werd door één van onze teamleden op zijn telefoon gefilmd. Onderweg naar huis ontvingen wij al een ander filmpje waarin Albert zelf zonder pijn door zijn eigen huis loopt te dansen. Zijn been nog in het gips, maar zonder krukken en zonder pijn. Vol van wat er gebeurd was, heb ik die zondag het ‘genezingsfilmpje van Albert’ op mijn Facebook gepost.

Een stroom aan reacties
Meteen volgt er dan een explosie aan reacties en lezers die het bericht delen. Wat mensen schrijven gaat van ontzag voor God en dankbaarheid voor wat gebeurd is tot terechte vragen over betrouwbaarheid en verwijten aan mijn én Gods adres. Ik begrijp helemaal dat mensen dit op zeer verschillende manieren beleven en van daaruit reageren.

Ik ben echt de fout in gegaan en daar bied ik supporters én critici volmondig mijn excuses voor aan.

Twee dagen na die bewuste avond op Urk vertrokken wij met een team voor twee weken naar Suriname. Net voor onze terugreis had ik weer contact met Carla, de vrouw van Albert. Ze liet me weten dat de teleurstelling groot was na controle door de arts. Het bot bleek niet aan elkaar gegroeid en de pijn was gedeeltelijk teruggekomen. Toch was ze niet cynisch of boos, want ze benoemde ook een paar mooie gevolgen van die avond. ‘De pijn is beduidend minder, Albert loopt na jaren weer stukjes door het huis en het geestelijk leven in ons gezin is enorm verdiept.’
Toch moeten we concluderen dat wat het filmpje laat zien, mijn reactie daarop en hoe ik het gepost heb op Facebook niet overeenkomt met de werkelijkheid van nu.

Groeien, leren en excuses
Ik bid al 25 jaar voor genezing in samenkomsten als deze. Ik geloof dat God nog steeds wonderen doet en de opdracht om voor zieken te bidden ook vandaag geldt. Tegelijk besef ik dat er zeker niet altijd een wonder plaatsvindt. Bidden voor genezing is niet makkelijk, het is een avontuur. Daarin ben ik een leerling in het Koninkrijk van God. Wat hier gebeurd is, is een les voor me.

Als ik een genezingsdienst leid, moedig ik mensen altijd aan om hun ‘genezing’ of ‘herstel’ te laten checken bij een arts. Ik heb dit zelf niet toegepast: zonder controle van een dokter of specialist heb ik dit filmpje online gezet en beweerd dat deze man compleet genezen is. Daar ben ik echt de fout in gegaan en daar bied ik supporters én critici volmondig mijn excuses voor aan. Ik heb in mijn regelmatige contacten met Albert en Carla ook vergeving gevraagd voor mijn ‘te snelle publicatie’.

Na de eerste medische update die via Carla kwam, hebben we als team in Suriname, waar een hoogopgeleide arts deel van uitmaakte, meteen overleg gehad. We besloten direct om als Royal Mission geen filmpjes van ‘genezingen’ meer te posten direct na een dienst. Als blijkt dat het wonder echt, compleet en blijvend is, dan kunnen we het filmpje net zo goed een half jaar later posten. Het getuigenis van Gods kracht blijft even duidelijk en de betrouwbaarheid wordt veel groter.

Eigenlijk was er die avond in Urk de kans om juist dát te doen. Voor mijn preek getuigde Edi, een jonge vrouw uit Urk, van wat God acht maanden daarvoor gedaan had. Tijdens de genezingsdienst van de Opwekkingsconferentie in het pinksterweekend van 2017 werd ze door God in tien minuten tijd genezen van scoliose en een bochel in haar rug. Ondertussen was ze bij de fysiotherapeut geweest, die haar genezen verklaard heeft. Na bijna driekwart jaar is haar genezing nog steeds compleet en haar rug helemaal recht. Dat filmpje had ik wel mogen posten, maar ik koos voor de sensatie van Alberts verhaal. Nogmaals mijn oprechte excuses.

In elke genezingsdienst benoem ik duidelijk dat lang niet iedereen geneest en dat ik oprecht meeleef met degenen die ziek naar huis gaan.

Worstelen met wonderen
Waarom de pijn bij Albert gedeeltelijk is teruggekomen, weet ik niet. Hoe het kan dat het bot nog niet aan elkaar gegroeid is, begrijp ik niet. Hoe meer ik bid voor genezing, hoe meer vragen ik heb. Toch blijft de opdracht van Jezus om zieken de handen op te leggen staan.

Op zaterdag 13 januari hadden we onze trainingsdag ‘Wonderen van het Koninkrijk’ naar aanleiding van mijn boek. Op die dag lieten we onder andere een filmpje zien van een vrouw die al 28 jaar zenuwpijn had en zich alleen moeizaam met een rollator kon voortbewegen. Op het filmpje zie je dat ik voor haar bid, ze gaat wandelen zonder hulpmiddel en uiteindelijk huppelt door de zaal. De deelnemers aan de trainingsdag begonnen te klappen. Maar toen vertelde ik hen het vervolg van het filmpje.

Na twee dagen kwam bij deze vrouw alle pijn terug. De mail die ik daarover van haar ontving en mijn reactie daarop, heb ik gedeeld met ons team. Het hele proces hebben we open besproken, om te leren en te beseffen dat we niet alle antwoorden hebben. Het eindresultaat is dat ze nog steeds pijn heeft. Wel veel minder dan vroeger. Ze slaapt ook beter, is veranderd in haar levenshouding en is ondanks alles meer van Jezus gaan houden. Dat hele verhaal heb ik gedeeld met de deelnemers van die trainingsdag om te laten zien dat we niet alles begrijpen. Toch blijven de vragen staan en is de worsteling niet minder.

Toen ik hoorde van Carla dat Albert slechts zeer gedeeltelijk genezen is, heb ik eerst flink gehuild. Mijn verdriet ging over de schade die dit toe zou brengen aan het Koninkrijk van God. Ik zag de kritiek al komen en voelde me machteloos, terwijl ik altijd probeer om eerlijk en transparant te zijn. In elke genezingsdienst benoem ik duidelijk dat lang niet iedereen geneest en dat ik oprecht meeleef met degenen die ziek naar huis gaan. Mensen die me kennen, weten hoe ik dit ervaar als ‘mijn kruis’ in het volgen van Jezus. Maar ik zag bovendien direct mijn misser.
Mijn tranen waren ook voor Albert, Carla en hun gezin. ‘Heer, houd ze vast!’ Ik heb meteen voor ze gebeden dat de teleurstelling hen niet verder van God af zou brengen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Dank U Jezus!

Het mysterie blijft
Waarom de pijn teruggekomen is, weet ik niet. Jezus legt de verantwoordelijkheid voor het uitblijven van een wonder nooit bij een zieke, maar spreekt Zijn discipelen erop aan.

Tegelijk moeten we niet verlangen naar een ‘antwoord-theologie’, waarin we voor elke vraag een pasklare oplossing hebben. Ik weet het niet. God is groter dan ons verstand en gelukkig blijft Hij in vele opzichten een mysterie. Daarom kies ik er steeds voor om te gaan voor een ‘relatie-theologie’, waarin Jezus zelf hét antwoord is. Hij is het die ons de kracht geeft om op te staan, weer te gaan bidden en een doorbraak van Zijn Koninkrijk te verwachten.

Ik weet het niet. God is groter dan ons verstand en gelukkig blijft Hij in vele opzichten een mysterie.

Kill me, Lord!
Je mag kritiek op me hebben. Als het gaat om het ‘overroepen van een wonder’, dan is je commentaar helemaal terecht en bied ik ook jou mijn excuses aan.

Toen ik vorige week aan het bidden was voor deze situatie, was ik vooral bezorgd over de impact op Gods werk. Eigenlijk zei ik tegen God: ‘Ik red me wel, maar komt het wel goed met Uw Koninkrijk?’ Direct leek het of God me antwoordde: ‘Maak je maar geen zorgen over Mij. Ik red me wel. Jij moet hierdoor heen en veranderen!’

Recent heb ik een aantal keren gebeden dat God mijn hart zou veranderen. Letterlijk bad ik een paar keer ‘Kill me, Lord’. Niet omdat ik dood wil, maar ik verlang ernaar dat steeds minder van mij en steeds meer van Hem zichtbaar wordt. God lijkt me in deze fase te herinneren aan mijn eigen gebed. Ik moet hier doorheen!
Vanmorgen moest ik denken aan het oude lied ‘Volle verzeek’ring, Jezus in mijn’. We zongen het afgelopen zondag ‘toevallig’ in de kerk waar ik sprak. In het tweede couplet staat de zin ‘’t Eigen ik doden, zijn wil alleen, rijk in mijn Heiland, leven voor God.’ God redt het wel. Hij heeft alles in Zijn hand. Ik moet afleggen wat eigen eer, over-enthousiasme en ondoordacht is. Zijn wil alleen!

Genezing is en blijft een ingewikkeld thema. Theologisch én pastoraal. Toch is de opdracht van Jezus duidelijk: ‘Genees de zieken’. Ik hoop dat dit voorval geen aversie of lauwheid ten opzichte van de herstellende kracht van God heeft voortgebracht. Jezus is gisteren, vandaag én morgen Dezelfde!

Laten we ook (blijven) bidden voor Albert en Carla.

Lees ook ons artikel dat aanleiding was van deze reactie van Martin Koornstra: Was de genezing van Albert uit Urk echt een "onvoorstelbaar wonder"?

Dit commentaar verscheen ook op de website van Bijbelschool Royal Mission.

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Groep studenten bij de kerk
Nieuws

Bemoedigd in Santiago: "We zochten al tien jaar naar God, Hij vulde onze leegte"

Even van de hoofdweg af, rijden we over zand- en grindwegen naar de kerk toe. De stofwolken kondigen onze komst aan. Cuba, het is een land van tegenstellingen. Hoeveel van de toeristen, die we vanmiddag zagen aan het strand bij de Caribische Zee, ken

Amsterdam
Nieuws

Tot Heil des Volks maakt opvang vluchtelingenkinderen mogelijk

Per maart maakt Tot Heil des Volks de opvang van vluchtelingenkinderen in Amsterdam mogelijk. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.  Rust en stabiliteitVanaf halverwege maart worden in een van de panden in het Centrum maximaal 54 alleenstaande min

Mozaiek020 Ontmoet
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met dominee Alexander Noordijk

Op 7 januari startte een reeks van vijf bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigt de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei, bekende personen uit om in gesprek t

Willem Lingeman
Video

Waarom overspel een ernstige zonde is

Veel christenen zullen het erover eens zijn dat overspel schadelijk is. Wat Willem Lingeman betreft is er bij overspel sprake van een ernstige zonde. Waarom? Dat legt de auteur van 'Verbonden voor het Leven' uit in onderstaande video. Bekijk de uitle

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding vertelt over gemeentelid die kraakheldere boodschap achterliet: "Wij willen Jezus zien"

“Geen enkele prediker is volmaakt, maar het zou wel heel erg zijn als mensen moeten zeggen dat ze Jezus in de prediking missen”. Aan het woord is ds. D.J. Budding. De emeritus-predikant binnen de PKN merkte onlangs in een preek op dat Jezus niet in d

The Chosen
Nieuws

Onderzoek: Hitserie The Chosen wordt door miljoenen niet-gelovigen bekeken

De populaire hitserie The Chosen weet ook miljoenen niet-gelovigen te bereiken. Dat meldt CBN News. Uit een kijkersonderzoek van de serie zelf blijkt dat liefst 30 procent van de kijkers een niet-gelovige achtergrond heeft. Tot dusver bekeken 108 mil

Europese Digitale Identiteit
Nieuws

ChristenUnie ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij

Open Doors
Video

Saleh riskeert de dood maar stopt daarom niet met evangeliseren

Evangelist Saleh uit Jemen krijgt keer op keer met doodsbedreigingen te maken. De ene keer via een sms, de andere keer per telefoon. De boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ Die woorden zijn bea

Meerartikelen

ds. A. van Hees
God

Refoweb-vragensteller mist 'profetisch spreken' in reformatorische gezindte

'De laatste tijd heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijden. Ze halen vaak nieuws aan en koppelen dat aan de komst van de

pakistan
Nieuws

Terdoodveroordeelde christen in Pakistan krijgt goed nieuws en hoopt op vrijspraak

Een christen die in Pakistan ter dood is veroordeeld in een blasfemiezaak, is op 20 februari vrijgesproken in een andere zaak die betrekking had op hetzelfde incident. De rechter oordeelde dat er sprake was van dubbele vervolging, aldus zijn advocaat

Johan Schep
Video

Johan Schep over het naderend oordeel: "Je hoort de voetstappen van God"

Jona moest in Ninevé de boodschap brengen van het komende oordeel. Tegelijkertijd was datzelfde oordeel een blijk van genade van God. Want God oordeelt nooit zonder dat Hij eerst waarschuwt, zo betuigt ook Johan Schep in een nieuwe aflevering van de

Iran
Nieuws

Iran wil vervolgde christenen geen naam of gezicht geven

Hoewel het aantal opgepakte christenen in Iran jaarlijks ongeveer gelijk blijft, komen hun namen en gezichten steeds minder in de publiciteit. Het Iraanse regime lijkt daarmee het gezicht van vervolging te willen wegpoetsen. Teheran arresteerde in 20

EO-podcast
Nieuws

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf deze week is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendst

Narkisstraat
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Messiaanse Joden (deel 2)

Waarom spreken we eigenlijk over Messiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden? Messiaans komt van het woord ‘Messias’. Aan het begin van de Bijbel, gelijk na de zondeval, belooft God dat er een Verlosser zal komen (Gen. 3:15). Die Verlosser wordt ook

Zie ik kom spoedig
Video

Wat zegt Openbaring 13 over het merkteken van het beest?

Het is voor veel mensen het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp van Openbaring. Wat is het merkteken van het beest en wat heeft dat te maken met kopen en verkopen? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 27 van een 40-de

Sven en Judith
Video

Sven en Judith Likkel zijn komende zondag te gast bij Hour of Power

Komende zondag ontvangt presentator Jan van den Bosch bij Hour of Power twee bijzondere mensen: Sven en Judith Likkel. Sven raakte door een duik in ondiep water verlamd, waardoor hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Echter weet hij

GlobalRize
Nieuws

GlobalRize viert 10-jarig bestaan: van enkele tweet naar miljoenenbereik

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendings

Opperrabbijn
Column

Joden worden door islamitische heren én dames uitgescholden in Nederland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs dat er sinds kort iets is veranderd in de scheldpartijen waar joden al langer mee te maken hebben. Waar het eerst vooral islamitische heren waren die zich hier schuldig aan maakten, doen de dames inm

Henri Doornbos
Video

Henri Doornbos deelt ervaringen met afwijzing en zoektocht naar acceptatie in nieuwste single

Henri Doornbos’ persoonlijke ervaringen met afwijzing en zijn zoektocht naar acceptatie klinkt door in elke noot van “Caught in the Middle”.  Deze nieuwe single die Henri uitbrengt onder de naam 'Stranger on the Road' spreekt tot het hart van iederee

Arie-Jan Mulder
Column

Een veelvoorkomend misverstand over het avondmaal en een mopperende Paulus

Als ik Bijbelstudie geef over het avondmaal, en ik vraag aan de aanwezigen in welk Bijbelboek we dan moeten gaan lezen, dan krijg ik meestal als antwoord: in de eerste Korinthe-brief. Dat is wel begrijpelijk, want daarin staan heel pittige dingen ove