cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
yoga
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 juni 2016 door Jeffrey Schipper

Is het verkeerd om deel te nemen aan yoga?

Is het deelnemen aan yoga op zichzelf niet verkeerd kan zijn, mits er echt geen religieuze aspecten aan bod komen? En dat ik gewoon alle handelingen kan uitvoeren? Deze vragen beantwoordt ds. H. Veldhuizen in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Yoga wil je, zegt het hindoeïsme, in contact met brengen met het goddelijke of met god en dat is een gedachte die haaks staat op het christelijk geloof," antwoordt de hervormde emeritus-predikant uit Wapenveld. "Dat wil niet zeggen dat de beoefening van yoga op zichzelf genomen niet goed is, zéker niet als je door je opleiding zelf yoga-lessen moet geven. Als je steeds maar bedenkt wat de achtergrond van yoga is en dat dat een achtergrond is die je afwijst en je door de yoga-gedachte niet ‘meegenomen’ wordt. Waarom zou je, beste vriend(in), als je die lessen moet geven, het er niet bij zeggen: dat je als christen de religieuze achtergrond van yoga niet deelt?"

Ook verwijst hij naar de eerste christenen. "Ze kwamen met van alles in aanraking, ook met vlees dat aan de afgoden geofferd was. Wij zouden zeggen: dat is toch wel uiterst verwerpelijk. Paulus schrijft daar echter heel nuchter, of beter: gelovig, over. Hij schrijft: Als iemand er bezwaar tegen heeft, neem het dan omwille van het geweten van hem of haar niet, maar als je eigen geweten geen bezwaar heeft, eet het dan. Waarbij je, maar dat spreekt vanzelf, altijd moet bedenken of je geweten de bijbelse toets kan doorstaan. Daarom zegt Paulus: Of je eet of drink of iets anders doet, doe alles tot eer van God (vers 31)."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. H. Veldhuizen.

Lees ook: Kan een christen aan yoga doen?


Yoga
- Ex-heks waarschuwt voor de satanische gevaren van yoga
- Yoga en de Heilige Geest staan lijnrecht tegenover elkaar
- Yoga, kan dat eigenlijk wel als christen? Wilkin van de Kamp geeft antwoord
- "Yoga lokt je weg van God"
- Pastor waarschuwt tegen yoga: "Het opent je leven voor demonische krachten"
Meer over Yoga »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen